Håndboldregler

23
27610

Som håndboldspiller er det vigtigt at kunne håndboldreglerne. Det gælder bare håndboldtrænere og håndboldspillere. Hvis du kan håndboldreglerne ved du hvor grænsen går, og hvad der er rigtigt at gøre i de forskellige situation som opstår i spillet. Det gør at du kan spille bedre som håndboldspiller, og hvis du er håndboldtræner kan du give bedre vejledning, og det hjælper dig med at vinde håndboldkampe.

Når du kan håndboldreglerne ud og ind, er det også nemmere at kommunikere med andre om håndbold. Håndboldtermerne skal helst sidde på rygraden, så det er med at læse med længere nede i artiklen, når jeg gennemgår de forskellige håndboldtermer. Så kan du fx nemmere lære andre håndboldspillere reglerne, og det er rigtig godt, hvis der lige er startet en ny spiller på holdet. Det er heller ikke altid at dommeren ser hvad der sker på håndboldbanen, og her er det godt at kunne alle de forskellige håndboldregler. Så har du nemmere ved at kommunikere med dommeren, hvis han dømmer noget som er helt forkert. Håndbold skal dømmes efter bogen for ellers er det ikke fair.

Læs også artiklen om VM håndbold 2017 mænd i Frankrig

Prøv fx at holde øje med hvor meget håndboldspillere på professionelt niveau snakker med håndboldommeren i løbet af kampen. De gør alt hvad de kan for at vinde, og her fortæller de straks dommeren, hvis modstanderen bruger beskidte tricks. Det gør at dommeren lige holde ekstra øje de næste par gange, og så kan dommeren give en henstilling eller en udvisning, hvis reglerne bliver overtrådt igen.

Håndboldregler

De grundlæggende håndboldregler

I håndbold er der 7 spillere på hvert hold. 1 målmand og 6 markspillere. Det hold der scorer flest mål vinder, når kampen slutter.

Håndboldregler - De grundlæggende håndboldregler

Håndboldregler - Håndboldmål og målscoring og spilletidHåndboldreglerne - gult kort - rødt kort - timeout5 nye håndboldregler Juli 2016

Du kan finde flere disse flotte infografik om håndbold – klik her.

Håndboldregler om spilletider i håndbold

En håndboldkamp varer 2 x 30 minutter, og det er for spillere over 16 år.

En håndboldkamp varer 2 x 25 minutter, og det er for ungdomshold – spillere fra 12 – 16 år.

En håndboldkamp varer 2x 20 minutter, og det er for spillere på 8-12 år.

Der er 10 minutter pause i halvlegen på alle niveauer.

Håndbolregler om gult kort i håndbold

En gult kort i håndbold er mild straf/advarsel til spilleren/træneren. En spiller kan højest få et gult kort, og der kan højest giver 3 gule kort til hvert hold. Når grænsen for gult kort overskrides, får spiller/træner en 2 minutters udvisning. Et gult kort gives af dommeren som en advarsel, hvis spiller/træner ikke overholder reglerne. Næste gang reglerne ikke overholdes giver der 2 minutters udvisning, som skrevet tidligere. Spiller/træner kan godt få direkte 2 minutters udvisning, hvis regler ikke overholdes i grovere tilfælde. Det kan fx være alt for hårde tacklinger, tidsudtrækning, bandeord og andet uforsvarlig adfærd/ usportslig optræden.

Håndboldregler om 2 minutters udvisning i håndbold

En 2 minutters udvisning i håndbold giver af dommeren, hvor spilleren skal forlade banen på grund af overtrædelse af håndboldreglerne. Der kan også gives 2 minutters udvisning til træner/bænken, hvis reglerne ikke overholdes. Der er et helt masse regler omkring udvisning, som du kan finde her. Et eksempel på dette kan være forkert udskiftning eller skældsord fra træner/bænk. En spiller kan højest få 3 udvisninger og på nummer 3 udvisning får spilleren rødt kort. Spilleren skal forlade banen, når der gives rødt kort.

