Hårdere skud i håndbold

8
8887

Rigtig mange har tit spurgt mig, hvordan man får et hårdere skud i håndbold, og derfor har jeg lavet en lille guide til et hårdere skud i håndbold.

Kasteteknik er vejen til et hårdt skud

Det som har mest betydning for et hårdt skud i håndbold er kasteteknik. Så hvis du vil skyde hårdere med en håndbold, er der mest at hente ved at træne kasteteknikken. Det vil sige at du skal træne den måde, som du kaster håndbolden på. Her er der en god video, som viser god kasteteknik med finte og hop…

Udnyt hele armens kraft

Når du kaster håndbolden er det vigtigt at du udnytter hele armens kraft, så der kan komme mest muligt fart på bolden. Det er lidt ligesom, når du skyder med bue og pil. Buen skyder hårdest, når den er spændt helt ud. Det samme gælder med armen i håndbold. Sørg for at trække armen helt tilbage og kast alt hvad du kan, hvor du fører armen hele vejen igennem.

Husk fodstilling

Det er vigtigt at du får kroppen med, når du kaster med håndbolden. En god måde at få kroppen med på, er at stå rigtig med håndboldskoen, når du kaster håndbold. Sørg for at du har venstre fod lige fremme, hvis du kaste med højre hånd. Ligeledes højre fod lige frem, hvis du kaster med venstre hånd. Denne fodstilling hjælper dig med at overfører mere kraft til skydet, når du skyder bolden afsted.

Husk overkroppen

En anden ting som er vigtigt, er at få overkroppen med, når du skyder håndbolden afsted. Du har jo den ene side lidt længere fremme pga fodstillingen, og så fører du ellers hele overkroppen med igennem idet du kaster med håndbolden. Du kan faktisk lære rigtig meget af en spydkaster. Her er det også lidt nemmere at se hvordan du får overkroppen med.

Udnyt fart i fødderne

Det at komme i fart hjælper også med at få et hårdere skud. Du kan fx arbejde med de sidste par skridt inden du skyder bolden afsted, og her du eksperimentere med hvad der virker bedst for dig. Det er dog vigtigt at du altid har foden ligefrem i den retning du kaster håndbolden. Hvis foden står skævt, får du ikke hele kroppen kraft med.

Jeg har fundet et video eksempel med håndboldspilleren Aly Mohamed, hvor han skyder 120 km i timen stående. Han spiller først bolden til en medspiller, hvor han efterfølgende kommer i høj fart med foden lige mod mål. Målmanden har ikke en chance for at se bolden.

Udnyt håndleddet

Det er også meget fart at hente ved at få håndleddet med i skuddet. Det gør du ved at føre håndleddet igennem, ligesom du gør med armen. Et andet godt tip til stærke håndled, er masser af styrketræning. Hav fokus på at holde håndleddene lige under bænkpres, og prøv så vidt muligt at undgå træningshandsker.

Brug et arm sleeve på skudarmen

Der findes rigtig mange gode arm sleeves efterhånden, og dem kan du med fordel udnytte. Et arm sleeve sidder på armen, hvor det så støtter og giver ekstra varme til din arm. Det er din underarm, albue, biceps og triceps som nyder godt af dette. Det hjælper dig med at skyde hårdere. En skulderbeskyttter eller et baselayer hjælper også meget her.

Styrketræning

Styrketræning kan også give et par procenter til det hårde skud. Kasteteknik er det som giver mest på den konto, men man kan ligeså godt udnytte på alle punkter. Det bedste du kan gøre er at have et solidt styrketræningsprogram. Du kan eventuelt læse linket til styrketræningsprogrammet. Fokuser rigtig meget på Squat, bænk og dødløft. Det er de øvelser som virkelig giver noget. Kombiner det med en masse træning til triceps, biceps og skulder, da disse muskler bruges rigtig meget i et kast. Hvis du gerne vil i gang med styrketræning derhjemme, kan du købe et vægtsæt med vægtstang og håndvægte, eller så kan du melde dig ind i fitness, hvor du så kan styrketræne.

Ved siden af dit styrketræningsprogram er det godt at lave elastik øvelser til skulderen med et træningselastik, da skulderleddet bliver brugt rigtig meget, når der kastes med en håndbold. Der bliver overført mest kraft til skuddet, når musklerne og sener inde i skulderen er sunde og er i en god balance. Medicinbolde er også et godt værktøj til at få noget power og styrke i overkroppen og skulderen.

Giv armen hvile

En anden ting der er vigtigt, er at give armen tilpas med hvile. Det nytter ikke noget at du overbelaster armen pga for meget træning. Du skal bygge træning op, og så øge gradvist desto bedre du bliver. Hvis du føler at du bliver for hårdt for armen, så tag en pause. En sund skulderen er meget vigtigt for at få et hårdt skud. Et godt råd er at få massere af søvn og godt med sundt mad hver dag.

Practice makes perfect

For at blive rigtig god til en ting, kræver det rigtig meget træning. Det samme gælder med et hårdt skud. Du får ikke et hårdt skud fra den ene dag til den. Det er noget du får over tid ved masser af øvelse. Du kan fx læse denne artikel færdig, så er du allerede et skridt nærmere det hårde skud. Du kan spørge din træner, håndboldspillere eller andre som har ved noget om håndbold. Du kan tage ned i hallen og træne et par timer håndboldtræning ekstra. Det er dig som skal tage action, og gøre hvad der kræves.

