OL Håndbold 2016

0
8159

Her finder du information om OL Håndbld 2016 for mænd og kvinder. Der vil løbende blive opdateret med information i takt med at turneringen nærmer sig.

OL Håndbold 2016 Mænd

Hvor og hvornår afholdes OL Håndbold 2016?

OL i håndbold 2016 for mænd og kvinder afvikles 5. – 21. August 2016 i den sydamerikanske by Rio de Janeiro i Brasilien. Der er 12 håndboldhold hos mændene og 12 håndboldhold hos kvinderne, som deltager til håndbold OL 2016.

Læs også om VM håndbold 2017 for mændene

OL håndbold 2016 Mænd

OL-optakt | Det danske herrelandshold – Rio de Janeiro, 6.-21. august – Future Arena, Barra Olympic Park

Skrevet af Simon Jensen

Lørdag eftermiddag – den 16. juli vel at mærke, umiddelbart før testkampen mod OL-værterne fra Brasilien, offentliggjorde den danske herrelandstræner Gudmundur Gudmundsson navnene på de 14 spillere, to målmænd og tolv markspillere, samt den ene reserve, som skal danne truppen for Danmark til august måneds OL-slutrunde i Rio de Janeiro.

Her på haandboldnationen.dk vil vi – ligesom vi praktiserede op til januars EM-slutrunde i Polen – sætte yderligere og ekstra fokus på den danske trup, dens styrker og svagheder – samt skævheder.

Det danske herrelandshold kvalificerede sig til den forestående OL-slutrunde efter sejre over Kroatien og Bahrain samt en pointdeler mod Norge ved OL-kvalifikationsstævnet i Boxen i Herning i april.

Vi præsenterer i første omgang truppen nedenfor og vil dertil supplere med både givtige og praktiske informationer samt skæve og sjove fakta, som man eventuelt kan underholde med under TV-dækningen af Danmarks forhåbenligt og formodentligt mange OL-opgør.

Hans Lindberg er i nedenstående trupoversigt markeret med to stjerner – dette betyder imidlertid, at han er udtaget til OL-slutrunden som reservespiller og 15. mand.

Ligeså lider det danske herrelandshold også under tabene af de skadede Rasmus Lauge og Anders Eggert, der ellers bidrog i april bidrog til at spille Danmark til OL. Dog råder Gudmundur Gudmundsson igen over brølstærke og nu decideret veltrimmede René Toft Hansen, der er vendt – om muligt – endnu stærkere tilbage fra sin slemme korsbåndsskade, som han pådrog sig i december.


OL håndbold 2016 danske herrelandshold kampe

 • Danmark vs Argentina – Søndag 7. Aug. Kl. 19:30 – DR 1 – Resultat: 25-19
 • Tunesien vs Danmark – Tirdag 9. Aug. Kl. 19:30 – TV 2 – Resultat: 23-31
 • Danmark vs Kroatien – Torsdag 11. Aug. Kl. 19:30 – TV 2 – Resultat: 24-27
 • Danmark vs Qatar – Lørdag 13. Aug. Kl. 19:30 – DR 1 – Resultat: 26-25
 • Frankrig – Danmark – Mandag 15. Aug. Kl. 19:30 – DR 1 – Resultat: 33-30
 • Danmark – Slovenien – kvartfinale – Onsdag 17. Aug. Kl. 22:00 – DR 1 – Resultat: 37-30
 • Danmark – Polen – semifinale – Lørdag 20. Aug. Kl. 01:30 – TV 2 – Resultat: 29-28
 • Danmark – Frankrig – OL finale – Søndag 21. Aug. Kl. 19:00 – TV 2 – Resultat: 28-26

Danmarks herrelandshold har vundet OL guld til OL i herrehåndbold 2016.

Kilde: http://www.dhf.dk/Aktiviteter/haandbold-i-tv

OL håndbold 2016 danske herrelandshold trup

Keepere

 

Niklas Landin, THW Kiel

Det ubestridte førstevalg på keeperpositionen hedder Niklas Landin. Den mangeårige landsholdskeeper har igennem utallige sæsoner været blandt verdens allerbedste målmænd – og det niveau har han langt fra slækket på i denne sæson, hverken hos klubholdet THW Kiel eller på landsholdet. Landin er altid garant for et højt bundniveau, og han har med sin overlegne stil sikret sine arbejdsgivere – både i Tyskland og Danmark – adskillige points ved sin blotte tilstedeværelse mellem stolperne.

