Hvis du til dagligt spiller håndbold, eller går med en drøm om at blive en af de rigtig gode håndboldspillere, så skal du læse med her. Jeg har skrevet lidt om, hvad jeg synes er en god håndboldtræning, og så deler jeg ud af mine personlige erfaringer, som du kan bruge til at forbedre din håndboldtræning.
Indholdsfortegnelse
- Flere tusinde timers håndboldtræning og styrketræning
- Udstyr til håndboldtræning
- Før håndboldtræning
- Håndboldtræningen
- Opvarmning til håndboldtræning
- Målmandopvarmning
- Alle mand er opvarmet
- Kontra
- Parader
- Træningskamp
- Gå i dybden med din håndboldtræning
- Udnyt pauserne
- Efter håndboldtræningen
- Tips til bedre håndboldtræning
Jeg har stort set spillet alle mine ungdomsår i Aab håndbold og Aalborg håndbold, og jeg er derfor skolet efter deres måde at træne og spille håndbold på. Jeg har været med til talentstævner og trænet med ligaholdet, så et eller andet sted må jeg have gjort noget rigtigt.
Hvis du vil vide mere om håndboldtræning, øvelser og hvordan man bliver en god håndboldspiller, vil jeg anbefale dig at læse med her. Så slipper du i hvert fald for at lave nogle af de dumme fejl, som jeg har lavet som håndboldspiller. Inden vi går i dybden med håndbold, kan du lige se den her video. Der er en masse gode finter og tips, som du kan bruge til din håndboldtræning.
[ux_video url=”https://www.youtube.com/watch?v=wBTyDOntTuY”]
Flere tusinde timers håndboldtræning og styrketræning
Man plejer at sige at det tager 10000 timer øvelse, før man bliver rigtig god til noget. Det samme gælder for håndbold. Det kræver rigtig meget håndboldtræning og styrketræning for at blive rigtig god til håndbold, men det handler også om at gøre de rigtig ting så som at træne, spise og sove rigtigt osv. Der er meget, som der skal læres, og det er også grunden til denne håndboldblog. Jeg synes der mangler en sted, hvor man kan gå hen for at blive klogere på håndbold. Så inden vi går helt i dybden med håndboldtræning, vil jeg lige give dig et par gode råd med på vejen.
For at blive en bedre håndboldspiller er håndboldtræning vejen frem. Det er her man øver sig Så for at blive en rigtig god håndboldspiller kræver det massere af håndboldtræning. Det er til håndboldtræning, at man virkelig udvikler sig som håndboldspiller. Det man lærer til håndboldtræning, kan man så bruge til håndboldkamp.
Der er meget der skal læres, og i starten vidste jeg fx ikke ret meget om håndbold, træning og kost osv, men jeg blev klogere og bedre med tiden, fordi jeg arbejdede på at blive bedre. Måden jeg blev klogere på, var at læse en masse bøger og artikler på internettet om kost og træning. Så er det også en god ide at omgive dig med en masse klogere mennesker, som ved meget mere end du gør, så du kan lære en masse.
Kosten spiller en rigtig stor rolle som håndboldspiller, da kosten hjælper dig med at blive større og stærkere, og den giver dig energi til at spille håndbold. Jeg har skrevet om kost her på bloggen, så det er bare med at kigge dig lidt omkring. Jeg har fx skrevet om ligevægtsindtag, kostplan, og hvordan jeg kunne tage på i vægt. Du er velkommen til at skrive til mig, hvis du har nogle spørgsmål eller har brug for hjælp. Søvn er også meget vigtig for at få succes som håndboldspiller. Der er selvfølgelig mange andre ting som også er vigtige, men når det kommer til stykket, kommer man rigtig langt med hårdt arbejde og vedholdenhed. Det har i hvert fald virket rigtig godt for mig.
Udstyr til håndboldtræning
For at få mest muligt ud af håndboldtræningen er det vigtigt at have det rette udstyr. Jeg har derfor lavet en lille oversigt af noget af det vigtigste udstyr til håndboldtræning. Alt udstyret kan købes gennem haandboldnationen.dk, som har et stort udvalg af udstyr til håndboldtræning.
Før håndboldtræning
For at få den bedst mulige håndboldtræning er det vigtigt at du er godt forberedt. Jeg har skrevet lidt om hvad det er godt at gøre før håndboldtræning.