Håndboldregler om rødt kort i håndbold

Et rødt kort er det hårdeste straf i håndbold. Det kan gives direkte, hvis reglerne overtrædes på værst tænkelige måde. Det kan fx være alt for hårde tacklinger, som kan skade håndboldspilleren. Rødt kort gives tit i forbindelse med kontraløb, hvor håndspillere er i høj fart. Rødt kort gives også efter tre 2 minutters udvisning. Rødt kort kan give spiller karantæne alt efter hvor groft reglerne overtrædes. Det betyder at spilleren ikke må spille x antal kampe, før karantænen er overholdt.

Udskiftning regler i håndbold

Udskiftning i håndbold skal foretages indenfor midterlinjen og udskiftningslinjen på egen banehalvdel. Det er både målvogtere og spillere, som skal udskifte indenfor dette område. Du finder DHF’s regler om udskiftning i håndbold her.

Timeout regler i håndbold

Du kan finde alt information om timeout i håndbold her. Den korte version er, at en timeout varer 1 minut, og der må tages 1 timeout i hver halvleg. På højere niveua må der tages 3 timeouts i alt. Max 2 i en halvleg.

5 nye håndboldregler der trådte i kraft den 1. juli 2016

Her er der en oversigt af håndboldens nyeste regeltilføjelser, der trådte i kraft den 1. juli 2016.

1) Passivt spil

Modsat tidligere, hvor effektueringen af ’passivt spil’-kendelsen var lagt i hænderne på dommerparrets subjektive afgørelse, anvendes der for fremtiden nu en helt konkret og objektiv linje, der skal hjælpe dommerne. Efter markeringen for ’passivt spil’ – en markering der ikke har ændret sig – har det angribende mandskab nu maksimalt seks afleveringer til at få afsluttet mod modstanderens mål.

Lykkes dette ikke – eller overdriver det boldbesiddende og angribende hold anvendelsen af bolden under ’passivt spil’-markeringen – effektueres kendelsen og bolden overgår til det forsvarende mandskab.

NB: Hvis der begås et frikast mod det boldbesiddende hold efter præcis seks afleveringer, og der endnu ikke er foretaget en afslutning mod målrammen, tildeles det angribende hold en ekstra aflevering, som herefter skal resultere i et skudforsøg.

2) Diskvalifikation med efterfølgende indberetning (blåt kort)

Tidligere i regelhistorien har man som dommer kunnet arbejde med to varianter af det røde kort – enten en såkaldt bortvisning som resulterede i et numerisk undertal for det ramte hold i resten af kampen eller en diskvalifikation, som man kender det i dag, der blot garanterer en markspiller færre i to minutter.

Denne regel er dog siden afskaffet – men i stedet har ’de kloge hoveder’ i IHF suppleret dommerbogen med nok en fortolkning på tildelinger af røde kort.

Hvis et dommerpar uddeler et rødt kort til en spiller, skal selvsamme dommerpar omgående tage stilling til, om forseelsen, der udløste det røde kort, i samme ombæring vil kvalificere spilleren til en efterfølgende karantænedom.

Hvis dommerparret vurderer således, tildeler de et blåt kort, som skal symbolisere over for tilskuere, med- og modspillere og spillets andre aktører, at den strafbare hændelse vil få et håndboldretmæssigt efterspil.

3) Usportslig optræden inden for kampens sidste 30 sekunder

En allerede kendt regel for de fleste, der fulgte med i håndboldsporten i den forgangne sæson. Dog bliver reglen fra starten af den forestående sæson anvendt med to modifikationer.

Mens det tidligere var inden for en respektiv kamps sidste 60 sekunder, at en strafbar forseelse efter regeltermen ’usportslig optræden’ skulle kunne udløse valget mellem et frikast eller straffekast til det hold, som forseelsen blev begået imod, er perioden nu indskrænket til et opgørs sidste 30 sekunder.

En anden ændring er imidlertid foretaget omkring det ovenfor beskrevne valg for det boldbesiddende hold mellem et frikast eller et straffekast. Dette valg mellem to optioner er blevet fjernet – og enhver forseelse, der straffes med enten rødt kort eller rødt plus blåt kort, udløser nu automatisk et straffekast.