Jannick Green, SC Magdeburg

Den tidligere AaB Håndbold- (nu Aalborg Håndbold) og Bjerringbro-Silkeborg-målmand har haft en noget svingende tilværelse i sin tyske klub, SC Magdeburg, siden sit skifte op til sæsonen 2014/15. Mens Jannick Green bestemt har spillet sine store kampe med redningsprocenter omkring de fænomenale 50 procent, har landsholdskeeperen også oplevet at være degraderet til andetvalg i flere kampe. Dette betød også, at det ikke var ham, men i stedet Flensburg-Handewitts Kevin Møller, der agerede back-up til EM-slutrunden i Polen i januar.

Vidste du, at…… Niklas Landin og Jannick Green tidligere har stået på samme klubhold? Det gjorde de to landsholdskeepere i Bjerringbro-Silkeborg i sæsonen 2011/12, hvorefter Niklas Landin påbegyndte sit tyske udenlandseventyr med sit skifte til Rhein-Neckar Löwen, hvor den nuværende landstræner Gudmundur Gudmundsson var træner i sin tid.

Venstre fløje

Casper Ulrich Mortensen, TSV Hannover-Burgdorf

Casper U. Mortensen startede oprindeligt sin 2015/16-sæson i den tyske traditions- og storklub, HSV Hamburg, sammen med to andre danskere – den mangeårige Hamburg-profil Hans Lindberg og så også nytilkomne Allan Damgaard, der skiftede fra Team Tvis Holstebro. Casper U. Mortensen er garant for mange kontraafslutninger, idet han kvikt og hurtigt aktiverer sin spilopfattelse i omstillingen fra forsvar til angreb – og det har tillige sikret ham massevis af landsholdsscoringer i den rød-hvide trøje.

Vidste du, at…… Casper U. Mortensen havde en særdeles succesfuld tid som U-landsholdsspiller? I årene 2006 til 2009, hvor venstrefløjen optrådte som både U18-, U19-, U20- og U21-landsholdsspiller ved både EM og VM, blev han dansk topscorer ved samtlige af disse fire slutrunder, som han deltog ved. I alt nåede han i sine ungdomsår i landsholdsregi at spille 76 kampe og score 367 mål.

Venstre backs

Mikkel Hansen, Paris Handball

Verdens officielt bedste, mandlige håndboldspiller anno 2015 er Mikkel Hansen og dét med mere end god grund. I sin rolle som spilstyrer i Paris Handball og også på landsholdet leverede Mikkel Hansen i løbet af de to halvsæsoner i kalenderåret 2015 en række præstationer på et uhørt højt niveau. Hans afslutnings- og pasningsspil er ligeledes på et stadigt og konstant højt plan, og derfor er han selvsagt essentiel for dansk succes ved OL i Rio. Uden Mikkel Hansens evner til at åbne modstanderforsvarene med enten en skærende aflevering eller et dunder af et overhåndsskud fra bagkæden ville Danmarks chancer for medaljer se mærkbart små ud.

Henrik Møllgaard, Paris Handball

Med OL-reglementets komprimerede trupstørrelse på 14 spillere mod de sædvanlige 16 styks, er behovet for at have tovejsspillere blevet relativt større. Imidlertid er nødvendigheden og brugbarheden for at have flere deciderede forsvarsspecialister i truppen modsat blevet mindre – og derfor står Henrik Møllgaard umiddelbart som den – i landsholdsregi – eneste forsvarsspecialist, som samtidigt ikke er tiltænkt en plads blandt de startende syv spillere. Den tidligere Skjern-spiller besidder dog ellers et ganske habilt langskud, som han flere gange har vist prøver på i den grønne trøje. Møllgaard kan alternativt, som det blev afprøvet i en udebanekamp i EM-kvalifikationen mod Bosnien for nogle år siden, begå sig på højrebacken, hvis hverken Mads Christiansen eller Kasper Søndergaard måtte slå til.