Solidt måltid 2-3 timer før træning
Spis senest et stort måltid 2 timer før træning, så maden kan nå at blive fordøjet. Hvis du spiser lige før træning går det ud over din træning, det ikke er så godt at løbe på fuld mave. Jeg plejer at spise en omgang ris, kylling med grønsager elller et par rugbrødsmadder med mælk til.
Hvis du skal lige før træning skal det være let. Det kan fx være kakao, drikkeyoghurt, proteinpulver eller en proteinbar. Så længe det ikke fylder så meget. Jeg plejer selv at drikke en shake med proteinpulver 30 minutter før træning.
Pak din træningstaske
Inden til håndboldtræning er det vigtigt at du har pakket din træningstaske. Jeg plejer at have følgende med i min træningstaske.
- 2 par håndboldsko
- Håndbold
- Boldpumpe
- 1 par løbesko
- 2-3 t-shirts
- 2 par shorts
- Lyskenbukser
- 2-3 par håndboldstrømper
- Træningsbukser og træningstrøje
- Harpiks, harpiksfjerner og sportstape
- Træningselastik
- Håndklæde og underbukser
Kom til træning i god tid
Tag til træning i god tid så du kan få styr på det praktiske og blive mentalt klar til at give den gas. Det er meget skidt at komme forsent til træning, og det går slet ikke på højeste niveau. Når du kommer i god tid har du også tid til at hilse på dine holdkammerater og trænere. Smil gerne og tag øjenkontakt.
Få styr på det praktiske
- Er drikkedunken fyldt?
- Er bolden pumpet og fri for gammelt harpiks?
- Er håndboldskoene bundet?
- Sidder tøjet som det skal?
- Hvor er harpiksen, og hvem har tapen?
- Er du blevet tapet op?
- Har du snakket med fysioterapeuten?
Snak med fysioterapeuten inden træning, hvis du døjer med en skade
Snak med din fysioterapeut inden træning. Han/hun plejer som regel at komme i god tid, så hvorfor ikke udnytte dette? Hvis du ikke er helt sikker på om du kan træne med grundet en småskade, så få fysioterapeuten til at kigge på det. Han/hun har helt sikkert en idé om, hvad det kan være.
Hvis du først snakker med fysioterapeuten når træningen er begyndt, har du allerede mistet et par minutter af din håndboldtræning. Hvis du skal have tape på eller andet går tiden.
Hvis der er tildens til kø hos fysioterapeuten, så kan du prøve at tage noget tidligere til træning. Så kan du måske få fat på fysioterapeuten, før nogle af de andre gør det. Ellers kan du som regel ringe eller lave en aftale med fysioterapeuten. Her kan du spørge ind til, om han/hun ikke kan komme lidt før, så du kan blive tjekket.
Ekstra opvarmning inden håndboldtræning
Hvis du døjer lidt med kroppen, så se at få varmet ekstra op inden træningen begynder. Det behøves ikke at være meget. Et par øvelser kan sagtens gøre. Jeg selv døjet meget med skulder, og et par skulderøvelser med træningselastik inden træning, har hjulpet min skulder meget. Det giver noget ekstra varme i skulderen, som hjælper mig meget i starten når vi skal til at kaste. En kold skulder er ikke lige det bedste at kaste på, især hvis man har haft en større skulderskade. Du kan også overveje at købe et par lyskenbukser. De hjælper rigtig meget mod lyskenproblemer.
Håndboldtræningen
Her skriver jeg om mine erfaringer med håndboldtræning efter mange år i henholdsvis Aab og Aalborg Håndbold. Det er den måde jeg er vant til at træne på, og som har gjort mig til en god håndboldspiller.
Start med en grundig opvarmning
- 20-30 minutters samlet opvarmning af kroppen
- Afleveringer parvis så vi kan få armen varm
- Opvarmning af målmændende.
Resten af håndboldtræningen
- Skud på mål. Forsvar/angreb. Løb med bold. Træning af systemer.
- God tid til at gå i dybden med tingene. Hvis der er nogle ting, som skal snakkes om, er der tid til dette.
- At kunne hinanden i øjnene efter træning og sige” Det her var en god håndboldtræning”.
Opvarmning til håndboldtræning
En god træning starter selvfølgelig med en god opvarmning. Vi plejer at starte vores træning med 5-10 minutter for os selv, hvor vi lige for lov til at løbe os varme. Vi har hver især vores metode til at få gang i kroppen på.
