Gode opvarmningsøvelser til håndbold

0
13373

Håndbold er en fysisk sport, hvor der er meget nærkontakt, og her er det vigtigt med opvarmning inden man går i gang med at spille. Det er fordi kroppen skal være godt varm, inden man foralvor går i gang med håndboldspillet. Det er for at undgå håndboldskader. En god opvarmning til håndboldtræning eller kamp, består af en masse fysisk aktivitet, som varmer muskler og led godt op. Her er opvarmninsøvelser til håndbold rigtig gode, da de tit kombinerer leg og fysisk aktivitet. Det er disse opvarmningsøvelser til håndbold, som jeg vil gennemgå i denne artikel. Du kan finde mere information om håndboldtræning generelt her.

Video med opvarmningsøvelser til håndbold

Jeg har fundet en video, som viser en masse gode opvarmningsøvelser og småspil til håndbold. Øvelser kan bruges på alle niveau og de passer rigtig godt til den yngre aldersgruppe, hvor legen og det sjove fylder meget. Opvarmingsøvelserne i videoen er fra en samling af håndboldtrænings videoer, som EHF har lavet. Jeg kan selv nikke genkendende til mange af øvelserne fra mine år som u16 og u18 spiller på liga niveau.

Fysisk opvarmning i håndbold uden bold

En anden god måde at lave opvarmning på i håndbold er at lave en masse fysiske øvelser. Jeg har i den forbindelse fundet en rigtig god video, som viser en masse fysiske øvelser uden bold, som kan laves i par. Når øvelserne bliver lavet i par, er det tit sjovere for spillerne, og så kan de hjælpe hinanden med at lave øvelserne ordenligt.

Hvis du er håndboldtræner, er det en god ide at tage nogle noter, så du nemmere kan huske øvelserne. Når du så viser øvelserne, er det godt lige at forklare hvad øvelsen hedder, hvad øvelsen gør, og hvad spillerne skal fokusere på, når de laver øvelsen. Det er vigtigt at øvelserne bliver lavet med korrekt teknik, så spillerne ikke skader dem selv, når de laver øvelserne.

Tag fat i håndbold

Den første øvelse som laves i videoen er tag fat. Det er en simpel og nem opvarmingsøvelse, hvor håndboldspillerne skal fange hinanden. Her løber alle spillerne typisk på en banehalvdel, hvor der er 1 eller 2 fangere. Her skal fangere så fange de andre, og når fangeren har fanget en spiller, bliver denne spiller så fanger. Her er det en god ide at have en trøje eller andet, så de andre spillere kan se hvem fangeren er.

Tag fat i håndbold med håndbold

Man kan også lege tag fat i håndbold med håndbold. Her er der igen 1 eller 2 fangere, hvor spillerne så kaster håndbolden rundt. Her må fangeren fange spillerne, som ikke har en håndbold i hånden. Man kan også lave opvarmingsøvelsen omvendt, hvor fangerne er sammen i par, hvor de så skal fange de andre håndboldspillere, og følger de almindelige håndboldregler. Så det vil at sige at fangerne må tage 3 skridt og drible med bolden.

Opvarmingsøvelser i 2 rækker

Man kan også lave en masse opvarmningsøvelser, hvor håndboldspiller står på 2 rækker med kort mellemrum. Her skal den bagerste spiller drible i slalom gennem rækken, og give bolden til den foreste i rækken. Så kan man også lave en øvelse, hvor den foreste spiller driller bolden igennem benene på hele rækken. Her skal den bagerste spiller samle bolden op, og hoppe over de andre spillere i rækken, som så har lagt sig ned. Den tredje øvelse går ud på at den første spiller sender bolden tilbage til spilleren lige bag ham. Det gør spillerne så hele rækken igennem, hvor den bagerste spille løber op foran og starter det hele forfra. Denne øvelse kan man også lave, hvor der afleveres imellem ben og over hovedet, som de også gør i videoen.

Stafet i håndbold

Når spillerne allerede står i 2 rækker, er det oplagt at lave en stafet, hvor de 2 hold, skal løbe om kap. I videoen står de 2 rækker inde i målfeltet, hvor de så skal løbe op til midten med bolden. Her skal de så lave en kolbøtte med bolden. Her laver de først en forlæns kolbøtte. Næste runde laver de baglæns kolbøtter. Det er en god ide at få bolden med, da håndboldspillerne også får noget øvelse i at drible i høj fart. De laver også stafet, hvor håndboldspillerne skal drible med 2 bolde på en gang. Der er også stafet, hvor de dribler den ene bold man hånden og den anden med foden. Man kan også lave krabbegang og gå trillebør i forbindelse med stafetten.

Træde over tæerne øvelse

En anden god øvelse er træde over tæerne, hvor håndboldspillerne skal kæmpe to mod to om at træde hinanden over tæerne. Denne træner hurtigheden i fødderne, og man kan ligeledes gøre det samme med hænderne. Slå over hænderne hedder det så. Øvelsen er nok bedst at lave i den lidt ældre aldergruppe, da jeg tror de helt yngre hurtigt vil komme op og toppes.

Vælte hinanden/brydning øvelse

Der er også en del brydning i håndbold, når forsvarsspilleren tackler angriberen, og her kan lave en vælte hinanden/brydning øvelse. Her skal håndboldspiller vælte og bryde lidt, så de bliver varmet godt op på den front. Her er håndboldspillerne også typisk sammen i par, hvor de så skal vælte hinanden. Her er det en god ide at håndboldspillerne finder en håndboldspiller på samme størrelse, så det er lidt mere fair, når de skal i gang med at mosle.

Fodbold til håndbold opvarmning

Fodbold er også en god øvelse til opvarmning i håndbold. Man løber generelt meget i fodbold, og så går der altid meget konkurrence i den. Især på de lidt højere niveauer, hvor man træner flere gange om ugen. Vi spillede altid ung mod gammel, og det endte altid i nogle tætte kampe.

Gode råd til opvarmning

Det er vigtigt at alle håndboldspillere er klar til tiden, så i kan få mest muligt ud af opvarmning. Så noget som at binde håndboldsko og det at pumpe håndbolden er altså noget, som skal gøres inden træningen går i gang. Få styr på det praktiske og gør det til en god vane.

Skift mellem øvelser opvarmingen eller bliver den samme altid. Spil fx fodbold den ene til opvarmning lav fx en lidt hårdere opvarming til efterfølgende træning.

Lav også gerne lidt styrketræning i forbindelse med opvarmningen. Det kan være nogle armbøjninger eller mavebøjninger, som alle spillere laver under opvarmningen.

Hvad synes du er en god opvarmning i håndbold består af?

Skriv i kommentarfeltet om hvad du synes en god opvarmning i håndbold består af.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here