Håndboldsko guide

0
1138

Hvis du står og mangler et par nye håndboldsko, bør du læse med her. Jeg har lavet en oversigt af forskellige håndboldsko, så du nemt og hurtigt kan finde dig et par sko. Her er links til håndboldskoene, hvor de er opdelt i kategorier: Adidas håndboldsko, Hummel håndboldsko, Mizuno håndboldsko, Puma håndboldsko, Salming håndboldsko.  Jeg har også skrevet om håndboldsko til børn, hvis du mangler sådan nogle.

Alle håndboldsko kan købes gennem hshop.dk, som har et stort udvalg af nye håndboldsko. Hshop.dk har alt hvad du skal bruge til håndbold. Du kan gå håndboldskoene ved at trykke på nedenstående link eller direkte håndboldskoene længere nede. Hshop.dk holder nogle gange udsalg på håndboldsko, så du kan få skoene billigere end hvad jeg har skrevet. Du kan finde specifikke detaljer på alle håndboldsko inde på hshop.dk.

Gå til håndboldsko

Håndboldsko til målmanden

Salming 91 Målmandssko er en ny populær håndboldsko, som er udviklet specielt til målmænd. Den er udviklet i samarbejde med Mattias Anderson, som er håndboldmålmand på det svenske landshold. Det er rigtig mange håndboldmålmænd, som bruger denne håndboldsko her i år 2015. Hvis du er håndboldmålmand, og søger et par nye håndboldsko, bør du kigge nærmere på disse håndboldsko.

Håndboldsko til målmanden

Skoene er rigtig behagelige at have på, så målmanden får bedst mulig komfort under hele håndboldkampen. Selve sålen på skoen er forholdsvis flad, som er en stor hjælp for målmanden, da målmanden tit kaster sig ned for at redde bolden. Her er det godt skoen ikke står alt for godt fast i gulvet. Nogle målmand bruger tape under håndboldskoen for at glide endnu nemmere. Det er lidt en smagssag, så du kan eventuelt prøve og se om det er noget for dig. Jeg synes selv skoene har et langt federe design end de klassiske Adidas Spezial. Begge håndboldsko til målmand kan købes gennem hshop.dk. Du kan få skoen i to forskellige farver. Du kan få skoen i den klassiske blå, som mange kender fra Adidas Spezial. Så kan du også få skoen i en grå/hvid farve, som også er rigtig sej. Hshop.dk har også målmandstøj, hvis du står og mangler dette.

Guide til at finde de rigtige håndboldsko

Før man går ud og køber et par nye håndboldsko, er det vigtigt lige at overveje hvilken spillertype man er på banen. Når man snakker om spillertyper i håndbold skelnes der ofte mellem angrebsspillere og forsvarsspillere. De fleste angrebsspillere er hurtige og lette spillere, som er meget fintestærke. Denne spillertype skal bruge en flad sko med hurtig respons. Forsvarsspillere er ofte de lidt tungere spillere, og denne spillertype skal bruge en blødere og tykkere mellemsål end angrebsspillerne.

1. Plads til tæer

I en håndboldsko er det utrolig vigtig, at der er god plads til tæerne. Mange tror fejlagtigt, at ens sko skal sidde helt tæt, også ved tæerne, så man står 100% fast. Men i håndbold laver man så mange vrid og pludselige stop, at man ikke kan undgå, at ens fod glider lidt frem og tilbage, uanset hvor stramt skoen sidder. Derfor er det bedre at have lidt plads til tæerne, så man undgår blå og ømme tæer.

2. Stabil hælkappe

Som skrevet i punkt 1, laver man mange vrid og også vendinger i håndbold. Derfor er anklen meget udsat i håndbold, men man kan forebygge ankelskader ved at sørge for, at ens håndboldsko har en stabil hælkappe. Det gør at ens ankel og hæl følger med resten af foden og benet, når man laver pludselige veninger og at ens fod ikke glider ud i siden af skoen.

