Håndboldsko guide – Oversigt af bedste håndboldsko på alle positioner

0
3992
Haandboldnationen.dk har kigget nærmere på håndboldsko, som passer til de forskellige positioner på håndboldbanen. Hvis du står og mangler et par nye indendørsko, så bør du læse med her.Du finder også tips og god viden omkring håndboldsko i artiklen – fx en guide til at binde håndboldsko eller om du bør spille i høje eller lave håndboldsko.

Målmanden

Salming 91 Målmandssko er en ny populær håndboldsko, som er udviklet specielt til målmænd. Den er udviklet i samarbejde med Mattias Anderson, som er håndboldmålmand på det svenske landshold. Det er rigtig mange håndboldmålmænd, som bruger denne håndboldsko her i år 2017. Hvis du er håndboldmålmand, og søger et par nye håndboldsko, bør du kigge nærmere på disse håndboldsko.

Skoene er rigtig behagelige at have på, så målmanden får bedst mulig komfort under hele håndboldkampen. Selve sålen på skoen er forholdsvis flad, som er en stor hjælp for målmanden, da målmanden tit kaster sig ned for at redde bolden. Her er det godt skoen ikke står alt for godt fast i gulvet. Nogle målmand bruger tape under håndboldskoen for at glide endnu nemmere. Det er lidt en smagssag, så du kan eventuelt prøve og se om det er noget for dig.

Du kan få skoen Grøn og Sort, så kan du også få skoen i en grå/hvid farve, som også er rigtig sej.

Adidas Spezial er også et godt valg af håndboldsko, hvis du er målmand i håndbold.

Fløjspilleren

En fløjspiller spiller på den yderste position på håndboldbanen, hvilket gør at fløjspilleren typisk afslutter med et hopskud fra en spidsvinkel og løber mange kontraer i løbet af en håndboldkamp. Det er derfor en klar fordel at kunne løbe hurtigt og springe højt som fløjspiller.

Når du vælger håndboldsko som fløjspiller, kan du med fordel gå efter håndboldsko som hjælper dig med at løbe hurtigere og springe højere.

Lette sko til fløjspilleren

Lette håndboldsko er helt klart vejen frem som fløjspilleren, da de gør at du har mindre at bære på samlet set i løbet af en hel håndboldkamp. Så kan du lige løbe et par %’er hurtigere og hoppe et par %’er højere, og det tager lidt længere tid før kroppen bliver træt, da du har mindre gram at bære på.

Lave håndboldsko er typisk de letteste håndboldsko, da de er lavet uden den høje ankelstøtte, som giver ekstra vægt til håndboldskoen. Håndboldsko mærkerne Mizuno, Adidas og Puma er især kendt for at lave lette håndboldsko, og disse mærker er derfor generelt meget populære blandt fløjspillere på både amatør og professionelt niveau.

Gode ydersåle på håndboldskoen er vigtigt

Som fløjspiller er det også godt at gå efter de lidt dyre håndbodsko i prisklassen 800-1000kr+, da det er dem der har de bedste ydersåle – høj slidstyrke og god skridsikkerhed. Det gør at du står bedre fast i gulvet, så du fx ikke glider inden du laver hopskud fra den spidse vinkel ude på fløjen.

Et godt tip til fløjspillere er at holde sine håndboldsko rene, så der ikke sidder skidt på ydersålen. Skrift gerne håndboldsko hyppigt, så du ikke spiller i sko med slidte ydersåle. Så undgår du at det føles som bambi på glatis, når du spiller håndbold.

Sørg for at håndboldskoene sidder tæt som fløjspiller

Dine håndboldsko skal helst have et tight fit – sidde lidt stramt, hvis du vil have bedste resultater med dit hop som fløjspiller. Håndboldsko der sidder løst omkring foden fjerner et del momentum og stabilitet når du sætter af, og det går ud over højden på hop.

Et tight fit på håndboldskoen handler meget om at finde den rigtige størrelse på skoen. Her kan du prøve med et halvt nummer mindre i skostørrelse, så håndboldskoen sidder lidt mere stramt. En god high performance håndboldstrømpe har også stor betydning her, da de gør en stor forskel i forhold til almindelige billige strømper.

Håndboldsko til backs og playmakeren

Playmakeren spiller midt på håndboldbanen både i angrebet og i forsvaret. Backs spiller i hver sin side ved siden af playmakeren både i angrebet og i forsvaret. Begge positioner er fysisk hårde positioner, hvor der typisk er mange hopskud og fodfinter i angrebet og mange skub og tacklinger i forsvaret.

