7 mod 6 reglen

0
1434

Når en overtrækstrøjes æstetik bliver et håndboldpolitisk anliggende. Skrevet af Simon Jensen.

Ved den netop afsluttede OL-slutrunde – der sluttede med henholdsvis russiske og danske guldmedaljer – så man som håndboldtilskuer, -spiller og -træner for første gang de konkrete effekter af IHF-præsident Hassan Moustafas nyeste håndboldidéer.

Og selvom disse nye regeltilføjelser eller -ændringer har sine både fordele og ulemper har særligt én af de nedenfor oplistede fem håndboldretningslinjer vakt ramaskrig og afstandstagen i store og prominente dele af håndboldmiljøet.

I nedenstående fem regelændringer er det specielt den fjerde af slagsen 7 mod 6 reglen, som vil være i centrum i dette skriv. Den famøse overtrækstrøje, der symboliserede en overgang fra seks til syv – eller fem til seks – markspillere på et angribende håndboldhold, har siden IHFs proklamerede indgreb i sporten vakt megen harme og debat.

5 nye håndboldregler der trådte i kraft den 1. juli 2016

Farvel til overtrækstrøjen

Netop overtrækstrøjen findes nu ikke længere på håndboldsportens eliteniveau – og i stedet er det blevet lovmæssigt tilladt at udnytte et numerisk overtal i mere eller mindre samtlige offensive aktioner.

Forklaringen på den afskaffede overtrækstrøje har folkene bag regelændringen – i Det Internationale Håndboldforbund – imidlertid ingen reel håndboldteknisk forklaring på. I stedet findes årsagen – ironisk og dybt forunderligt – i æstetikken i overtrækstrøjens funktion.

– Det er besværligt, at spillerne hele tiden har skullet tage overtrækstrøjen af og på, og det ser heller ikke godt ud, når en markspiller skal have en trøje på, så du ikke kan se for eksempel spillerens nummer, har IHF-repræsentant Manfred Prause forklaret til TV2 Sport.

Man savner som håndboldinteresseret og stor tilhænger af den dynamiske sportsgren, at sportens overordnede organisatoriske organ viser indsigt og føling med den sport, de er øverst ansvarlige for.

Det virkede herefter henkastet, uigennemtænkt og uprofessionelt at teste de fem nye spilleregler ved den netop afviklede OL-slutrunde. En OL-slutrunde der som bekendt sluttede med både danske og russiske guldmedaljer, dobbelt franske sølvmedaljer og to sæt af bronze til henholdsvis de norske kvinder og de tyske herrer.

7-mod-6-reglen døbes

Faremomenterne ved den nye regel omkring den nu fraværende anvendelse af en overtrækstrøje – en regel der hurtigt blev døbt 7-mod-6-reglen – var imidlertid også mange.

Flere ligatrænere var hurtigt ude og klare i spyttet – og de høvlede i talstærk front den nye regel ned med argumenterne om at fremtiden i stedet ville byde på et stereotypt og langsommeligt håndboldspil.

I dette nye håndboldspil ville der – ifølge anklagerne – være langt mindre fokus på duellen mellem den enkelte forsvarsspiller og den enkelte angrebsspiller, og i stedet ville det numeriske og spillemæssige overtal helt naturligt give sig selv, og dét reelt uden nogen større konsekvenser for det angribende mandskab.

Der blev også spekuleret i, at de offensive og aggressive forsvarsformationer ville blive aflivet grundet modstanderholdenes åbenlyse fordel ved brugen af den ekstra markspiller. Tillige ville man se langt færre kontrascoringer, fordi den potentielle risiko i en hurtigt afviklet og fartbetonet kontrafase ikke ville stå mål med muligheden for at tilspille sig større chancer i angrebsmæssigt overtal.

OL håndbold 2016 og 7-mod-6-reglen

OL-slutrunden, som blev den første større seniorturnering hvor det nye regelsæt blev taget i brug, gav visse svar på udformningen af håndboldspillet i dets potentielt nye skikkelse.

Eksempelvis havde Kroatien i store dele af gruppespillet kæmpe succes med at arbejde med syv markspillere – og det led det danske herrelandshold stort under i dets møde med netop det kroatiske landshold ført an af landstræner Babic.

Kroaterne blev imidlertid spillet ud af turneringen af et effektivt, kynisk og fysisk stærkt polsk landshold, ledt af håndboldlegenden Talant Dujshebaev – og så blev den helt store historie i forbindelse med de nye håndboldregler i stedet, at Danmark, med succes, udnyttede 7-mod-6-spillet stort i OL-finalen – den største af alle kampe i landsholdsregi – mod Frankrig.

Landstræner Gudmundur Gudmundsson blev udråbt som et taktisk geni – og hans ellers stædige og meget fastlåste facon og trænerstil fik et helt nyt udseende under De Olympiske Lege i Rio de Janeiro.

Den nye 7-mod-6-regel kan altså tilskrives en del af æren for det danske, olympiske guld – og det er vi vist ikke mange håndboldfans med Dannebrog i passet, der er utilfredse med.

Imidlertid skal man dog som håndboldtilhænger også tillægge sig en kritisk og objektiv vinkel til det nye regelsæt – for bag ved euforien over det danske OL-guld gemmer der sig også en fortælling om et håndboldspil, der i sin udvikling ikke umiddelbart har taget et skridt i den rigtige og progressive retning.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here