Jeg kan godt lide, at få alle led varmet godt op. Hvor jeg til sidst får godt med fart på i løbene, så kroppen virkelig kan blive varm. Så undgår jeg de der situationer, hvor kroppen ikke er helt varm. Efter den individuelle opvarmning slutter vi den som regel af med 5 stignings løb.
Herefter spiller vi fodbold. De unge mod de gamle. Vi spiller som regel en 10-20 minutter. Det er rigtig sjov og god måde at varme op på. Alle mand giver den fuld gas, hvor vi samtidig har det pisse sjovt.
Reglerne til fodbold
- Overtrækstrøjerne går altid til det tabende hold.
- Unge mod gamle.
- Målmanden må parere bolden.
- Bolden går til målmanden, hvis den ryger bag mål.
- Vores træner sparker bolden igang og er også dommer i kampen.
- Efter fodboldkampen kaster vi til hinanden.
- Man finder sammen med en makker.
- Hvorefter vi tager harpiks på.
- De første par kast er lige for at få gang i armen.
- De næste par kommer der noget mere fart på.
- Kort tid efter kommer der bevægelse på. (løb frem og til, hopskuds aflevering)
- Lange aflevering. Fra den ene sidelinje til den anden. Hårde afleveringer uden bue på. Der er begrænset hvad i ballon afleveringer.
- Til sidst har vi et par afleveringer med siden til. Begge sider
Målmandopvarmning
Vi har en målmandtræner, der står for dette. Hvis han ikke er der, er det målmændende der forklarer målmændende, hvor vi skal skyde henne.
Der er som regel 2-4 målmænd til vores håndboldtræning. Hvis der er mange målmænd, varmer vi dem op i begge ender. Hvis der er 2 målmænd, varmer vi dem op i en ende. Vi plejer som regel at skyde lige ud for målet, hvor det nogle gange er fra backsne.
Det vigtigste når målmanden skal opvarmes!
- At ramme der hvor i skal, så målmanden får mest ud af det.
- Hvis du ikke kan ramme, så lad vær med at skyde særlig hårdt. Hvis du stadig ikke kan ramme, så gå tættere på mål.
- Ram indenfor målet. Rigtig mange håndboldspillere skyder helt forbi mål, så målmanden slet ikke har noget at gå ud fra.
- Selve målmandopvarmningen
- Lige på målmanden.
- Skiftevis oppe i hjørnerne.
- Skiftevis nede i hjørnerne.
- Skud helt nede, hvor målmanden kommer ned.
- Til sidst hofterne på målmanden. Der er hvor målmanden sparker benene skiftevis op til hver side, hvor vi hopper indover og skyder.
- Efter det er vores målmænd varme.
- Så plejer vores målmandtræner at lave forskellige øvelser til målmanden, hvor vi skal skyde bestemte steder på ham.
Alle mand er opvarmet
Alle mand er nu opvarmet, og i er klar til at træne Din træner har helt sikkert en ide om, hvordan i skal træne.
Vores træning er lavet sådan, at vi træner hen mod ligaholdets model. Så vi er bedre rustet, når vi en dag får muligheden for at spille/træne med ligaholdet. Når vi er inde i sæsonen, træner vi som regel med henblik på næste kamp. Som regel har vi noget information på modstander holdet, og det gør, at vi kan få tilpasset tingene. Alt efter hvilket forsvar de dækker har vi nogle systemer vi træner. Det kan være noget med, at vi møder et hold, der dækker meget offensivt. Så plejer vi, at øve overgangs spil. Det kan hjælpe os meget i kampen, hvis de nu gør, som vi antager.
Kontra
Det at løbe kontra er stor del af håndboldspillet. Derfor er det selvfølgelig vigtigt at træne kontra.
Du kan arbejde med føglende
- Score på afslutningerne
- Varier dine skud
- Vi træner meget målmændendes udkast.
- Forskellige udfald fra målmand
- Løbebaner
- Kontra spil fra mål til mål
Den klassiske kontratræning er hvor håndboldspillerne, starter fra deres position, de nu spiller på. Spilleren kaster ind til målmanden, hvorefter håndboldspilleren løber en kontra, hvor målmanden så kaster til spilleren, der løber ned og scorer i den anden ende. Når spilleren så skal afslutte, kan næste mand i rækken starte.
Det gode ved denne øvelse
- Løbebanerne bliver trænet.
- Skud på målmand, spilleren lærer at kigge på målmanden.
- Målmanden kan øve forskellige udfald, da der kommer mange skud.
- Målmanden får lov til at kaste hårde præcise udkast.