Når du skal vælge håndboldsko som playmaker eller back, er det altid godt at starte med at kigge på hvilken type håndboldspiller du er. Så er der bedre chance for at du finder en sko der passer til dig.

To-vejs-spilleren

En to-vejs-håndboldspiller dækker op i forsvaret og spiller efterfølgende i angrebet uden at blive skiftet ud i forbindelse med forsvars-angrebs udskiftning. De fleste to-vejs-spillere spiller i allaround håndboldsko, da denne type sko passer godt til bevægelserne i både forsvar og angreb. Både Mizuno og Adidas har mange gode allaround håndboldsko, som du kan kigge nærmere på.

Forsvarsspilleren

De tunge og mere fysiske forsvarsspillere spiller typisk i håndboldsko som er noget tungere, da de har brug for endnu mere støtte i skoen fremfor lethed. Her kan du kigge nærmere på Adidas Stabil Boost, Hummel Omnicourt eller Mizuno Wave Stealth eller Mizuno Wave Tornado. Adidas Stabil Boost 2 var meget populære til VM 2017 blandt forsvarsspillerne.

Angrebsspilleren

I angrebsspillet gælder det om score mål, og her bruger angrebspillerne tit sin hurtighed, finter, hopskud til at snyde modstanderen i forsvaret. For at øge sit angrebsspil yderligere er det værd at kigge på håndboldsko, som passer til de hurtigere bevægelser i angrebsspillet. Så har du en større chance for at snyde modstanderen.

På højeste niveau er det lidt forskelligt hvad angrebsspecialister bruger af håndboldsko. De hurtige og lette håndboldspillere spiller typisk i håndboldsko, som er lette og som giver god støtte når spilleren laver sine hurtige retningsskifte og kommer ud i yderpositioner.

Hvis du er hurtig på tå og bruger meget speed og finter i dit angrebsspil, kan du med fordel kigge nærmere på Mizuno Wave Lightning og Mizuno Wave Mirage, da de passer godt til håndboldspillere med den lette og hurtige spillestil. Disse håndboldsko er utrolig lette, og det giver dig mulighed for at lave hurtigere bevægelse og accelerere hurtigere, når du spiller håndbold.

Hvis du er meget eksplosiv i din spillestil kan du kigge nærmere på Adidas Volley Response og Adidas Energy Volley håndboldskoene. De er oprindeligt designet til volleyball, og de giver derfor en masse energi til dit hop og de hurtigere bevægelser på håndboldbanen.

De tunge og mere fysiske håndboldspillere spiller typisk i håndboldsko som er noget tungere, da de har brug for endnu mere støtte i skoen fremfor lethed. Her i 2017 er Adidas Stabil Boost håndboldskoene meget populære blandt håndboldspillere med god fysisk og tung spillestil.

Stregspilleren

En stregspiller spiller på den midterste position på håndboldbanen. I forsvaret dækker stregspilleren typisk op i midterforsvaret og i angrebet løber stregspilleren rundt blandt modstanderens forsvar. Det er en hård position rent fysisk, da det er mange skub og tacklinger i forsvaret og angrebet som stregspiller.

Gå efter god støtte

Hvis du er stregspiller, kan du med fordel gå efter håndboldsko, som støtter godt op omkring foden. Støtte omkring foden hjælper nemlig med at absorbere mere af den energi der er i skub og tacklinger. Det gør dig bedre rustet til det hårde fysiske spil, som der er en del af i løbet af en hel håndboldkamp.

Mærkerne Adidas og Hummel er meget populære her blandt stregspillere, da de har flere udgaver af håndboldsko med god støtte og som passer til den tunge spillestil. Adidas har Adidas Stabil serien og Hummel har Hummel Omnicourt serien. Mizuno håndboldsko kan også fås i udgaver som passer godt til den tungere spillestil. Her skal du gå efter deres Mizuno Wave Tornado Serie.

Hvad bruger de professionelle stregspillere?

Rene Toft Hansen spiller til dagligt i THW Kiel, og her har han spillet i flere forskellige udgaver af Adidas Stabil serien. På det danske herrelandshold har Rene Toft Hansen spillet i Hummel ved de seneste par slutrunder. Rene Toft Hansen spiller både i forsvaret og angrebet.