4) Ekstra markspiller uden målmandtrøje

Man må nu spille med en ekstra markspiller uden målmandstrøje på. Det medfører, at det er frit, hvilken spiller der må løbe ud og skifte med målmanden. Ingen af markspillerne må betræde målfeltet og udføre målmandens opgaver.

Anvendelsen af en ekstra markspiller i håndboldsspillets offensive spilaspekt har i nyere håndboldtid vundet mere indpas hos flere hold og flere trænerprofiler.

Det er nu ikke længere en sjældenhed eller noget usædvanligt at se banehalvdele uden tilstedeværende keepere – som i stedet har været erstattet af enten stregspillere, playmakere eller fløjspillere med en overtrækstrøje på kroppen.

Overtrækstrøjen er dog med IHFs nyeste påfund fjernet totalt fra håndboldsporten og i stedet har sportens ypperste organ erstattet trøjen med en regel om, at udskiftningen af en målvogter med en markspiller ikke længere er betinget af, at samme markspiller lader sig udskifte med selvsamme keeper.

Imidlertid åbner dette i langt højere grad for at udnytte fordelene ved at bringe den ekstra markspiller i spil i stedet for at bibeholde en målmand eller -kvinde i den anden ende af banen.

5) Skadet spiller

Man har tidligere som håndboldtilskuer eller TV-seer med ærgrelse kunne betragte, hvordan håndboldspillere med overdreven snuhed og rutine har fingeret en skade eller et mindre ubehag for at stoppe en eventuel kontrascoring eller oplagt målchance efter en hurtig midte-aktion.

Dommerne faldt til tider i fælden – og omtrent så snart fløjten havde lydt, spiller var stoppet, og alle var indforstået med en lille pause i det eksplosive og dynamiske håndboldspil, ville vedkommende rejse sig op med et lille skævt og forvrænget smil på læben og en let halten på den ene ankel, der ’vist nok’ havde fået et vrid.

Alt dette ville foregå imens de tililende fysioterapeuter ville gå med forurettet sag og i stedet kunne have sparet sig en mindre sprint på tværs af halgulvet.

Dette misbrug af spillets ånd og dommernes tillid er med denne regels indførsel forsøgt kommet til livs. I alle tilfælde hvor en tilskadekommen spiller skal modtage behandling fra sin bænk er vedkommende låst til selvsamme område i sit holds efterfølgende tre angreb.

Imidlertid træder denne ’straf’ på tre holdangreb ikke i kraft, hvis den behandlede spiller modtog sin skade i en aktion, som samtidigt udløste en progressiv straf til modstanderspilleren.

Mål på håndboldbane, håndboldmål og hål

Du kan finde DHF’s tegninger og regler angående håndboldbaner, håndboldmål og håndboldhaller her. Det er en 5 siders manual, som du kan printe ud. Her står alle mål, regler osv, så du kan få opfyldt kravene lige efter regelbogen. Håndboldbanen, håndboldmål, håndboldhallen osv skal have en bestemt længde, bredde og en helt masse andre ting. Det er en god ide lige at kigge manualen igennem, så der er 100% styr på tingene.

Jeg har samlet nogle af det mest væsentlige informationer her, så du har kan få et hurtigt overblik af de forskellige mål, som der er i forbindelse med håndbold.

Håndboldbane mål

Håndboldbanen er 40 meter i længde og 20 meter i bredde.

Sidelinjen og baglinjen er 5 cm bred.
Mållinjen er 8 cm bred.
Målfeltet er 6 meter og 3 meter linjen er 3 meter fra målfeltet, hvilket svarer til 9 meter fra håndboldmålet.
Straffekast-linjen er 7 meter fra håndboldmålet
Målmandslinjen er 4 meter fra håndboldmålet

Håndboldmål mål

Håndboldmålet indvendige mål er 3 meter i bredde og 2 meter i højde. Målstolperne er 8 cm bredde, hvilket gør at den samlede bredde er 3 meter og 16 cm og 2 meter og 8 cm i højde.

Håndboldhal mål

En håndboldhal med fladt tag, skal minimum være 7 meter i højde. Det er fra gulv til loft.