Parader
Forsvaret er vigtigt indenfor håndbold. Hvor mange trænere har vi ikke hørt sige: “kampen skal vindes i forsvaret”.
Parader hjælper målmanden til at dække mere af målet. Vi har lavet det sådan af spillerne har langt hjørne, hvor målmanden har kort hjørne.
Det handler meget om tillid mellem målmand og forsvarspiller. Hvis denne tillid ikke spiller, bliver der lavet mange mål. Målmanden har ikke noget at gå ud fra, da paraderne ikke ligger som de skal.
- Husk god skråstilling som forsvarspiller.
- Armene i vejret
- Snak meget med målmanden om hvordan paraderne ligger.
Træningskamp
Hvis i er mange spillere på holdet, kan i lave 2 hold, hvor i spiller en kamp på 2 mål. Det er en god måde, at få øvet nye ting ind i forhold til næste de par håndboldkampe.
Når vi spiller kamp til træning, plejer vi at spille med plusbold. Det er f.eks hvis en person får bolden i kontra, og løber ned og scorer. Så får vi lov til at angribe mod mål alligevel. Hvis personen brændte på kontraen, får vi ikke lov til at spille igen.
Sæt tid på kampen og tæl målene. Spil en 10-20 minutter hvor der så er straf til det tabende hold. Det gør at spillerne vil arbejde hårdere for at vinde.
Gå i dybden med din håndboldtræning
Spørg din træner hvad du kunne have gjort bedre i den situation du var i lige før. Det kan være din fodfinte ikke gik så, eller du skulle have gjort noget andet. Her vil din træner helt sikkert kunne forklare hvad der var mest optimalt at gøre. Spørg din træner hvis du er tvivl med noget, det jo derfor har er der.
Udnyt pauserne
Det er tit man står og venter på at det bliver ens tur, brug tiden fornuftigt. Leg med bolden, tag nogle armbøjninger, der er så mange ting du kan finde på. Det kan godt være de andre kigger på dig og tænker hvad fanden har han gang i. vær ligeglad med hvad de andre synes.
Efter håndboldtræningen
Løb af efter håndboldtræning. Når jeg skriver løbe af handler det om at få smidt håndboldskoene og få luntet lidt. Løb et par ture frem og tilbage på håndboldbanen. Få rystet kroppen godt og grundigt.
Derefter anbefaler jeg, at du laver noget udstrækning. Din træner har helt sikkert nogle udstræknings øvelser til dig. Hold udspændingen i mindst 30 sekunder i hver øvelse. Efter du har løbet af og lavet lidt udstrækningen spiser du dine proteiner og kulhydrater. Jeg plejer at drikke proteinpulver med kreatin, kakaomælk og så spiser jeg noget frugt.
Tips til bedre håndboldtræning
Det at se andre spille håndbold, kan også hjælpe rigtig meget til din håndboldtræning. Hvis du ser en håndboldkamp i fjernsynet, så prøv og ligge mærke til hvordan der bliver spillet. Hvilke finter der bliver brugt i angrebsspillet. Hvordan forsvarsspillerne får løst forsvarsspillet. Nogle af alle disse elementer kan du bringe ind i din daglige træning. Det sker tit at jeg selv har set en rigtig god indspilning til stregspilleren, hvor jeg har tænkt: Fedt det skal jeg prøve til næste håndboldtræning. Dagen efter kommer jeg så til håndboldtræning, hvor jeg prøver at bruge den indspilning, som jeg så i fjernsynet dagen før. Til at starte med går det måske ikke alt for godt. Men efter en 10 gange er det måske ved at ligne noget. Til sidst har du lavet det indspil flere hundrede gange, uden at du selv har tænkt over det.
Hvis du har problemer med at fjerne harpiks, kan du finde hjælp her.
Se spillet fra flere sider
Det kan godt være, at du har en fast position på banen, som du altid spiller. Prøv og sæt dig ind i de andre positioner og roller på holdet. Det kan give dig en bedre forståelse af spillet. Prøv og spil en anden position en gang imellem. Det kan være lidt fløjspiller eller stregspiller til næste håndboldtræning. Det kan åbne op for nogle ting, du ikke har tænkt på før, og du kan blive bedre til at hjælpe andre.