Michael Damgaard, SC Magdeburg

Det danske landsholds løse missil og joker spiller til dagligt i tyske SC Magdeburg. Michael Damgaard har et gudsbenået skud og særligt lollikkens skudafvikling er lynhurtig og usædvanligt skarp. Damgaards pågående og kompromisløse stil garanterer altid, at venstrebacken tiltrækker sig den nødvendige opmærksomhed, som tillige gør hans medspillende holdkammerater bedre og mere åbne – og så gør Magdeburg-spillerens store målnæse heller ikke hans værdi for hverken klub- eller landshold mindre. I den forgangne sæson leverede Michael Damgaard 155 scoringer for Magdeburg, hvilket gjorde ham til den 11. mest scorende i Bundesligaen – og den næstmest scorende i klubben, kun overgået af østrigske Robert Weber.

Vidste du, at…… der blandt de tre ovennævnte venstrebacks er samlet tæt på 1000 landskampsmål? Mikkel Hansen har sine hidtidige landskampe leveret de fleste, helt præcist 712, mens Henrik Møllgaard og Michael Damgaard har stået for henholdsvis 137 og 82 i deres tid som A-landsholdssspillere. Mikkel Hansen er samtidigt den mest scorende spiller i den nuværende landsholdstrup.

Playmakere

Mads Mensah Larsen, Rhein-Neckar Löwen

Oprindeligt oplært udfordringsstærk venstre back har Mads Mensah på landsholdet fået en ny rolle tilføjet sit i forvejen store repertoire af håndboldegenskaber. Den fysisk brølstærke Rhein-Neckar Löwen-spiller har i store dele af sin håndboldtid som seniorspiller været under skarp ledelse af Nikolaj Jacobsen – først i Aalborg Håndbold og siden i Rhein-Neckar Löwen. Mads Mensah besidder et af de større fysiske talenter i den danske landsholdstrup, og hans tryk i angrebsspillet bliver vigtigt for opsætningen af Mikkel Hansen på den ene back-position og Kasper Søndergaard på den anden. Imidlertid har Mads Mensah Larsen også stået i lære hos verdens vel nok bedste playmaker i øjeblikket i skikkelse af schweiziske Andy Schmid, der besidder en uanet stor og kreativ håndboldhjerne.

Morten Olsen, TSV Hannover-Burgdorf

Et andet sted i Tyskland, og i øvrigt i fællesskab med landsholds- og klubkammeraten Casper U. Mortensen, render en anden dansk playmaker rundt og strør om sig med flittige scoringer og assists i den tyske Bundesliga. Morten Olsen adskiller dog fra den typiske playmakertype ved at ty en del mere til sit hårde skud end den målgivende aflevering – noget som kan vise sig givtigt, hvis Gudmundur Gudmundsson agter at anvende det famøse 7-mod-6-spil i højere grad efter de omdiskuterede regelændringer, som IHF gennemførte pr. 1. juli. Morten Olsen er ikke så slutrundevant som sine medspillere på det danske landshold, idet han tidligere enten har måttet melde afbud eller var blevet fravalgt i sidste øjeblik før landsholdstruppernes afrejse til slutrundedestinationen. Nu er playmakeren dog meldt kampklar, og han kan blive et frisk pust på den danske landsholdsscene med sin målsøgende stil.[/toggle][toggle title=”Vidste du, at……

Mads Mensah Larsen siden 2011 ikke har oplevet ikke at få hængt en medalje om halsen i enten international eller national sammenhæng? I netop 2011 blev det til sølv ved U21-verdensmesterskaberne i Grækenland. Efterfølgende blev det til to gange DM-guld i træk i 2012 og 2013 – først med AG København og siden med Aalborg Håndbold, inden VM i Spanien i 2013 gav sølvmedaljer, ligesom EM-slutrunden på hjemmebane i 2014 gjorde det. Nok en sådan af slagsen fik Mads Mensah med Rhein-Neckar Löwen i den tyske Bundesliga i 2015, inden den netop overstående sæson i 2016 bød på en Bundesliga-titel og guldmedaljer.

Højre backs

Mads Christiansen, SC Magdeburg

Den forsvarsstærke Mads Christiansen skiftede efter den forgangne sæson en lang og succesfuld periode i Bjerringbro-Silkeborg ud med en tilværelse i den tyske Bundesliga i danskerklubben SC Magdeburg. Her bliver højrebacken holdkammerat med Jannick Green, Michael Damgaard og Jacob Bagersted, der allerede er at finde i klubben. Mads Christiansen er kendt for sine defensive kompetencer, mens han offensivt oftest bliver overstrålet af sin tilbagevendte kollega på backen, Skjern Håndbolds Kasper Søndergaard. Her mangler Mads Christiansen imidlertid noget gennembrudskraft og en større kreativitet for at slå endeligt igennem som en international højreback i verdensklasse. Dog er Magdeburg-spilleren ekstremt vigtig i de perioder, hvor Søndergaard enten skal udskiftes i forbindelse med en forsvarsaktion – eller når Skjern-spilleren ikke finder det nødvendige spædingsniveau i sin højre arm, og der i stedet må kaldes på altid stabile og konstante Mads Christiansen.