En håndbold med spidstag, skal minimum være 9 meter i højde. Loftet ud til sidelinjerne skal minimum være 4.5 meter i højde

Basketkurve, højtalere osv skal være udenfor håndboldhalens minimumshøjde, så de er forhindringer i forhold til minimumshøjden.

Dommertegn i håndbold

I håndbold er der en masse regler der skal overholdes. Det er dommeren, som sørger for at disse regler overholder. Her bruger dommeren håndboldfløjte og håndtegn for at vise hvilken fejl der laves. Det giver mere fart i spillet, da dommeren så ikke skal bruge en masse tid på at forklare fejlen med ord. Hvis du er ny til håndbold, er det en god ide at sætte sig ind i dommertegnene. Du lærer det hurtigt efter de første par håndboldkampe. Vi kan lige gennemgå nogle af reglerne her.

Indtræden i målfeltet i håndbold

Indtræden i målfeltet dømmes, hvis en håndboldspiller står i feltet med eller uden bold. Dommertegnet er en straks arm og flad hånd lige ud for kroppen.

Dobbeltdribling i håndbold

Dobbeltdribling dømmes når håndboldspilleren dribler og tager håndbolden op i hånden igen og dribler videre efterfølgende. Dommertegnet er 2 strakte arme, som kører op og ned som i en dribling.

For mange skridt / hold på håndbolden i håndbold

For mange skridt dømmes, når håndboldspilleren tager mere end 3 skridt. Hold på bolden dømmes, når håndboldspilleren står med bolden i længere end 3 sekunder. Dommertegnet er 2 arme der ruller rundt.

Skub, omklamring og fastholdelse i håndbold

Denne dom dømmes når der skub, omklamring og fastholdelse. Dommertegnet er to knyttede næver mod hinanden i brysthøjde.

Slag i håndbold

Slag dømmes når en håndboldspiller giver en slag/slår en anden spiller. Dommertegnet er en hånd på det andet håndled i en slag bevægelse.

Offensiv fejl i håndbold

Offensiv fejl dømmer, når det angribende hold, laver en eller anden fejl i forbindelse med angrebspillet. Dommertegnet er en knyttet næve i en hånd over hovedet på dommeren.

Indkast i håndbold

Indkast dømmer når håndbolden ryger ud over side sidelinjen. Dommertegnet er 2 strake arme i den retning der dømmes.

Målkast i håndbold

Målkast er når håndbolden ryger ud over baglinjen. Dommertegnet er en strakt arm med en håndled der peger nedad.

Frikast i håndbold

Frikast dømmes i forbindelse med mange af de fejl der opstår i håndbold. Dommertegnet er en strakt arm i en 90 graders vinkel.

Hold 3 meter afstand i håndbold

Hold 3 meter afstand dømmes, når spillere ikke står 3 meter væk. Dommertegnet er 2 strakte arme i en 90 grader vinkel, hvor begge hænder vender opad.

Passivt spil i håndbold

Passivt spil dømmer når det angribende hold bruger for lang tid i angrebet. Dommertegnet er en strakt arm og en bøjet arm.

Mål i håndbold

Mål dømmer når et hold scorer mål. Dommertegnet er en strakt arm lige i vejret.

Gult kort i håndbold

Gult kort gives som en mild advarsel, når regler ikke overholdes. Dommertegnet er en strakt arm med det gule kort, hvor den anden arm peger på spilleren, som får det gule kort.

Rødt kort i håndbold

Rødt kort gives som den hårdste staf, når regler overtrædes. Dommertegnet er en strakt med det røde kort, hvor den anden arm peger på spilleren, som får det røde kort.

2 minutter udvisning i håndbold

2 minutters udvisning gives, når en spiller overtræder reglerne. Dommertegnet er 2 fingre i vejret, hvor den anden arm på spilleren, som har fået udvisningen.

Timeout i håndbold

Timeout dømmes når der er spilstop, eller når træneren ligger timeout kortet på dommerbordet. Dommertegnet er hvor dommeren laver et T tegn med hænderne. Du kan læ

Forvarselstegn i håndbold

Forvarsselstegnet bruges når det angribende er ved at have brugt for lang tid i angrebet. Det betyder at der skal afsluttes hurtigst muligt ellers bliver der dømt passivtspil. Dommertegnet er en bøjet arm i 90 grader.