Video kan give nye idéer til din håndboldtræning
Der er utallige håndbold videoer på youtube. Du har måske et idol, som du ser rigtig meget op til. Prøv og skriv navnet på personen, og hvis du er heldig er der nogle videoer. Jeg har selv brugt youtube meget, til at udvikle mit eget spil.
www.ehfcl.com er hjemmesiden for Champions League Håndbold. Du kan finde video af stort alle håndboldkampe, som er blevet spillet. De laver også top 5 mål for hver spillerunde. Informationer på alt og alle. Rigtig god hjemmeside!
Hej, jeg synes det lyder godt de ting du skriver her på siden. Jeg er en dreng på 14 år, og jeg brænder rigtig meget for håndbold.. Kan det ikke også hjælpe hvis man løbe træner i sin fritid? ps. hvis man vil have et bedre skud hvad kan man så gøre?
Hvem skriver det her på siden?
Hej Mikkel. Det er en rigtig god ide at løbe i sin fritid. Du kommer i bedre form, og det hjælper dig rigtig meget på håndboldbanen. Nu er du forholdvis ung, så jeg vil anbefale at du får en masse kilometer i benene. Du kan f.eks løbe de dage du ikke træner. Det kan være om morgenen, efter skole, eller om aftenen. Når du har opbygget en solid grundform, kan du begynde at løbe intervaller og spurter.
Det er en god ide, at investere i et par løbesko som passer specielt til dig. Det er træls at blive skadet pga dårligt fodtøj. Pas på dig selv. Hvis du har ondt, er det en rigtig god ide at få en fysioterapeut til at se på dig.
For at få en bedre skud har jeg også et par gode råd:
1: Øvelse gør mester. Desto mere du træner, desto bedre bliver du til at skyde på mål.
2: Hav fokus på teknikken. Høj arm. Brug håndleddet når du skyder. Brug hele kroppen når du skyder. Masser af skulderstabilitet øvelser. Masser af udstræk til skulderen er også godt.
Hvis du vil blive den bedste: Skal du undgå at blive skadet. Du skal få styr på kosten. Du skal træne rigtig meget håndbold. Du skal styrketræne rigtig meget. Du skal løbetræne rigtig meget. Du skal sove rigtig meget. Du skal tage de rigtige valg. Du skal altid komme til tiden. Du skal hjælpe andre. Du skal aldrig give op.
Mvh Thomas Bonderup tidligere Aalborg håndbold ungdomsspiller – Haandboldnationen.dk
Tak for de gode råd Thomas, hvis jeg skal have styr på kosten hvad kan jeg måske gøre ved den?
Jeg har selv spillet sammen med en del håndboldspillere efterhånden, og der er rigtig mange som spiser alt for lidt.
Et klassisk scenarie på en person som spiser for lidt, og får derved dårligere resultater som håndboldspiller:
Person x får ikke noget morgenmad. Person x tager efterfølgende i skole og har ikke en madpakke med. Det ender med pizza og cola i pausen. Person x har fri fra skole, og skal til træning lige efter. Til træning er person x træt og er ikke rigtig klar på at træne. Træningen går igang, og person x kan slet ikke fokusere og spiller af lort. Person x udvikler sig ikke optimalt som håndboldspiller, og bliver aldrig til noget.
Hvis du vil blive professionel håndboldspiller, skal du spise masser af mad, så du kan blive stor og stærk og hele tiden præstere. De bedste håndboldspillere vejer 100 kg +-(på nær fløjspillere). Så kosten er meget vigtig.
Du kan starte med at læse en masse omkring kost. http://haandboldnationen.dk/ligevaegtsindtag/ http://haandboldnationen.dk/kostplan/ http://www.bodybuilding.dk/artikler/kost-kosttilskud/kost-kosttilskud/kosten-fra-a-til-.html
Ok tak Thomas, jeg vil kigge lidt mere på det med kosten.
Hej jeg er en dreng på 10 år jeg går rigtig meget op i håndbold jeg er målmand jeg vil bare vide hvad man kan gøre for at blive rigtig god jeg håber du svager
Hej Lucas. Du kan læse lidt om målmandstræning i håndbold her.
Hej igen Thomas, jeg skriver igen her på siden fordi at jeg mangler råd til noget styrketræning. Jeg synes at det ville være dejligt med et program, men jeg ved ikke lige hvor jeg finder et der passer mere til håndbolden. 😉
Hej Mikkel. Jeg har skrevet lidt om håndbold og styrketræning her.
Hej Thomas – jeg er 28 år og har spillet og brændt for håndbolden i ca. 22 år.