3. Smalle eller brede fødder

Der findes både smalle og brede modeller af håndboldsko. Så det er vigtigt lige at overveje, om man har smalle eller brede fødder. Hvis man har en for smal sko, øges risikoen for at vride om på anklen. Hvis man har en for bred sko, vil ens fod glide fra side til side, og dermed vil man også øge risikoen for ankelskader.

4. Stødabsorbering

Noget af det vigtigste at kigge på når man skal købe nye håndboldsko er, om de har en god stødabsorbering! Dog er det mest tunge spillere som skal være opmærksomme her. Lette og hurtige spillere kan godt gå lidt på kompromis her, da de skal gå efter nogle fladere håndboldsko med højere fart.

5. Ventilation

Syntetiske materialer er blevet rigtig populære ved produktion af håndboldsko, hvilket også er rigtig godt med hensyn til stabilitet og pasform. Men det svækker håndboldskoens luftventilation, så det er vigtigt at tjekke, om der er gjort andet på håndboldskoen, for at ens fod får godt med luft.

6. Hold dig til det samme mærke

Jeg har haft stor succes med at holde min til samme mærke, når det kommer til håndboldsko. Hvis du fx har spillet meget i Adidas kan det være en god ide at vælge en Adidas håndboldsko næste gang. Så undgår at du kommer til at spille i en håndboldsko, som er bygget på en helt andet måde. Hvis du aldrig har haft en håndboldsko før, kan du kigge på de sko, som du normalt går i til hverdag eller dine løbesko. Er det noget her, som du godt kan lide og har erfaring. Prøv så at finde en håndboldsko som matcher nogle af de ting.

Håndboldsko størrelsesguide

Når du køber håndboldsko, er det vigtigt at du finder den rigtige størrelse, så håndboldskoen passer til dine fødder. Det er forskelligt fra mærke til mærke, hvordan størrelserne er i mål. Nogle mærker skal du måske have en lidt mindre størrelse i håndboldsko, hvor du i andre mærker skal have en større størrelse i håndboldsko end du er vant til.

I den forbindelse har jeg lavet en håndboldsko størrelsesguide, som hjælper dig med at finde frem til den rigtige håndboldsko størrelse på tværs af mærkerne.

Måden størrelsesguiden fungerer på er simpel. Du klikker dig ind på de forskellige mærker længere nede, hvor du så bliver ført videre til en oversigt med håndboldsko størrelser i cm. Det er lige noget for dig, som er i tvivl om, hvordan størrelserne er i de forskellige mærker af håndboldsko.

Høje håndboldsko eller lave håndboldsko?

Når du skal vælge håndboldsko, skal du også tage stilling til om du vil spille i lave håndboldsko eller høje håndboldsko. Jeg har i den forbindelse lavet en kort gennemgang af de to typer af håndboldsko, som giver dig et indblik i de forskellige fordele og ulemper.

De lave håndboldsko har kendetegnet ved at de stopper lige før anklen, hvor de høje håndboldsko derimod går op over anklen.

Høje håndboldsko eller lave håndboldsko

Fordele ved lave håndboldsko

Lave håndboldsko er en del lettere end høje håndboldsko, da der ikke er den høje kant på lave håndboldsko. Lette håndboldsko gør at du har mindre vægt at bære på når du spiller håndbold. Du kan dermed løbe og finte hurtigere, og du har nemmere ved at hoppe højere, da lave håndboldsko er lette i forhold til høje håndboldsko. Det er den store fordel ved de lave håndboldsko.

Ulemper ved lave håndbold

Lave håndboldsko har ikke ret meget ankelstøtte i forhold til høje håndbold, da de ikke har den høje kant som høje håndboldsko har. Der er en større chance for at få ankelskader i lave håndboldsko, da der ikke er den samme støtte.