Du kan finde alle dommertegn i håndbold her. Haandboldnationen har også en artikel om håndbold fejl, hvor du kan læse mere om sjove fejl i forbindelse med håndbold.

23 KOMMENTARER

  1. Hej Thomas
    Nu har jeg søgt og søgt for at få svar på et spørgsmål vedr. reglerne for straffekast, men kan ikke helt finde svaret. Du skriver en del omkring regler og retningslinjer, så tænker du kan give svar.
    Det som giver tvisten er udførslen af straffe kast udført af Ann Grete Nørgaard fra Viborg. Det skal understreges at det ikke er pga. personen eller klubben, men kun pga. at Ann Grete Nørgaard tager stort set alle straffe og derfor meget synlig. Når hun skal udføre et straffe kast stiller hun sig klar som man nu skal, når dommeren så fløjter spillet igang og straffe kastet skal udføres, begynder hun at “varme” bolden, eller sagt på en anden måde, hun placerer bolden skiftevis i hænderne. Dette sker 2-3 gange før kastet udføres. Jeg mener ikke man må skifte hånd under kastet og at der ved første skift er udført et kast???? Det er nok nemmest at forstå ved at kigge på hendes straffekast i fjernsynet, men det er til stor debat i vores hjem.
    Håber du kan hjælpe med opklaringen
    Med venlig hilsen Kenneth

    • Hej Kenneth.

      Jeg har fundet en video https://www.youtube.com/watch?v=PRv6BvvmYBc, hvor Ann Grete Nørgaard tager flere forskellige straffekast. Her kan jeg godt se, at hun skifter hånd hele tiden inden hun udfører straffekastet.

      Jeg har lige kigget håndboldreglerne igennem hos dhf og ihf. Der står at et straffekast er vurderet taget, når håndbolden har forladt hånden hos straffekastskytten. Her må straffekastskytten så efterfølgende ikke røre håndbolden, før den har ramt en anden spiller eller håndboldmålet.

      Af hvad jeg kan se fører hun bolden fra hånd til hånd, hvor hænderne mødes hver gang hun laver det her skift. Det tror jeg ikke er noget galt i. Det er noget andet, hvis hun kaster bolden fra hånd til hånd – hvor der kommer luft imellem hendes skift. Så svarer det til at hun spiller sig selv, og det må man ikke.

      Det kunne være fedt, hvis vi fik en håndbolddommer på banen, så vi kan få bekræftet dit spørgsmål. Hvis det ikke er lovligt, burde der laves en ny paragraf i håndboldreglerne, som netop beskriver denne situation.

  2. hej thommas.

    jeg har lige læst håndboldreglerne igennem og fundet ud af at man stadigt kun må tage 3 skridt inden enten dribling eller aflevering.Har ellers hørt at det blev lavet om til 4 skridt for mange år siden.Der tages jo næsten altid 4 skridt uden der bliver dømt.Derfor dette spørgsmål.

    Mvh.
    Niels

    • Hej Niels.

      Reglerne er stadig at man max må tage 3 skridt i håndbold. Her skal dommeren dømme skridt, hvis en spiller tager for mange skridt. Det kan dog være svært for dommeren at se om en spiller tager 3 eller 4 skridt, da håndbold bliver spillet i et højt tempo. Du skal huske at dommeren også skal holde øje med andre ting, fejl screeninger, overtrådt, dobbeltdribling osv, så der opstår desværre fejl en gang imellem. Det kan nemt ske, hvis en dommer dømmer en håndboldkamp alene.

      Der er nogle rækker, hvor der altid skal være 2 dommere tilstede, når der spilles håndboldkamp. Det gør at flere fejl bliver set, da der er 2 dommere til at kigge efter fejl. Du kan se hvor mange dommere, som der skal være tilstede i de forskellige rækker til håndboldkamp her.

    • Hej Hjørdis.

      Det må være før min tid, så det kan jeg ikke svare på :-). Jeg lader lige din kommentar stå, så vi kan få andre læsere til at svare på dit spørgsmål.