Jeg er altid været meget positiv også når det ikke lige kørte for en – så måtte man bare give lidt ekstra i den anden ende. Jeg er van til den interne “konkurrence” med sine medspiller om pladserne, spilletid mm.
Efter 22 år er der lige pludselig kommet en lille “teenager” ind i mit hoved…. Vi har fået et par SKIDE gode spillere til, især en som har “min” plads. På den ene side er det bare mega fedt for holdet, men pludselig er min selvtillid under gulvet, jeg er frustreret, kan ikke få mit “normale” spil op at køre, spiller dårligere end nogen sinde og kan slet ikke tro på mig selv … Har du et skide godt råd for hvordan man kan bruge mine negative tanker positivt og kæmpe i stedet for at give op (som jeg plejer)…. Jeg er nok lidt f”forkælet” på det plan med at få massere af spilletid og har været en af dem der skal lave målene, men den plads har jeg ikke helt på samme måde mere… Hvordan acceptere man at man skal være lidt mere en bænkevarmer, og bare syntes det er fedt når det køre for holdet og give den 1000 % gas når man så får spilletid?
Hej Charlotte.
Super at du skriver – Jeg håber at jeg kan hjælpe dig lidt.
Noget har virket rigtig godt på min selvtillid som håndboldspiller, er at have en positiv indre dialog. Det kan du bruge til at omprogrammere din hjerne. Jeg plejer altid at sige til mig selv: Jeg kan gøre det, Jeg kan gøre det, Jeg er den bedste, Jeg er den bedste, Jeg kan gøre det, Jeg er den bedste osv. Dette bliver jeg ved med at sige til mig selv, så det bliver en fast del af min tænke måde. Det giver en masse positivtet, og fjerner fokuset fra det negative. Hvis du først tænker negativt kører hjernen tit i de samme negative baner, så det er bare med at bryde det med noget positivt.
Jeg har selv været ude for flere gange, at der er spillere langt bedre end mig. I disse situationer prøver jeg bare at lære så meget som muligt, så jeg hele tiden kan udvikle mig selv. Det ender som regel aldrig godt, hvis man hele tiden sammenligner sig selv med andre. Gør det bedste du kan hver dag, så skal du nok se gode resultater på sigt.
Så er det også godt at have nogle målsætninger, så du har noget at gå efter. Gerne en målsætning så du strække dig selv lidt samtidig med at det er indenfor rækkevide.
Husk så noget som søvn, kost osv også har betydning for hvordan man spiller.
Hej Thomas
Jeg er en pige på 13 år, der har spilet i snart 8 år. Jeg elsker at spille håndbold, jeg er for det meste højre back. Jeg vil bare lige vide hvordan man kan blive beder i forsvar og angreb.
Hej Thomas
Det er fedt at se, at nogen brænder så meget for håndbolden, at de er villige til at oprette en hjemmeside/blog og dele ud af deres erfaringer. Hvis jeg dog lige må give et råd med på vejen, vil jeg opfordre dig til at tænke meget over, hvordan du præsenterer dit materiale og især dine svar til unge håndboldspillere, der søger råd og vejledning i kommentarerne.
Tag f.eks. dit svar til Mikkel på 14 år, der spørger til, hvordan han kan regulere sin kost optimalt i forhold til håndbold. Det er umiddelbart et meget vagt svar, du giver ham, når du nøjes med at fortælle, at “det er vigtigt at spise meget mad, så man bliver stor og stærk”. Jeg er med på, at du også giver ham et link, men vær opmærksom på, hvem du skriver til. En 14-årig har måske ikke tålmodighed til at sidde og læse flere siders kostvejledning igennem og du risikerer, at han kun læser din kommentar og tænker, “Masser af mad? Okay!” Så går han ud og tømmer køleskabet dagligt med risiko for at blive overvægtig og jeg har absolut ikke indtryk af, at det er det, du ønsker, han skal gøre.
Det er fedt, at du gerne vil dele ud af gode råd. Giv den endelig gas og hjælp, hvor du kan, men kend dit publikum. Jeg ved godt, hvad du mener, når du skriver “de bedste vejere 100 kg+”, men det er ikke sikkert, Mikkel på 14 lige gennemskuer det og så er der faktisk risiko for, at dine råd gør mere skade end gavn og det har jeg som sagt ikke indtryk af, at du ønsker.
Jeg håber, du vil tage det til efterretning som konstruktiv kritik og evt. lige kigge et par af dine artikler og kommentarer igennem i sømmene for fejl og mangler. Vores ungdomsspillere har brug for steder som denne blog, når f.eks. en forældretræner kommer til kort og må melde pas på et spørgsmål, så det er vigtigt, de kan regne med de informationer, de kan finde her.
