Screening i håndbold

0
7026

Som håndboldspiller er det godt at kunne lave en screening, da det er en god måde at skabe plads og overtalsspil på i håndbold. Det er typisk stregspilleren som sætter screeningerne, da han/hun spiller inde blandt forsvaret. En fløjspiller eller bagspiller må også gerne sætte en screening, hvis muligheden opstår.

Screening i håndbold infografik

Du kan se hele infografikken om håndbold ved at klikke her.

Lovlig screening

En lovlig screening er hvor håndboldspilleren står stille med kroppen mens begge ben er på jorden, som så gør at modstanderen ikke kan komme forbi. Man kan godt bruge kroppen i mindre grad til at sætte screeningen med, men det kommer tit an på hvordan dommeren lægger linjen i forhold til, hvor hårdt der må spilles.

Fejlscreening

Når en screening i håndbold bliver udført forkert, dømmer håndbolddommeren fejlscreening, og det gør at modstanderen får bolden. Fejlscreening bliver typisk dømt, hvis stregspilleren skubber eller bruger kroppen meget aktivt, når der sættes en screening.

Screening – Mandsopdækning – Offensivt forsvar

Hvis du eller en af dine medspillere bliver mandsopdækket i håndbold, er en god løsning på dette en screening uden for 3 meteren. Det er typisk stregspilleren som laver denne screening, så den person der bliver mandsopdækket har noget at arbejde med.

Jeg har fundet et godt eksempel, hvor det danske landshold bruger en screening uden for 3 meteren til at løse problemet med en mandsopdækning/offensivt forsvar. Videoen er fra VM i Qatar 2015, hvor Danmark spiller mod Tyskland, som dækker et højt offensivt 4-2 forsvar.

Det starter med at Rasmus Lauge først spiller til højre backen Mads Christiansen, hvor Mikkel Hansen så kommer bagom. Mads Christiansen tager god højde, så han har plads til at holde på bolden, så Henrik Toft Hansen kan komme op og lave screeningen til Mikkel Hansen. Mads Christiansen spiller bolden til Mikkel Hansen, som så laver en fodfinter mod venstre, hvor han så bruger screeningen til at gå højre om. Da der ikke er så god plads til at skyde, vælger Mikkel Hansen at krydse Mads Christiansen op. Rasmus Lauge står bredt i banen, og det giver ekstra plads til Mikkel Hansen og Mads Christiansen.

Mads Christiansen presser så ind over midten, hvor Rasmus Lauge kommer bagom i et kryds. Her tæller det tyske forsvar så forkert, og det giver danmark muligheden for at spille en mand i overtal. Det spotter Rasmus Lauge med det samme, og han går derfor direkte mod mål. Rasmus Lauge trækker så to mand til sig, og han spiller så Henrik Toft Hansen helt fri inde på stregen.

Russer Screening

En af de mest almindelige systemer med screening er russer screeningen. Jeg har igen fundet en video, så du kan se hvordan systemet og screeningen udføres.

En russer screeningen starter med at backen kører lige mod mål. Hvis der er plads skyder backen bolden afsted, hvis der ikke er plads går backen ind over midten. Stregspilleren står først ved siden af playmakeren, hvor stregspilleren så laver en screening, mens backen går ind over midten. Her kan backen så vælge at skyde, hvis midten ikke dækker op. Hvis midten dækker op, kan backen spille bolden ned til stregspilleren, som så har god plads til at afslutte.

Læs mere: Parader i håndbold, hopskud i håndbold, 3-2-1 forsvar, skyd mellem benene på målmanden.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here