Jesper Nøddesbo spiller meget i Mizuno – både på det danske herrelandshold og i FC Barcelona. Jesper Nøddesbo spiller primært i angrebsspillet og han er specialist i straffekast.

Spanske Julen Aguinagalde har længe spillet i Adidas Stabil – især de røde Adidas Stabil Boost i denne sæson.

Guide til at finde de rigtige håndboldsko

Før man går ud og køber et par nye håndboldsko, er det vigtigt lige at overveje hvilken spillertype man er på banen. Når man snakker om spillertyper i håndbold skelnes der ofte mellem angrebsspillere og forsvarsspillere. De fleste angrebsspillere er hurtige og lette spillere, som er meget fintestærke. Denne spillertype skal bruge en flad sko med hurtig respons. Forsvarsspillere er ofte de lidt tungere spillere, og denne spillertype skal bruge en blødere og tykkere mellemsål end angrebsspillerne.

1. Plads til tæer

I en håndboldsko er det utrolig vigtig, at der er god plads til tæerne. Mange tror fejlagtigt, at ens sko skal sidde helt tæt, også ved tæerne, så man står 100% fast. Men i håndbold laver man så mange vrid og pludselige stop, at man ikke kan undgå, at ens fod glider lidt frem og tilbage, uanset hvor stramt skoen sidder. Derfor er det bedre at have lidt plads til tæerne, så man undgår blå og ømme tæer.

2. Stabil hælkappe

Som skrevet i punkt 1, laver man mange vrid og også vendinger i håndbold. Derfor er anklen meget udsat i håndbold, men man kan forebygge ankelskader ved at sørge for, at ens håndboldsko har en stabil hælkappe. Det gør at ens ankel og hæl følger med resten af foden og benet, når man laver pludselige veninger og at ens fod ikke glider ud i siden af skoen.

3. Smalle eller brede fødder

Der findes både smalle og brede modeller af håndboldsko. Så det er vigtigt lige at overveje, om man har smalle eller brede fødder. Hvis man har en for smal sko, øges risikoen for at vride om på anklen. Hvis man har en for bred sko, vil ens fod glide fra side til side, og dermed vil man også øge risikoen for ankelskader.

4. Stødabsorbering

Noget af det vigtigste at kigge på når man skal købe nye håndboldsko er, om de har en god stødabsorbering! Dog er det mest tunge spillere som skal være opmærksomme her. Lette og hurtige spillere kan godt gå lidt på kompromis her, da de skal gå efter nogle fladere håndboldsko med højere fart.

5. Ventilation

Syntetiske materialer er blevet rigtig populære ved produktion af håndboldsko, hvilket også er rigtig godt med hensyn til stabilitet og pasform. Men det svækker håndboldskoens luftventilation, så det er vigtigt at tjekke, om der er gjort andet på håndboldskoen, for at ens fod får godt med luft.

6. Hold dig til det samme mærke

Jeg har haft stor succes med at holde min til samme mærke, når det kommer til håndboldsko. Hvis du fx har spillet meget i Adidas kan det være en god ide at vælge en Adidas næste gang. Så undgår at du kommer til at spille i en håndboldsko, som er bygget på en helt andet måde. Hvis du aldrig har haft et par håndboldsko før, kan du kigge på de sko, som du normalt går i til hverdag eller dine løbesko. Er det noget her, som du godt kan lide og har erfaring. Prøv så at finde en håndboldsko som matcher nogle af de ting.

Størrelsesguide

Når du køber håndboldsko, er det vigtigt at du finder den rigtige størrelse, så skoene passer til dine fødder. Det er forskelligt fra mærke til mærke, hvordan størrelserne er i mål. Nogle mærker skal du måske have en lidt mindre størrelse i sko, hvor du i andre mærker skal have en større størrelse i sko end du er vant til.

Jeg har derfor lavet en håndboldsko størrelsesguide, som hjælper dig med at finde frem til den rigtige størrelse på tværs af mærkerne.

Måden størrelsesguiden fungerer på er simpel. Du klikker dig ind på de forskellige mærker længere nede, hvor du så bliver ført videre til en oversigt med håndboldsko størrelser i cm. Det er lige noget for dig, som er i tvivl om, hvordan størrelserne er i de forskellige mærker af håndboldsko.

Høje håndboldsko eller lave håndboldsko?

