En håndbold kan fås i mange forskellige størrelser, og der er nogle ting man bør overveje i forbindelse med køb af en ny håndbold. Jeg vil derfor give dig et par gode råd og hjælpe dig godt på vej. Du finder også konkrete bud på gode håndbolde.
Håndbolde størrelser
Når du skal købe en håndbold, er det vigtigt at du vælger den rigtige størrelse. Det er derfor en god ide at finde ud af hvilken aldersgruppe person som skal bruge håndbolden tilhører. Jeg har lavet en lille oversigt, som viser hvilke boldstørrelser der bliver brugt i de forskellige aldersgrupper.
Håndbolde er inddelt i størrelserne 0-3
Størrelse 0 = Fra helt yngste til og med u10 drenge og piger
Størrelse 1 = u12 drenge + u12 piger
Størrelse 1.5 = u14 piger
Størrelse 2 = u14 drenge + u16 piger + u18 piger + Dame sernior
Størrelse 3 = u16 drenge + u18 drenge + Herre senior
Pump din nye håndboldbold hårdt op
Når du lige har købt en ny håndbold, er det en god ide at pumpe den meget hårdt op. Lad håndbolden ligge i et par timer. Det gør at bolden bliver rettet helt ud, så den ikke er skæv. Inden næste træning/kamp tager du noget af luften ud, så den er god at holde ved. En håndbold skal ikke være for hård og for blød. Det er en fin mellemting. Mange håndboldhaller har deres egen luftkompresser. Ellers kan du bruge en helt almindelig boldpumpe. Helt nye håndbold skal pumpes godt op.
Pas godt på din håndbold
Skriv navn på din håndbold. Så undgår du, at den bliver taget. Mange håndboldspillere har en håndbold magen til din, og her kan hurtigt blive byttet rundt på boldene. Jeg har mistet rigtig mange håndbolde til håndboldkamp, og her er det en rigtig god ide at holde styr på din håndboldbold. Put den i tasken efter i har varmet op til kamp. Så ved du hvor den er, og skal ikke tænke på det under kamp. Der bliver stjålet rigtig mange håndbolde til håndboldkampe. Håndboldende ligner hinanden, og der opstår nemt situationer, hvor modstanderen får bolden med hjem. Hvis du kan se en modstander gå med din bold, så er det bare over og få den igen med det samme.
Håndbolde og harpiks
De ældre aldersgrupper bruger harpiks, som hjælper med at gøre håndbolden klistret. Det gør at håndbolden er nemmere at gribe og holde omkring. Harpiks er dog svært at få af igen, da det er meget klistret. Harpiks kan give grimme pletter på tøjet. Det er svært at få af hænderne igen. Harpiks gør også håndbold beskidt, da skidt og støj sætter sig fast til harpiksen. Derfor skal håndbolden renses en gang imellem. Jeg har lavet en komplet guide omkring det at fjerne harpiks fra hænder, håndbold og tøj, som er en god ide at kigge nærmere på. Du finder gode råd i guiden, som hjælper dig med at fjerne harpiks effektivt.
Et godt råd er at opbevare din håndbold i en plastikpose, så der ikke kommer harpiks på dine ting i tasken. Haandboldnationen.dk har også noget, som hedder en ball bag, som er special lavet til at opbevare håndbolde i. Haandboldnationen.dk har også et boldnet, hvor du kan opbevare hele holdets håndbolde.
Køb din egen håndbold
Som håndboldspiller er det godt at have sin egen håndbold, da det gør at du kan spille og kaste med det samme, når du kommer til håndboldtræning. Så skal du ikke vente på at træneren kommer og låser op for boldrummet.
Hold altid håndbolden ren
Sørg for at din håndbold er i god stand. Håndbolden hopper bedre og du skyder også bedre når håndbolden er ren og fin. Sørg derfor for at bolden ren, så der ikke samler sig meget skidt og snavs på bolden. Hvis der samler sig skidt og snavs på bolden, er det først at det er svært at få igen.
Opbevaring af håndbolde
Opbevar håndbolden i en pose eller taske, så der ikke kommer harpiks på dine ejendele i træningstasken.
Hav altid en boldpumpe med i tasken
Anskaf dig en boldpumpe så du altid kan pumpe din håndbold op. Uden luft duer bolden ikke. Undgå at pumpe håndbolden for hårdt op. Håndbolden er nemmere at styre hvis den er lidt mere blød fremfor hård som en sten.
Hold håndbolden i ro når der snakkes!
Hold altid håndbolden i ro, når din trænere eller medspillere snakker. Det gør det nemmere at snakke med hinanden på holdet, og det gør at der opstår mindre misforståelser osv.
Sådan finder du frem til gode håndbolde
Hold altid udkig efter nye og gode håndbolde. Det kan være at du spiller med en god håndbold til kamp, som modstanderen med. Hold øje med hvilket mærke det er, og hvad navnet på håndbolden er. Så kan du købe den håndbold næste gang du skal have ny håndbold.
Hav altid en ekstra håndbold som backup
Hav altid 1 håndbold eller 2 på lager, hvis du spiller håndbold på højt niveau. Håndbolde har det med at blive væk, så det er med at være forberedt. Det kan fx være at du mister håndbolden til en kamp. Butikkerne er lukket og du skal træne næste dag, men der er ikke nogen mulighed for at købe en ny håndbold. Her ville det fx være godt at have en backup håndbold til at ligge derhjemme som du kan bruge.
Lad håndbolden blive i tasken
Hav altid håndbolden til at ligge i træningstasken, så undgår du at du ikke får håndbolden med til træning eller kamp.
Skriv navn på din håndbold
Skriv altid navn på din håndbold med en sort tush. Så kan du se at det er din håndbold.
Sved på håndbolden
Sved gør håndbolden glat, så den er svær at gribe. Det er altid godt at have et håndboldklæde med til håndboldkamp og håndboldtræning, hvis der nu skulle komme sved på håndbolden. Et håndboldklæde er også god til at tørre sved at i hænderne, og det gør også at der kommer mindre sved på håndbolden.
Hvis jeg får sved på hænderne i løbet af en håndboldkamp eller håndboldtræning, plejer jeg at tørre sveden af i min trøje eller shorts, så sveden bliver fjernet fra mine hænder. Det gør jeg flere gange i løbet af kampen, da jeg sveder meget, når jeg dyrker sport. Jeg får helt automatisk en masse sved på hænderne.
Svedbånd og pandebånd kan også hjælpe med at fjerne en del af sveden, så der ikke kommer så meget sved på håndbolden.
Relaterede emner som du kan læse mere om: Medicinbolde, sådan skyder du hårdt i håndbold, skyd mellem benene på målmanden, sådan laver du et lob, underhånd.