Kasper Søndergaard, Skjern Håndbold

Glæden og optimismen omkring det danske herrelandshold steg lige et par grader eller en håndfuld, da Kasper Søndergaard – efter en længere og skuffende landsholdsperiode med flere forbigåelser under landstræner Gudmundur Gudmundsson – i marts meddelte, at han igen ville være i stand til at tilbyde landsholdet sine kvaliteter. Søndergaards offensive, direkte stil komplimenterer det danske spil fremragende – og giver samtidigt højrefløjene mange flere bolde at arbejde med. Og dertil fjerner det ekstra tryk fra højre side også noget af opmærksomheden på landsholdets ubestridte stjerne, Mikkel Hansen, der jo som bekendt huserer på den modsatte back. Kasper Søndergaard er på sine bedste dage en berigelse at betragte på en håndboldbane, og hans landsholdshistorik beretter da også om flere fremragende præstationer i den rød-hvide trøje – forhåbentlig gentager denne historie sig under legene i Rio de Janeiro.

Vidste du, at……

Kasper Søndergaard er det næstældste medlem af den danske OL-håndboldtrup? Skjern-backen er født i juni i 1981, hvilket kvalificerer ham til en alder på 35 år. Kun én spiller fra den 15-mands store trup kan slå det tal – og vedkommende befinder sig til dagligt i Barcelona, hvor han tørner ud for det catalanske storhold. Jesper Nøddesbo er således omtrent syv og en halv måned ældre end sin landsholdskollega.

Højre fløje

Lasse Svan Hansen, Flensburg-Handewitt

Lasse Svan Hansen har i løbet af de seneste landsholdssæsoner overhalet Hans Lindberg som førstevalg på højrefløjspositionen. Flensburg-fløjen stod i mange år lidt i skyggen af sin ældre kollega, og derfor kom sydsjællænderens kvaliteter fra yderpositionen kun i sporadisk grad til udtryk i landsholdstrøjen. Som tiden gik – og der skete et dansk-islandsk landstrænerskifte – fik Lasse Svan Hansen dog mere og mere tillid, og den kvitterede han for med mange gode, efterfølgende præstationer.

Hans Lindberg, Füchse Berlin

OL-truppens eneste reserve, som rejser med til Rio de Janiero er Hans Lindberg. En skuffet landsholdsfløj måtte i timerne og dagene efter beskeden fra landstræner Gudmundur Gudmundsson om sin degradering i landsholdstruppen sande, at hans chance for at spille en afgørende rolle ved OL-slutrunden med ét var minimeret kraftigt. Højrefløjen har på klubplan oplevet en turbulent sæson, der kulminerede i januar, da hans mangeårige arbejdsgiver HSV Hamburg blev erklæret konkurs – midt under EM-slutrunden i Polen, som Lindberg var bortrejst til. Herefter måtte landsholdsfløjen selvsagt søge andetsteds, og han endte i den tyske hovedstad, hvor Füchse Berlin stod klar med åbne arme til at tage imod den dygtige højrefløj. Imidlertid blev Hans Lindberg altså ofret i spillet omkring de 14 OL-billetter, som landstræneren kunne give ud. I stedet kan Lindberg blot se passivt til, når hans landsholdskammerater indtager håndboldbanen søndag den 7. august i Danmarks åbningskamp mod Argentina.

Vidste du, at…… Hans Lindberg oprindeligt er fra Island? Begge Lindbergs forældre er fra Island, mens fløjens farfar og farmor emigrerede fra Færøerne til Island umiddelbart under og efter 2. verdenskrig. Således var Hans Lindberg i officiel forstand stadig islænding til han blev 18 år, hvorefter han skiftede sit islandske statsborgerskab ud med et dansk. Hans Lindberg er dog født i Høje-Taastrup og er ligeledes opvokset på dansk grund.