Når du skal vælge håndboldsko, skal du også tage stilling til om du vil spille i lave eller høje håndboldsko. Jeg har i den forbindelse lavet en kort gennemgang af de to typer, som giver dig et indblik i de forskellige fordele og ulemper.

De lave håndboldsko har kendetegnet ved at de stopper lige før anklen, hvor de høje derimod går op over anklen.

Fordele ved lave håndboldsko

Lave håndboldsko er en del lettere end høje håndboldsko, da der ikke er den høje kant på lave håndboldsko. Lette håndboldsko gør at du har mindre vægt at bære på når du spiller håndbold. Du kan dermed løbe og finte hurtigere, og du har nemmere ved at hoppe højere, da lave håndboldsko er lette i forhold til høje håndboldsko. Det er den store fordel ved de lave håndboldsko.

Ulemper ved lave håndboldsko

Lave håndboldsko har ikke ret meget ankelstøtte i forhold til høje håndbold, da de ikke har den høje kant som høje håndboldsko har. Der er en større chance for at få ankelskader i lave håndboldsko, da der ikke er den samme støtte.

Lave håndboldsko stiller et større krav til anklerne, men det gør så også at anklerne på sigt bliver stærkere, da anklerne skal støtte sig helt af sig selv.

Det er en god ting lige at tænke lidt over hvor stærk du egentlig er i anklerne.

Fordele høje håndboldsko

Høje håndboldsko har den fordel at de giver en masse støtte omkring anklen og til foden generelt. Det er svært at vride om i høje håndboldsko, da der som sagt er den høje kant. Ekstra støtte er fordelen ved høje håndboldsko.

Der er mange håndboldspillere på amatør niveau, som døjer med anklerne, da der ikke altid er det store fokus på skadesforebyggende træning. Her kan et par høje håndboldsko være en stor hjælp.

Ulemper ved høje håndboldsko

Høje håndboldsko er en del tungere end de lave håndboldsko, da de har den høje kant. Det gør at du ikke har får den samme speed som de lave håndboldsko har. Høje håndboldsko vejer lige nogle flere gram end de lave håndboldsko. Håndboldsko vejer ikke alverden i dag, da de bliver lavet i lette materialer, så det er ikke det store problem.

Mine erfaringer med håndboldsko

Jeg har efterhånden prøvet mange forskellige håndboldsko. Det er først de seneste par år, at jeg er begyndt at bruge det samme mærke. Det er en Adidas sko, som jeg bruger. Der var lige en enkelt sæson hvor jeg spillede i Puma, ellers har det kun været Adidas. Jeg synes Adidas sko passer godt til mine færdigheder. Jeg er meget fintestærk, og er meget eksplosiv i mine bevægelser. Jeg løber også meget kontra i en gang, da jeg er meget løbestærk. Lette håndboldsko med godt grip i gulvet passer godt til mig. Adidas håndboldsko af typen stabil, som er forholdsvis lette og har et godt grip i gulvet og støtter foden i finterne. Jeg har prøvet store sko, som går op over anklen, men det er slet ikke mig. De er for store og tunge, og det går ud over min speed. Jeg har heller ikke brug for alt den ankelstøtte, da mine ankler er ok stærke.

Nye håndboldsko

Helt nye sko føles som regel lidt mærkelige at have på i starten. Det tager nemlig lidt tid før at skoen passer helt perfekt til dine fødder. Så det er en god ide at bruge skoene et par gange til træning, før du bruger dem til kamp. Jeg får næsten altid ømme fødder de første par træningen i nye håndboldsko, men det er selvfølgelig forskelligt fra person til person. Jeg plejer derfor at tage mine gamle sko med til træning, så jeg kan skifte sko, hvis mine fødder blive ømme i de nye håndboldsko. Hellere skifte håndboldsko frem for at have ondt i fødderne dagen efter. Nye sko kan også skarve lidt i starten, og her er det også godt at kunne skifte tilbage til de gamle sko. Der er en risiko for at få vabler i nye håndboldsko, og det skal du prøve at undgå. Det gør nemlig ondt at løbe, når man har vabel, og det kan i nogle tilfælde gøre at du ikke kan træne med pga smerter fra vablen. Så det er med at være opmærksom i starten, når du spiller i dine nye håndboldsko.

