Sådan laver du et lob i håndbold

0
939

Et lob er et skud i håndbold, hvor håndboldspilleren lobber håndbolden i en bue over målmanden, som står langt ude af håndboldmålet. Sådan et type skud er svært få målmanden at nå, da bolden kommer højt, og så er målmanden tit i bevægelse, når selve lobbet bliver lavet.

Et lob anses for at være et trickskud i håndbold, men der er efterhånden rigtig mange håndboldspillere på højt plan, som mestrer denne skudvariant til det fulde, og den skuddet derfor mere som et “normalt” skud på højere niveau.

Det er især stregspilleren og fløjspiller som bruger lobbet rigtig meget, når de spiller håndbold. Det hænger meget sammen med, at de skyder tæt på mål, hvor målmanden tit laver udfald, hvor han/hun kommer langt ud af målet.

Jeg har lavet en kort gennemgang af lobbet fra de forskellige positioner på håndboldbanen, så du kan blive klogere på, hvordan et lob egentlig laves. Hvis du spiller håndbold til dagligt, vil jeg anbefale at du prøvet lobbet til din næste håndboldtræning, så du kan få brugt noget af, som du kommer til at lære i denne artikel. Så jeg anbefale dig at læse denne artikel, så du kan får noget viden om det at lobbe, og gå så efterfølgende ud og prøv det du har lært. Det er altid godt at have en god skudvariant i baghånden som håndboldspiller.

Lob som fløjspiller

Som fløjspiller er der rigtig gode muligheder for lob, og det er noget alle fløjspillere bør øve sig på. Fløjspilleren skyder stort set altid fra en spids vinkel, hvor der ikke er meget plads, da målmanden fylder meget af målet. Her bruger fløjspilleren sit spring til at hoppe højt og langt ind over, så fløjspilleren har god tid til at afslutte. Det gør det svært for målmanden at time sit udfald, og det er her lobbet kommer ind i billedet. Jeg har fundet en god video, som viser et lob på målmanden fra fløjen af. I videon hopper fløjspilleren rigtig højt, og lader som at han skyder i langt hjørne. Det får målmanden til at lave sit udfald, så han dækker det lange hjørne. I det lobber fløjspilleren forsigtigt bolden over målmanden, så bolden ryger ind i målet.

Lob som stregspiller

Som stregspiller er der også gode mulighed for lob. Stregspilleren skyder nemlig tit tæt på målmanden, da stregspilleren afslutter fra stregen, og her laver målmanden tit udfald, hvor han/hun kommer langt ud af målet. Her kan du så som stregspiller lobbe bolden over målmanden. Det er lidt forskelligt hvordan stregspillere gør. Det kommer tit an på højden af stregspilleren.

De fleste lave stregspillere har det med at spille i et lavt tyngdepunkt, hvor de afslutter tæt på gulvet med en forsvarsspiller hængende omkring dem. Det bliver tit til sådan nogle svage skud nede i målet, hvor målmanden ikke rigtig kan nå at reagere, da skuddet kommer tæt på målet. Det gør at målmanden tit laver udfald nede i målet, hvor de kommer helt ud i snotten på stregspilleren. Kasper Hvidt fra KIF Kolding København gør det tit, hvor han kommer langt ud af målet, når stregspilleren skyder. Det giver så mulighed for lob skuddet, hvor den lave stregspiller lobber over målmanden, som kommer langt ud af målet. Hvis du har en spillestil i det lave tyngdepunkt som stregspiller, er det med at vente så meget som muligt inden du afslutter, så du får målmanden til at lave sit udfald, og så lobber du ellers over ham. Lav gerne nogle skudtrusler – kast dig ind over stregen – råb/brøl når du skyder. Det er alle de ting kombineret, som giver et godt lob fra stregen af. Det første skud i denne video er et typisk lob fra Robert Gunnarsson, som er en stregspiller med et meget lavt tyngdepunkt.

Den høje stregspiller som tit afslutter i det høje tyngdepunkt, får tit en høj bold fra en medspiller, hvor stregspilleren så afslutter i et hopskud eller i et stående skud. Her skal den høje stregspiller tit skyde lidt ned af, da mange stregspillere på højt niveau er over 2 meter høje, og når de hopper og skudarmen er helt vejret, er håndbolden i en højde langt over håndboldmålet. Her har stregspilleren så gode muligheder for skud i hele målet tæt på målmanden, og det gør at målmanden tit er nød til at gå et stykke ud af målet for at fylde mere i målet. Det er så her, den høje stregspiller kan lobbe over målmanden. Der er faktisk mange høje stregspiller som bruger lobbet rigtig meget. De sender typisk bolden hurtigt afsted lige når de får bolden, da de kan se målmanden er på ud af målet i fuld fart. Det er igen det med at målmanden i bevægelse. Lob virker bedst, når målmanden er i bevægelse. Her er der en video af et typisk lob fra en høj stregspiller. Det er Igor Vori, som laver lobbet.

Lob som bagspiller

Der er også rigtig gode mulighed med lob som bagspiller. Jeg har fundet en video af legenden Ivano Balic, hvor han flere gange bruger lobbet som bagspiller. Det er især i det første minut i videon af Balic lobber den over målmanden. Hold især øje med hvordan hans skudtrusler er, og hvordan har afslutter i forbindelse med sit hop. Det er en mand, som virkelig formår at snyde målmanden med sine hop og skudtrusler.

Lob på straffekastet

Lob er rigtig godt at bruge, hvis målmanden står langt fremme, når der skal tages straffekast. Som skytte på straffekastet er det vigtigt, at du får målmanden til at lave den første bevægelse. Her er det godt at lave små bevægelser og skudtrusler, så du får målmanden til at bevæge sig. Når målmanden begynder at bevæge sig til siden fx – sender du lobbet af sted, og målmanden har i de fleste tilfælde svært ved at nå bolden, da målmanden er fanget i sin bevægelse. Da målmanden står langt fremme, er der også langt ind til håndboldmålet for at redde bolden fra lobbet.

Når du laver lobbet, er det vigtigt at du får lobbet til at ligne et normalt skud på straffekast så meget som muligt. Her skal du rigtig bruge håndleddet lige inden du sender bolden afsted. Du kan fx lade som om, at du skyder et hårdt skud nede i målet, og så slipper du bolden lidt før, så du lobber over målmanden. Jeg har fundet en god video som forklarer det at lave lob på straffekast.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here