Er BCAA kosttilskud kun for bodybuildere?

0
222

De fleste har efterhånden hørt om proteinpulver, og det er bestemt ikke uden grund. Proteinpulver er et af de mest solgte kosttilskud overhovedet. Dog er der flere i den almene befolkning, som vil løfte øjenbryn, hvis de bliver præsenteret for ordet ”BCAA”. BCAA er en engelsk forkortelse for branched-chain amino acids. Branched-chain amino acids består af 3 essentielle aminsoyrer – leucin, isoleucin og valin. De kaldes for essentielle, da kroppen ikke selv er i stand til at  producere dem. Derfor skal du indtage dem gennem din kost og eventuelt suppleres med et ekstra indtag af BCAA via et tilskud.

Kan håndboldspillere have glæde af BCAA?

BCAA er ikke kun for bodybuildere. Andre sportsudøvere kan med fordel supplere deres kost med et tilskud af BCAA. BCAA kan specielt være optimalt at indtage under træningen. BCAA er ikke peptid bundet ligesom proteinpulver. Derfor optages BCAA direkte i blodbanen, når du indtager det, da det ikke behøver at blive fordøjet. Men hvordan kan BCAA hjælpe dig med at præstere bedre som håndboldspiller?

Flere studier viser at BCAA har en anti katabolsk effekt. Det vil altså sige reduceret muskelømhed og hurtigere restitution.  Hurtig restitution er vigtig for at du kan præstere optimalt, når du træner ofte. Den anti katabolske effekt betyder også at BCAA hjælper dig med at bibeholde muskelvæv.

Udover at BCAA hjælper med at bibeholde muskelvæv kan BCAA også hjælpe med muskelopbyggelsen og en forbedring af den aerobe og anaerobe kapacitet.

Vil du vide mere om BCAA? – så besøg BCAA-guide.dk.

Husk de 2 vigtige

Kosten: Det er vigtigt at huske på at kosttilskud aldrig må erstatte en god sund og varieret kost. Kosten skal altid komme i første række. Så hvis du ikke har styr på din kost, så anbefaler vi at du starter der. Kosttilskud er ikke mirakelmidler, men de kan hjælpe dig med de sidste procenter, og indenfor konkurrencesport er det ofte de små detaljer som kan gøre forskellen. Derfor har kosttilskud bestemt sin berettigelse for den seriøse sportsudøver. Mange atleter vælger også at supplere deres kost med kosttilskud, da deres høje aktivitetsniveau vanskeliggøre for dem, at få nok mikro og makro nærringsstoffer på normal vis. Er du meget aktiv stiger dit behov for vigtige nærringsstoffer. Er du i underskud af essentielle nærringsstoffer kan det påvirke din præstationsevne og i værste tilfælde have fatale konsekvenser.

Læs mere om kost til håndboldspillere – klik her.

Søvn: Udover at et højt aktivitetsniveau skærper kravene til indtagelsen af nok mikro og makro nærringsstoffer, så øges behovet også for god kvalitetssøvn. Det er ikke tilfældigt, at vi skriver søvn og ikke hvile. Hormondannelsen finder nemlig sted, når du sover. Det er når du når søvnstadiet kaldet REM søvn, at din krop gendannes bedst muligt. Får du ikke nok søvn, oplever du højst sandsynligt heller ikke at få nok REM søvn. Det siger næsten sig selv, at hvis din krop ikke får nok søvn, når din krop ikke at genopbygger sig selv efter den nedbrydning som har træning kan medføre. Derfor er det vigtigt, at du husker på at de mange timer i sportshallen og i fitnesscenteret øger behovet for søvn. Som tommelfingerregel bør du som aktiv sportsudøver bør du ikke få under 8 timer søvn hver nat. Nogle har endda brug for mere. Det vigtigste er at du lytter til din krop.

Læs mere om søvn og håndbold – klik her.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here