Rengøring af sko

Det er godt at give sine håndbold en rengøring i ny og næ. Det er især rengøring af bunden af håndboldskoen, som er vigtig. Håndboldskoen samler hurtigt skidt, når du løber rundt på halgulvet, og det skal du fjerne, så du står bedst muligt fast i gulvet. Der er især harpiks, som sætter sig fast under håndboldskoen. Det kan du typisk se ved at der er sådan nogle små sorte pletter. Det er dem som du skal fjerne.

Jeg plejer at bruge en almindelig klud med lidt sæbe og varmt vand, som jeg bruger til at tørre skidt af håndboldskoen. Jeg starter altid med at rense bunden. Her får skoen en ordenlig tur, hvor jeg skrubber godt igennem med kluden. Derefter tører jeg den øverste del af skoen af. Der kan også godt sidde lidt harpiks og skidt.

Sådan fjerner du lugt fra dine sko

 • Tag altid dine sko ud af sportstasken, når du kommer hjem fra håndboldtræning eller håndboldkamp. Lad så skoene tørre i et køligt rum, da den kølige temperatur hjælper med at dræbe bakterierne, som gør skoene sure.
 • Hvis der er helt galt med lugten, kan du give dine sko en tur i fryseren, eller så kan du sætte dem udenfor i vintermånederne
 • Køb to af den samme håndboldsko så du har flere par at spille i. Det gør at dine håndboldsko altid kan nå at tørre helt mellem træning og kampe, da du har flere par at spille i. Det er godt tip til at forebygge lugt i sko på længere sigt. Det er ikke altid håndboldskoene kan nå at tørre, hvis du kun har et par håndboldsko. Det gør at dine håndboldsko hurtigere kommer til at lugte.
 • Skift altid til et par nye friske strømper før håndboldtræning og håndboldkamp. Det hjælper også med at fjerne lugten, da du ikke spiller i de strømper, som du har gået i på arbejde eller i skolen.
 • Der finder mange forskellige fod-deadoranter efterhånden, som du kan sprøjte i dine håndboldsko. Det er også en god måde at bekæmpe lugten i håndboldsko på.

Sådan binder du håndboldsko

Det er rigtig godt at kunne binde sine håndboldsko selv, da det tit sker at sløjfen på håndboldskoen går op. Jeg har fundet en god video, som viser hvordan man binder en sløjfe på et par sko på den rigtige måde. Der er faktisk rigtig mange håndboldspillere, som binder deres sløjfer forkert. Jeg vil anbefale at du lige ser denne korte video.

[ux_video url=”https://www.youtube.com/watch?v=QHhBTBNbZFg”]

Mest populære

Handball-planet.com har lavet noget rigtig fedt research, hvor de har kigget nærmere på hvilke slags håndboldsko mærker, der bliver brugt til de store landsholdsturneringer i håndbold. Der er mange mærker af håndboldsko efterhånden, men hvilke af dem er mest populære.

Mizuno håndboldsko var fx de mest populære håndboldsko til EM 2016 i Polen for mænd. Her spillede 38% af de mandlige landsholdsspillere i Mizuno håndbold. Der 28% af alle spillere, som spillede i Adidas håndboldsko. 11% spillede i Hummel håndboldsko. Du kan se hele listen her.

Mizuno håndboldsko var også mest populære håndboldsko til VM i Qatar for mænd. Her spillede 27,34% i Mizuno, 25,78% i Adidas, 12,50% i Hummel, 12,50% i Asics, 11,20% i Nike, 4,43% i Salming og så var de enkelte spillere som spillede i andre mærker. Du kan se hele listen her.

Hvilke håndboldsko spiller de professionelle i?

Jeg har lavet en lille oversigt af hvilke håndboldsko nogle af de mest professionelle håndboldspillere spiller i. Jeg har planer om at opdatere listen en eller to gang om året, da der hele tiden kommer nye håndboldsko.

Her er der en oversigt af professionelle håndboldspillere og hvilke håndboldsko de bruger i håndboldsæsonen 2015/2016

 • Mikkel Hansen – Hummel Omnicourt Z6
 • Henrik Møllgaard – Hummel Onmicourt Z8 Trophy
 • Jesper Nøddesbo – Mizuno Wave Stealth 3 Grøn
 • Anders Eggert – Hummel Omnicourt Z6
 • Mads Christiansen – Hummel Omnicourt Z6
 • Michael Damgaard – Adidas Energy Volley Boost 2.0

Du må meget gerne skrive i kommentarfeltet, hvis du kender hvilke sko andre professionelle håndboldspiller bruger.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here