Bekymringer og Håndbold

1
863

Mange håndboldspillere er ramt af bekymringerne om, hvad andre mennesker tænker om dem. Ungdommen nu til dags er slaver af andres fordømmelser, hvilket fratager os vores glæde og mulighed for at gøre lige hvad vi vil. Hvis det du gerne vil, er at træne og give dig fuldt ud under hver træning, så skal du ikke lade andres tanker stoppe dig.

Håndbold er en holdsport, men i fitness går du solo. Uanset om du er på et hold eller alene burde hver træning være lige god. Kan du give den gas på banen, så kan du også give den gas i fitnesscenteret! Du skal ikke lade dig styre af andres tanker. Du er lige så god på et hold, som du er alene.

Efterhånden har jeg set flere og flere piger der ikke tør at slå sig løs til styrketræning. De tør ikke, at give alt hvad de har, da man ikke er smuk og yndefuld (“som en pige jo altid burde være”) imens man træner. Man føler sig ikke pæn i tights, maven folder og den smukke pige ved siden af ser meget bedre ud, og er både slankere og stærkere. – Men under træning skal du ikke fremstå som den smukkeste prinsesse i verden. Træning kræver sved på panden, sved under armene og sved ned ad ryggen. I den rigtige fitnessbranche må du i slutningen af din træning faktisk ikke have et glimt af skønhed, for så har du ikke trænet hårdt nok!

Motivation til træning

Din motivation er det, som gør at du bliver ved med at spille håndbold, og bliver ved med at styrketræne. Motivationen kan være svær at finde, når man konstant tænker over, hvad andre tænker om én. Du er god nok som du er kære pigebarn! Lad ikke andre, hverken tænke eller endda fortælle, at du ikke er!

Bekymringer og håndbold

Det kan være en god idé, at finde sin motivation hos andre store kendte kvindelige håndboldspillere.

Se på hvordan de kvinder træner, se på hvor ligeglade de er med andres fordømmelser. De kvinder har været det samme igennem som du måske går og er igennem nu.

De har også haft problemer med ikke at føle sig gode nok, men de har blevet ved, og deres indsats har givet pote. Se på hvor store stjerner de er den dag i dag.

Det samme gælder ligeledes også styrketræning. Find en kvindelig atlet, som du virkelig synes om. Personligt er jeg stor fan af Mette Lyngholm, som jeg har fulgt hele vejen til hendes succes. Kvinder som hende er ikke bange for, hvad andre tænker, fordi de ved, at de er gode nok.

Håndboldpiger eller piger der styrketræner

Ikke hele Danmarks befolkning synes om håndboldpiger eller fitnesschicks, men det må man lære at acceptere. Jeg har mange gange fået at vide, at jeg bliver for stor af at styrketræne. “Du kommer til at ligne en mand.” “Du bliver stærkere end alle drengene, så vil de ikke have dig.” Og hvad er det dog for noget, undskyld sproget, pis at fyre af! Jeg gør dét, som gør MIG glad, jeg gør det ikke for at gøre alle andre glade.

Jeg træner fordi det er dét sted, hvor JEG føler mig tilpas, og det skal andre ikke tage fra mig! Uanset hvad folk tænker eller siger så stopper jeg ikke med at træne på grund af dem. Man skal lære, at lade folks tanker og kommentarer gå forbi én, ellers kommer man ikke videre. “Lad vær med at røre mig, du sveder!” lyder det fra en veninde eller holdkammerat, men ved du hvad? Du sveder ikke, så du har tydeligvis ikke ydet noget, da vi trænede!

Så piger, træn endeligt alt hvad i kan! Giv den gas i centeret og på banen. Vær ikke bange for andres fordømmelser. Din træning giver pote i sidste ende!

Træningsprogram til håndboldpigerne

Der er flere læsere på haandboldnationen især håndboldpiger, som har efterspurgt et styrketræningsprogram, så det vil jeg meget gerne være behjælpelig med, hvis i tør at give jer fuldt ud under træningen!

Varm endelig op inden du går i gang med at styrketræne. Brug omkring 10-15 minutter på opvarmningen. Dette vil reducere mulige skader, som du som håndboldspiller bestemt ikke ønsker at få.

En typisk opvarmning med dit hold kunne foregå, hvor i stod i en cirkel og hoppede på stedet. Armsving, armbøjninger, mavebøjninger, rygbøjninger og englehop samt nogle opvarmningssæt med håndvægte ville gøre underværker for, at få varmet kroppen godt op.

Derefter kan du gå i gang med at styrketræne. Husk at det kan være en god idé alligevel, at lave et opvarmningssæt med lidt mindre vægt i de store basisøvelser som for eksempel squat, dødløft og bænkpres.

Et fullbody styrketræningsprogram betyder, at du træner hele kroppen, hvilket er super smart, når du dyrker håndbold. Programmet kan/burde laves 3 gange ugentligt, hvor man de andre dage burde lave konditionstræning.

Træningsprogrammet ser ud som følgende:

 • Squat 3 x 10
 • Hip thrust 3 x 10
 • Bænkpres 4 x 8
 • Military press 4 x 8
 • Rows version, frit valg om det er med håndvægte eller T-bar 3 x 10
 • Barbell curls 4 x 8
 • Hanging leg raises 3 x 10
 • Crunches 3 x 10

Dette program er vejledende, og du kan til tider variere øvelserne. Du kan eksempelvis bytte hip thrust ud med benpres eller dødløft, military press ud med pullups eller chinups og så videre. Det er en god idé efter en måneds tid, at bytte 3 x 10 ud med 3 x 12 og 4 x 8 ud med 5 x 5, så man ikke kører rundt i det samme gamle program i en for lang periode.

https://www.instagram.com/vanessagantzel/?hl=da

1 KOMMENTAR

 1. Det emne du snakker om er et vigtigt emne som burde snakkes mere om. På mit hold, synes jeg der er ret mange af pigerne som er sådan “pæne”. jeg er den type, som vil give mig 100% selvom jeg kommer til at svede, men det er bare svært. Hvis alle andre ikke vil svede eller ikke give sig 100%. så har jeg det sådan at jeg heller ikke vil gøre det 100%, vil ikke skille mig for meget ud til træning. Man vil ikke have havde folk snakker om en sådan negativt. Det ville være dejligt hvis det blev taget mere op i ungdoms håndboldverden.
  -15 årig pige.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here