      Mvh Thomas

  3. Hej!
    Findes der en regel om at målmænd i herrehåndbold SKAL bære skridtbeskytter? Mener nemlig at have læst dette engang

    • Hej Kenneth. Jeg har lige kigget håndboldreglerne igennem hos dhf, og her har jeg ikke finde en regel om at målmænd i herrehåndbold skal bære skridtbeskytter. Det er generelt accepteret(norm) at målmænd i herrehåndbold skal bære skridtbeskytter, da den beskytter testiklerne mod skud. Jeg vil sige at det er en uskreven regel at målmænd i herrehåndbold skal bære skridtbeskytter.

  4. Hej Thomas, en ophedet debat i familien fører til dette spørgsmål – har der altid eksisteret regel om brug af gult kort i håndbold, eller er det af nyere dato??

    Håber du kan hjælpe med et svar.

    Vh. Lars

    • Hej Lars.

      Jeg har ikke kunne finde frem til hvornår reglen om gult kort i håndbold blev introduceret første gang. Reglen har eksisteret så længe jeg kan huske. Jeg lader lige din kommentar stå, så vi kan få nogle lidt ældre personer på banen :-).

    • Der er blevet indført den nye spil syv mod seks regel. Det betyder at man frit må skifte målmanden ud med hvilken som helst markspiller på banen. Markspillerne må ikke længere gå på mål for at være målmand, hvis målmanden ikke når at blive skifte ind igen. Hvis en markspiller går ind i feltet for at være målmand, bliver der dømt straffekast. Der kan også godt blive dømt 2 minutters udvisning til den pågældende spiller.

  5. Hvad er reglen når et hold går til pause med en 2 min udvisning hvor der eks. Raster 50sek. Og når anden halv starter op og spillet sættes i gang opdager tidtager bordet at begge hold er 7 på banen.
    Dommerbordet trykker på hornet og stopper tiden og kalder dommeren over og siger at grøn nr.10 ikke har udstået sin udvisning.
    Hvad skal der så ske?

    • I sådan en situation bliver der dømt 2 minutters udvisning, da der er en spiller for meget på banen pga ikke udstået udvisning. Da spilleren i forvejen har en udvisning, er det en anden tilfældig spiller på holdet, som får den nye udvisning. Spillet startes op igen med et frikast til det modsatte hold.

  6. Har kigget og kigget, kan ikke finde svar.
    I ungdomshåndbold (U16), må målmanden da gerne gå med op og være med i spillet? Synes jeg har læst et sted, at målmanden ikke må gå længere end til midten, det kan også være noget jeg har drømt. Har set en kamp, hvor et hold i hvert angreb spillede med målmanden med oppe. Det modsatte hold kunne dog godt klare skærene, men hvis det havde været et ‘svagere’ hold, så kunne deres 7-6 have tromlet de andre over, og et er jo ikke rigtig det ungdomshåndbold går ud på, hvis man spørger mig 🙂

  7. Håber der er en som kan hjælpe. Jeg har som træner i 2. Div u 14 fået et gul kort for ikke at være enig med dommer ved en scoring. Vi skal give bolden op igen da jeg så for min advarsel. Er det korrekt at modstander skal have bolden fordi jeg fik gul kort.

    • Kun hvis opgiverkastet er udført, skal spillet vendes
      Med andre ord skal spillet være sat igang efter scoringen for at spillet kan vendes

  8. Hej

    Når man sidder som tidstager i håndbold hvad er man så forpligte til at dømme??
    Skal man dømme fejl udskiftning ??

    • En god alder at starte er ca 16 år men man kan sagtens starte tidligere.
      Men der stilles visse krav, og der kan hurtig spildes en nasse frivillige timer på en dommeruddannelse so er ærgerlige hvis ikke man vil dømme alligevel.
      Der er trænere og forældre og tilskuere der brokker sig så gør op med dig selv om dette er noget du vil stå model til.
      Jeg stoppede selv da jeg var 66 år men der er et par dommere der er op mod 75 år måske endda ældre

  9. Hvis målmanden glider ud af feltet mens han har kontrol over bolden, vil der så blive dømt frikast til modstanderholdet eller må målmanden fortsætte spillet som markspiller ?

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here