Lave håndboldsko stiller et større krav til anklerne, men det gør så også at anklerne på sigt bliver stærkere, da anklerne skal støtte sig helt af sig selv.

Det er en god ting lige at tænke lidt over hvor stærk du egentlig er i anklerne.

Fordele høje håndboldsko

Høje håndboldsko har den fordel at de giver en masse støtte omkring anklen og til foden generelt. Det er svært at vride om i høje håndboldsko, da der som sagt er den høje kant. Ekstra støtte er fordelen ved høje håndboldsko.

Der er mange håndboldspillere på amatør niveau, som døjer med anklerne, da der ikke altid er det store fokus på skadesforebyggende træning. Her kan et par høje håndboldsko være en stor hjælp.

Ulemper ved høje håndboldsko

Høje håndboldsko er en del tungere end de lave håndboldsko, da de har den høje kant. Det gør at du ikke har får den samme speed som de lave håndboldsko har. Høje håndboldsko vejer lige nogle flere gram end de lave håndboldsko. Håndboldsko vejer ikke alverden i dag, da de bliver lavet i lette materialer, så det er ikke det store problem.

Mine erfaringer med håndboldsko

Jeg har efterhånden prøvet mange forskellige håndboldsko. Det er først de seneste par år, at jeg er begyndt at bruge det samme mærke. Det er en Adidas sko, som jeg bruger. Der var lige en enkelt sæson hvor jeg spillede i Puma, ellers har det kun været Adidas. Jeg synes Adidas sko passer godt til mine færdigheder. Jeg er meget fintestærk, og er meget eksplosiv i mine bevægelser. Jeg løber også meget kontra i en gang, da jeg er meget løbestærk. Lette håndboldsko med godt grip i gulvet passer godt til mig. Adidas håndboldsko af typen stabil, som er forholdsvis lette og har et godt grip i gulvet og støtter foden i finterne. Jeg har prøvet store sko, som går op over anklen, men det er slet ikke mig. De er for store og tunge, og det går ud over min speed. Jeg har heller ikke brug for alt den ankelstøtte, da mine ankler er ok stærke.

Nye håndboldsko

Helt nye sko føles som regel lidt mærkelige at have på i starten. Det tager nemlig lidt tid før at skoen passer helt perfekt til dine fødder. Så det er en god ide at bruge skoene et par gange til træning, før du bruger dem til kamp. Jeg får næsten altid ømme fødder de første par træningen i nye håndboldsko, men det er selvfølgelig forskelligt fra person til person. Jeg plejer derfor at tage mine gamle sko med til træning, så jeg kan skifte sko, hvis mine fødder blive ømme i de nye håndboldsko. Hellere skifte håndboldsko frem for at have ondt i fødderne dagen efter. Nye håndboldsko kan også skarve lidt i starten, og her er det også godt at kunne skifte tilbage til de gamle sko. Der er en risiko for at få vabler i nye håndboldsko, og det skal du prøve at undgå. Det gør nemlig ondt at løbe, når man har vabel, og det kan i nogle tilfælde gøre at du ikke kan træne med pga smerter fra vablen. Så det er med at være opmærksom i starten, når du spiller i dine nye håndboldsko.

Rengøring af håndboldsko

Det er godt at give sine håndbold en rengøring i ny og næ. Det er især rengøring af bunden af håndboldskoen, som er vigtig. Håndboldskoen samler hurtigt skidt, når du løber rundt på halgulvet, og det skal du fjerne, så du står bedst muligt fast i gulvet. Der er især harpiks, som sætter sig fast under håndboldskoen. Det kan du typisk se ved at der er sådan nogle små sorte pletter. Det er dem som du skal fjerne.

Jeg plejer at bruge en almindelig klud med lidt sæbe og varmt vand, som jeg bruger til at tørre skidt af håndboldskoen. Jeg starter altid med at rense bunden af håndboldskoen. Her får skoen en ordenlig tur, hvor jeg skrubber godt igennem med kluden. Derefter tører jeg den øverste del af skoen af. Der kan også godt sidde lidt harpiks og skidt.

