Husk at træne bagkæden som håndboldspiller

0
717

Som håndboldspiller er det rigtig godt at lave styrketræning ved siden håndboldtræning og kamp. Det er en stor fordel, hvis du er større og stærkere end din modstander. Der er bare rigtig mange håndboldspillere, som glemmer lidt at træne bagkæden nok i forhold til træning af fronten(bryst, biceps, forlår). Med bagkæden mener jeg baglår og ryggen.

Det tror jeg hænger sammen med, at mange synes at det er lidt federe at træne brystkassen og biceps, for så har man også lidt at visse frem til sommer. Det hjælper dig bare ikke ret meget på langt sigt, da du nemt kan få dig en skade, hvis du har svage båglar og en svag ryg. Det er fordi, at der opstår ubalance for og bagtil, og det øger risikoen for skader, når du spiller håndbold.

Håndbold er en meget hård sport i forvejen, hvor man nemt kan få sig en skade, så det er med at forebygge det så som muligt, og det er ved at træne ordentligt.

Min svage bagkæde

Hvis jeg kigger tilbage på mine år som ungdomsspiller, trænede jeg selv alt for lidt baglår og ryg, og hvis jeg fik trænet baglår og ryg noget mere, tror jeg virkelig jeg kunne have undgået et par skader i min karriere. Det kan jeg selvfølgelig ikke lave om på nu, men jeg deler ud af mine erfaringer, så du kan undgå at lave de sammen fejl, som jeg gjorde i mine unge dage som håndboldspiller.

Jeg har haft en slem skulderskade som håndboldspiller, og så har jeg døjet meget med lysken. Så har jeg faktisk siddet en hel del på bænken som håndboldspiller pga skader. Vi kan lige gå lidt tilbage i tiden til dengang jeg var førsteårs u16 spiller. Her stiftede vi for alvor bekendtskab med styrketræning, og det havde en stor effekt på os unge spinkle fyre. Nogle af os skulle nærmest bare se på en vægt, og så var vi et par kilo tungere :-). Jeg gik fra 70kg i kropsvægt til de 90 kg på rekordtid, og jeg kunne bænkpresse omkring de 125 kg i max som u16 spiller. Det var så også fordi, at jeg forholdsvis tidligt fandt ud af, hvad der var godt at spise som håndboldspiller. Kosten betyder nemlig rigtig meget, hvis du vil blive stor og stærk.

Stærk foran med svag bagtil

Så jeg var brølstærk foran til, altså i arme, brystkasse og forlår, hvor bagkæden så haltede en del. Det tænkte jeg som sagt ikke over dengang. Efter noget tid begyndte jeg så at døje en del med lysken og skulderen. Her er der selvfølgelig mange faktorer som kan spille ind. Vi træner meget på det plan, og der er mange hårde kampe, og så er vi også lige i voksealderen, hvor teenageren begynder at blive til en rigtig mand. Sådan noget som forkerte sko, dårlig kasteteknik, dårlig teknik i øvelser kan også være med til at give skader. Men jeg tror især en af grundene til at jeg begyndte at få ondt i skulder og lyske, var at jeg ikke fokuserede vildt meget på mine øvelser til ryg og baglår. Hvis du er håndboldspiller og styrketræner en masse, så vil jeg anbefale at du husker og træne en masse baglår og ryg, så din bagkæde bliver stærkere.

Du kan finde en masse øvelser til ryggen her og øvelser til baglår her. Jeg har selv haft succes med et fullbody træningsprogram, og du kan fx tilføje flere øvelser til baglår og ryg. Ekstra øvelser til ryg kunne fx være hyperextensions, diverse rows og pulls ups. Til baglår er floor glue-ham raises og diverse leg curls til baglår rigtig gode øvelser.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here