Håndbold systemer

Her finder du en gennemgang af de mest basale håndbold systemer / håndbold taktikker, som er gode at kende til som håndboldspiller og håndboldtræner. De er især gode at kende til, hvis du har en drøm om at blive en professionel håndboldspiller eller håndboldtræner.

Gode håndbold systemer hjælper dit hold med at snyde modstanderen på håndboldbanen. Her kan dit hold med fordel aftale nogle håndbold systemer på forhånd, som i vil lave når i spiller håndboldkamp.

Basale håndbold systemer

Her er de mest basale håndbold systemer i angrebsspillet.

 • Centerkryds
 • Backkryds
 • Fløjkryds
 • Russerscreening
 • Rundgang

Håndbold systemer infografik

Her er en god og simpel infografik, som forklarer mulighederne med krydsspil i håndbold.

Håndboldsystemer - kryds

Hvis du er ny til håndbold vil jeg anbefale at du kigger denne håndbold begynderguide igennem.

Håndboldsystemer video

Her en video med håndboldsystemer – det er en gennemgang af gode finter og 2 mod 2 spil. Det er blandt andet russerscreening, som bliver brugt på stort set alle håndboldhold.

Centerkryds

 • Simpelt kryds fra playmaker til højre/venstreback 
 • Godt håndbold system hvis der er gode skytter på højre/venstreback
 • Godt håndbold system hvis playmakeren er god i mand mandspillet, da han kan trække forsvarsspillerne til dig, som gør det nemt for sine backs.

Husk at se videon i HD i udvidet form. Det gør det lige lidt nemmere og forstå.
Håndbold systemer centerkryds 1

Det starter med at playmakeren får bolden.

 1. Playmakeren søger først egen chance.
 2. Playmakeren har ikke mulighed for skud/gennembrud. Laver fodfinte for at trække begge forsvarsspillerer til sig
 3. Playmaker vurdere om han skal skyde/gennembrud imellem de 2 forsvarsspillerer, eller om han har trukket begge mand til sig, og kan spille bagspilleren fri.

Håndbold systemer centerkryds 2

Playmakeren har trukket de 2 forsvarsspillere

Bagspilleren vurderer nu

 1. Kort tid før bevæger bagspilleren sig ind over midten(sidelæns løb)
 2. Får bolden af playmakeren, hoppeskud/gennem brud imellem de to forsvarsspillere i midten. Der kan så ske det at den anden midterforsvar bakker op, så venstreback ikke kan komme igennem. Bagspilleren har trukket begge midterforsvar til sig, og kan fint spille bolden videre over til den anden back(hver opmærksom på om han løber: ydersiden, lige på, indover midten.) eller spille stregspilleren fri.
 3. I stedet for at løbe ind over midten, kan bagspilleren løbe på hullet mellem back og fløj. Hvis der ikke er mulighed for at skyde/gennembrud, så spil fløjen fri, da du har trukket hans mand

Håndbold system – Backkrydset

Det er stort set samme princip som i et centerkryds bare modsat. Her er det backen der krydser playmakeren op, der kommer fra den blinde vinkel. Det betyder, at forsvarsspileren har svært ved at se playmakeren komme løbende.

Taktikmappe

En taktikmappe er godt værktøj, da det hjælper med at forklare taktikken, så spillere og trænere nemmere kan forstå hinanden. Hvis du er håndboldtræner og ikke har nogen taktikmappe, vil jeg helt klart anbefale at du anskaffer dig sådan en.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here