Sådan fjerner du lugt fra dine håndboldsko

 • Tag altid dine håndboldsko ud af sportstasken, når du kommer hjem fra håndboldtræning eller håndboldkamp. Lad så håndboldskoene tørre i et køligt rum, da den kølige temperatur hjælper med at dræbe bakterierne, som gør skoene sure.
 • Hvis der er helt galt med lugten, kan du give dine håndboldsko et tur i fryseren, eller så kan du sætte dem udenfor i vintermånederne
 • Køb to af den samme håndboldsko så du har flere par at spille i. Det gør at dine håndboldsko altid kan nå at tørre helt mellem træning og kampe, da du har flere par at spille i. Det er godt tip til at forebygge lugt i håndboldsko på længere sigt. Det er ikke altid håndboldskoene kan nå at tørre, hvis du kun har et par håndboldsko. Det gør at dine håndboldsko hurtigere kommer til at lugte.
 • Skift altid til et par nye friske strømper før håndboldtræning og håndboldkamp. Det hjælper også med at fjerne lugten, da du ikke spiller i de strømper, som du har gået i på arbejde eller i skolen.
 • Der finder mange forskellige fod-deadoranter efterhånden, som du kan sprøjte i dine håndboldsko. Det er også en god måde at bekæmpe lugten i håndboldsko på.

Sådan binder du håndboldsko

Det er rigtig godt at kunne binde sine håndboldsko selv, da det tit sker at sløjfen på håndboldskoen går op. Jeg har fundet en god video, som viser hvordan man binder en sløjfe på et par sko på den rigtige måde. Der er faktisk rigtig mange håndboldspillere, som binder deres sløjfer forkert. Jeg vil anbefale at du lige ser denne korte video.[/fusion_text]

Mest populære håndboldsko

Handball-planet.com har lavet noget rigtig fedt research, hvor de har kigget nærmere på hvilke slags håndboldsko mærker, der bliver brugt til de store landsholdsturneringer i håndbold. Der er mange mærker af håndboldsko efterhånden, men hvilke af dem er mest populære.

Mizuno håndboldsko var fx de mest populære håndboldsko til EM 2016 i Polen for mænd. Her spillede 38% af de mandlige landsholdsspillere i Mizuno håndbold. Der 28% af alle spillere, som spillede i Adidas håndboldsko. 11% spillede i Hummel håndboldsko. Du kan se hele listen her.

Mizuno håndboldsko var også mest populære håndboldsko til VM i Qatar for mænd. Her spillede 27,34% i Mizuno, 25,78% i Adidas, 12,50% i Hummel, 12,50% i Asics, 11,20% i Nike, 4,43% i Salming og så var de enkelte spillere som spillede i andre mærker. Du kan se hele listen her.

Mest populære håndboldsko

Hvilke håndboldsko spiller de professionelle i?

Jeg har lavet en lille oversigt af hvilke håndboldsko nogle af de mest professionelle håndboldspillere spiller i. Jeg har planer om at opdatere listen en eller to gang om året, da der hele tiden kommer nye håndboldsko.

Her er der en oversigt af professionelle håndboldspillere og hvilke håndboldsko de bruger i håndboldsæsonen 2o15/2016

 • Mikkel Hansen – Hummel Omnicourt Z6
 • Henrik Møllgaard – Hummel Onmicourt Z8 Trophy
 • Jesper Nøddesbo – Mizuno Wave Stealth 3 Grøn
 • Anders Eggert – Hummel Omnicourt Z6
 • Mads Christiansen – Hummel Omnicourt Z6
 • Michael Damgaard – Adidas Energy Volley Boost 2.0

Du må meget gerne skrive i kommentarfeltet, hvis du kender hvilke håndboldsko andre professionelle håndboldspiller bruger.

EFTERLAD ET SVAR