Hej Thomas
Mega fed side! Har virkelig kunne bruge dine gode råd og erfaringer!
Jeg har desværre fået en ledbåndskade i langefingeren (det skete i fredags), hvilket er rigtig træls. Jeg har før haft det i tommelfingeren som jeg var plaget af rigtig længe, og slog op 2 gange. Begge gange er det sket på højre hånd, der gør det endnu mere besværligt.
Har du eventuelt nogle gode råd til hvordan man hurtigst muligt kan komme i gang med at træne igen?
Og findes der muligvis nogle øvelser eller ligne så man kan (hvis man kan?) forbygge/undgå ledbåndskader i fremtiden?
Håber du kan hjælpe mig 🙂
Mvh Zara
Hej Zara
Det bedste du kan gøre, er at du alliere dig med en dygtig sportslæge eller fysioterapeuat, som kan hjælpe dig med dine håndskader. Der må være en afsag til dine skader, når du skriver at du lige har fået en skade, og at du har haft skader tidligere. Den årsag skal du finde frem til, så du ikke kommer til at døje med lignende skader i fremtiden. Det er jo ikke til at vide, om der er noget, som er gået i stykker inde i fingrene. Det er mit bedste råd Zara.
Jeg har flere gange forstuvet mine fingre i forbindelse med tacklinger og parader. Her vurderer jeg altid om jeg kan spille videre, eller om det er bedst at jeg holder pause.
Hvis det ikke er så slemt, plejer jeg at tape den skadet finger fast til fingeren ved siden af. Det gør at fingeren bliver aflastet, og jeg kan så fortsætte med at spille håndbold. Jeg bliver så ved med at tape den skadet finger til kommende træninger og kampe, indtil den har det godt igen.
Hvis det er meget slemt med mine fingre, holder jeg pause fra kamp og træning i et par dage, indtil mine fingre har det bedre. Her plejer jeg at løbetræne, cykle og styrketræne, så jeg holder min form ved lige. Jeg starter så lige så stille op igen, hvor jeg så taper den skadet finger, og så øger jeg gradvist mængden af træning over tid. Her tænker jeg over, hvad fingeren kan holde til, så jeg afbelaster den.
I forhold til øvelser kan du starte med at lave nogle fingerøvelser, hvor du bevæger dine fingre. Bøj og stræk dine fingre så du får noget bevægelse i dine fingre. Du kan også vippe dit håndled op og ned, så du også får bevægelse i dit håndled. Byg så gradvist flere øvelser på, hvor du så senere tilføjer noget vægt til øvelserne. Her kan du fx bruge en let håndvægt, et træningselastik eller en powerball til at gøre træningen hårdere. Du skal fokusere på at opbygge styrke i fingre, håndled og underarme, så du får en opbygget en god styrke i dine hænder.
Jeg håber du kan bruge det. Hvis du har brug for mere hjælp skriver du selvfølgelig 🙂
Mvh Thomas.
Hej Thomas,
Jeg følger ofte med på din side, og oversætter den lidt for vores træner så han også får ekstra fif 🙂 – Jeg spiller håndbold i Tyskland, på noget der svarer til serie 3, er svært at bedømme i forhold til DK.
Anyway, vi må ikke spille med harpiks på lavere niveau. Dette kan dog give mig et lille problem, da mine hænder begynder at svede rigtig meget, så jeg “tørre” dem ofte af på bunden af mine sko, men det gør nogle gange mine hænder lidt glatte. Jeg har prøvet at sprøjte hårlak på både håndbold og hænder, da det ofte kan klistre, men der går ikke lang tid inden mine hænder begynder at svede. Dette gør desværre, at jeg ikke kan holde ordentligt på bolden, hvilket ikke er så godt når man skal afslutte + når man vil lave gennembrud kan den smutte ud af hænderne. Har du et godt råd til, hvad man kan gøre i sådanne et tilfælde?
Jeg er normalt fløjspiller, men er blevet “opgraderet” til at være back spiller, da jeg er rigtig stærk 1-mod-1 og med “glæde” tager imod de tæsk der kommer 😉 Men det sted jeg føler jeg halter lidt bagefter er i forsvaret, når jeg står på backen. Nu er det ikke det helt store problem til træning, da jeg ved hvordan mine medspillere går 1-mod-1. Har du evt. nogle gode øvelser til dette?