Stregspillere

René Toft Hansen, THW Kiel

For første gang i brødrene Toft Hansens tid sammen på landsholdet skal Henrik og René opleve et OL sammen som sportsudøvere. Drømmen var også tæt ved at briste, da storebror René pådrog sig en alvorlig knæskade mellem jul og nytår i kamp for sin tyske arbejdsgiver THW Kiel. Stregspilleren fik en modstanders fulde vægt ned over sit ene knæ og måtte derved se både ledbånd og korsbånd så uheldigt og ærgerligt beskadigede, at det – blev det meldt ud – ville koste ham en pause på otte til ni måneder og dermed et misset OL. René Toft Hansen har dog igennem foråret vist en ukuelig vilje og en streng, men nødvendig, disciplin i sin kamp for at blive OL-klar – og med sin udtagelse til og deltagelse i Danmarks OL-testkampe synes Kiel-stregen klar til at indtage Rio de Janerio med lillebror Henrik.

Jesper Nøddesbo, FC Barcelona

OL-truppens alderspræsident huserer på den danske stregposition og gør sig dagligt i spanske FC Barcelona. Jesper Nøddesbo har desværre måttet se spilletiden i den spanske storklub dale kraftigt, efter at spanierne har valgt at satse på henholdsvis fransk og polsk materiale på seks-meteren. Derfor har Jesper Nøddesbo set flere og flere både nationale og kontinentale Barcelona-opgør fra enten bænken eller tribunen – hvilket har været en frustrerende position at befinde sig i for den exceptionelt dygtige angrebsstreg. På landsholdet hersker der dog ikke nogen tvivl om, at Jesper Nøddesbo stadig har sin berettigelse, når han finder det niveau, som han indtil videre har skaffet ham 204 landskampe og 223 landskampsscoringer.

Henrik Toft Hansen, Flensburg-Handewitt

Sidste mand i denne OL-trupgennemgang, men så absolut ikke mindste mand i OL-truppen er Henrik Toft Hansen. Stregspilleren har sammen med storebror René ved efterhånden en håndfuld slutrunder dannet et kompetent og brølstærkt midterforsvar i den danske defensiv – og mon ikke, at vi vil se mere til den konstellation under OL-opgørene i Rio til august. Henrik Toft brillerer desuden ved at have en, for modstanderne, frygtet og berygtet evne til at erobre bolde i driblinger og i afleveringsbaner. Således er Henrik Toft ikke blot en fysisk, men også teknisk god forsvarsspiller, der kan sørge for både stenhårde tacklinger, men også elegante bolderobringer fra en lidt for uforsigtig modstander. I den modsatte evne har Henrik Toft også formået at putte lag på særligt sin bevægelsesevne foran stregen – og så har han udviklet en fin næse for at fange næsten ethvert indspil, der bliver sendt i hans retning.

Vidste du, at…… Jesper Nøddesbo – i det interne selskab med de ovenstående stregbrødre – er den spiller med både flest landskampsmål og flest landskampe? Barcelona-stregspilleren har scoret, som nævnt ovenfor, 223 mål i 204 kampe, mens René Toft Hansen har leveret 166 scoringer i sine 106 kampe. Yngste mand i stregtrioen, Henrik Toft Hansen, halter en smule efter sine henholdsvis seks og to år ældre kollegaer, med sine 80 landskampe og tilhørende 151 landskampsscoringer.

Information om Rio de Janeiro

Rio de Janeiro var Brasiliens hovedstad i perioden 1763-1960, hvor Brasília så efterfølgende blev hovedstad i 1960, da det ligger noget mere centralt i Brasilien.

Rio de Janeiro blev grundlagt i 1565 af portugisisk herkomst.

Rio de Janeiro ligger lige ud til vandet i den nedre del af Brasilien.

Rio de Janeiro har 6.453.682 indbyggere(2014).

Rio de Janeiro har et Arial på 1.182 km2.

Rio de Janeiro er meget kendt for sin store statue – Kristus-statuen, som står på Corcovado-bjerget. Den er 30 meter høj og vejer 1.145 tons.

Andre ting Rio de Janeiro er kendt for:

 • Maracana fodboldstadion(tilskuerkapacitet på 82.238).
 • Fødested for dansen samba og bossanova(musik).
 • Verdensberømte strande – Copacabana og Upanema.
 • Sit årlige karneval.

Rio de Janeiro udtales Rio i daglig tale.

Rio de Janerio har en årlig gennemsnitstemperatur på 24 grader.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here