Hjælp gerne dine håndboldkammerater med at få et hårdere skud

Du er velkommen til at dele denne guide om at få et hårdere skud som håndboldspiller på facebook, twitter eller din egen hjemmeside.

8 KOMMENTARER

 1. Jeg tror at spillerene med de hårdeskud er bland vores ejen Mikkel Hansen

  det snyder lidt med ham fordi han sjældens skyder helt igennem, fordi han er god til at få sig selv tæt end ved under tremeteren, eller lige ved 9 meter linjen, men jeg kan låve dig for at han har sendt misiler afsted fra 10 12 meter hvor man ikke nåede at registrerer den ramte kassen hvor bolden derefter rikroterede næsten ligeså hurtigt ud af kassen igen.

  Udover vores ejen Mikkel er der jo Polske Karol Bielecki som jeg nok må indrømme må gå med prisen for det hårdeste skud måske nogensinde, frikast fra midten, tonsvis af hopskuds mål fra 12-13 meter.

  Emil Bergreen fra Sverige som spiller i Aalborg håndbold brænder ofte, og bliver ikke brugt så meget, men han skyder fænomenalt hårdt, og er ikke bleg ligesom Bielecki for at afvikle fra stor distance.

  Marko Vujin, Johan Jacobsson og Holgar Glandorf har nogle slangehug med den venstrearm også, men vil nok sige at de tre først nævnte venstrebacks har de hårdeste skud, tror også en som Volker Zerbe, en gammel tysk højreback kunne skyde, han var 211 cm og var deres foretrukne på den position..

  • Hej René.

   Jeg har ikke noget data på, hvor hårdt det er normalt at skyde som 14 årig dreng. Jeg tror at en 70-80 km i timen, er meget normalt i den alder.
   Du kan prøve at spørge din håndboldtræner, om han kan få fat i en fartmåler. De er gode til at måle topfarten i et skud på mål i håndbold. Her kan man fx teste skudstyrken hos alle spillere på håndboldholdet. Når der er gået et par måneder, kan man så teste skudstyrken igen med en fartmåler, for at se om der er forbedringer i skudstyrken hos spillerne.

 2. Jeg tror pt. At i vores ejen liga så er Lasse Andersson, Andreas Holst Jensen, Emil Berggreen og Peter Balling gode bud på spillere der kan tyre bolde i kassen langt ude fra. Mikkel Hansen er en anden type spiller, han er blevet mere end holdspiller end en enlig skytte, selvom han stadig kan skyde. 🙂 Spiller ikke selv håndbold, men jeg tror at ikke alle er fødte skytter, det handler nok meget om muskeltype og fibre og armlængde ligeså meget som det handler om træning. Den bedste skytte fra distancen jeg har set er nok Marco Vujin eller Karol Bielecki, Bielecki ser ud til at bruge hele overkroppen, men manden har helt klart ligeså meget skudteknik som andre siden han kan få den brutale fart i sit skud, Mikkel er mere skudteknisk og kan vippe den ind bare ved hjælp af håndledet nærmest, men vil gå ud fra at Karol skyder hårdere.

  • Det er nogle gode bud Julian – de spillere ligger klart i toppen med de hårdeste skud. Ja det er ikke alle der er fødte skytter. Jeg kender mange håndboldspillere som døjer med skulderen, da de hårde kast sætter et stort press på skulderen. Det er fx heller ikke tit man ser en stregspiller skyde bolden afsted hårdt udefra. Smidighed i skulderleddet og muskulaturen omkring skulderen hjælper også med at give et hårdere skud :)!

 3. Har set nogle klip med Mikkel Hansen fra hans yngre dage hvor han var pænt pumpet, der så man også nogle bomber! Wael Jallouz, Tunesisk venstreback er nok det nye skud på stammen inden for en skudstærk venstreback, uden jeg ved særlig meget, så hvis man er tæt på de to meter, vil jeg nok gå efter at emulere Mikkels eller Jallouz skud. tror han sammen med Lasse Andersson er tæt på, hvis ikke score flere regulære mål fra backen en den kære Mikkel. Mikkel er en eminent håndbold spiller med et ekstremt stort skudrepertoire, men han er begyndt at placere for mange skud i bunden af målet efter min mening på hans hopskud, hvilke han ellers plejede at være en af de bedate til, fart, placering, springkraft, han har dog stadig en led underhånd.

 4. Hej Thomas

  Har en søn der spiller en hel del håndbold og skyder rigtigt hårdt, han er 12 år og ved fartmålinger ligger han på 92-94 Kmt.

  Han døjer dog ofte med en meget øm biceps, har du nogle gode råd til den slags ?

  • Hej Alnor.

   Jeg vil anbefale at i tager kontakt til en fysioterapeut eller sportslæge, som så kan kigge på hans biceps. Det kan være mange forskellige ting, som gør at han får en øm biceps.

   Ømhed i muskler kan generelt forebygges med rigeligt med søvn, sund kost, massage og udstrækning. Et kompressions sleeve til armen kan også hjælpe med at forebygge ømhed i biceps og triceps.

   Det er også værd at kigge på hans kasteteknik. Der kan være nogle skudvarianter eller skudbevægelser, som gør at han bliver øm i biceps.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here