Som fløjspiller er jeg god til at placere skud. Jeg har allerede et godt skud, men kunne godt tænke mig et endnu hårdere skud! Selvfølgelig kan styrketræning hjælpe på det, har også 5 kgs vægte, som jeg bruger derhjemme. Jeg har dog læst at man kan løbe med “håndleds-/ankelvægte”, som kan styrke overkroppen – vil være i fritiden. Jeg har dog læst rigtig meget forskelligt omkring dem. Er det noget du ved mere til?
MVh.
Camilla
Hej Camilla :-).
Du kan prøve at spille med svedbånd og pandebånd, så du har noget mere at tørre sved af på. Det kan også godt hjælpe lidt, hvis du træner din grebsstyrke i hænderne. Så kan du holde bedre fast i håndbolden. Du kan også prøve med diverse anti sved creme. Prøv at google Perspirex Hånd og Fod Lotion – det skulle gerne hjælpe mod svedige hænder. Hvis det ikke hjælper kan du prøve at spørge en læge om hjælp.
Godt at høre at du er blevet opgraderet til bagspiller :-). En god øvelse er at dække så meget op på back som muligt til træning og kamp. Sig til din træner at du gerne vil blive bedre til at dække back, så du kan få noget vejledning af ham. Her er der et par fokuspunkter til opdækning på back: fodarbejde, skråstilling, parader, kommunikation med fløj og midterblok, tacklinger. En god fysik og kondition er også guld værd, når du dækker op i forsvaret.
Når jeg dækker back, plejer jeg at lokke modstanderen til at gå på ydersiden. Hvis jeg står over for en modstander, som er større end mig, plejer jeg at tage lidt højde i banen, så jeg ikke bliver løbet over på fysikken. Hvis jeg står over for en modstander der er rigtig god mand mod mand – afventer jeg lidt mere så jeg ikke tager alt for store chancer i mit forsvarsspil.
Jeg har lavet en guide hårdt skud i håndbold, som du lige kan læse, hvis du ikke allerede har. Et godt råd er at skyde så hårdt som du kan hver gang du laver et hårdt skud + at øve din kasteteknik. Jeg tror der er mange håndboldspillere som tit glemmer at skyde rigtig hårdt, da det er nemmere for kroppen lige at skyde et halv hårdt skud afsted på automatik. At skyde hårdt er svært og kræver derfor massere af træning med hårde skud, så det til sidst sidder på rygraden :-).
Håber du kan bruge det Camilla.
Mvh Thomas
Hej Thomas,
Min veninde og jeg kunne meget godt tænke os at starte til håndbold. Min veninde har tidligere spillet for samme klub som vi overvejer at starte i. Jeg har derimod aldrig spillet før, men jeg vil meget gerne. Vi fylder begge to snart 15, syntes du det er for sent at starte? Hvis ikke har du nogle råd til hvordan man måske kunne følge lidt bedre med de andre på holdet?
Mvh
Anna.
Hej Anna.
Det er aldrig for sent at starte til håndbold. Vi starter alle et sted. Der er næsten altid nye håndboldspillere, som starter op her i August/September måned. Det bliver der taget højde for til træning.
Hvis du aldrig har spillet håndbold før, er det godt at fokusere på kasteteknik og gribeteknik i starten. Hvis der er noget du ikke forstår, er det godt lige at observere hvad de andre gør på holdet. Hvis du stadig ikke forstår det, er det bare med at spørge træner og de andre spillere om hjælp.
Mvh Thomas
Hej thomas
Jeg vil gerne lærer at skyde hårdere og bruge skulderen mere så man får et hårdere skud har du nogle tips til det
Mvh Julie
Hej thomas
Jeg ville også rigtig gerne lærer at blive stærkere fysisk fordi når vi laver fysisk træning til håndbold føler jeg ikke helt at jeg kan følge med de andre så jeg ville hører om du har et træningsprogram eller nogle tips og tricks til det
Mvh julie
Hej, jeg hedder Frederik. Jeg er en dreng på 16 år, jeg vil gerne vide om at hvordan jeg kan blive en professionel håndboldspiller. Mit største drøm er at blive en professionel håndboldspiller. Jeg spiller håndbold fem gange om ugen, og jeg styrketræning i Nuuk Fitness. Jeg er med i bruttotruppen for talentsholdet. Jeg kommer altid til træninger, og jeg træner meget seriøs både til kampe men også til træninger.