Parader i håndbold

0
1324

Som forsvarsspillet i håndbold er det godt at kunne lægge gode parader, så du kan blockere modstanderens skud. Gode parader kan også gøre sådan at modstanderen er nød til at skyde et bestemt i målet, og det gør det nemmere for målmanden at redde håndbolden. Den tidligere franske landsholdsspiller Didier Dinart gav fx altid det danske herrelandshold store problemer i angrebsspillet, da han lavede så utrolig gode parader.

ParaderDet er rigtig godt at kunne lave parader som håndboldspiller, og jeg vil derfor gennemgå emnet parader i denne artikel. Jeg har også skrevet om hopskudom at skyde hårdere i håndbold, håndboldtræning, underhånd, og mange andre ting her hjemmesiden, som du er velkommen til at læse.

Hvad er parader i håndbold?

Håndboldspillere er efterhånden blevet så teknisk dygtige i deres skudafvikling, at de kan skyde overalt i håndboldmålet på flere forskellige måder. Det er især hopskud udefra, som mange håndboldspillere er rigtig dygtige til. Det er nogle gange en svær opgave for forsvarspillerne, da de ikke altid kan få tacklet på grund af skud udefra og presspil fra modstanderen. Det er derfor godt som forsvarsspiller at kunne lave gode parader, så man kan få dækket målet, når der ikke er gode muligheder for at tackler modstanderen.

Der skal flere forskellige ting til at lave parader, og det vil jeg kort gennemgå, så du får en bedre forståelse af de elementer, som der er i parader i håndbold.

Parader i håndbold

Skråstilling i forhold til modstanderens skudarm

Skråstilling er noget af det mest grundlæggende i håndbold forsvaret, og det bør derfor sidde godt på din rygrad. Det skal du kunne i søvne. Det første du skal gøre som forsvarspiller, er at du altid står skråt i forhold til modstanderens skudarm. Hvis din modstander er højrehåndet, skal du stå skråt med dit venstre ben fremme. Hvis din modstander er højrehåndet, skal du stå skråt med dit højre ben fremme.

Når du står i skråstilling i forhold til modstanderens skudarm, kommer du helt automatisk til at dække tættere på modstanderens skudarm. Det gør det nemmere for dig at tackle, blockere og stjæle bolden fra modstanderen. Det gør det svære for modstanderen at skyde, da han/hun ikke har så meget plads at gøre med. Skråstilling gør også at du fylder langt mere, og det gør det svært at skyde forbi dig.

Hvis du fx stod i skråstilling i forhold til modstanderens krop, ville modstanderen nemt kunne skyde forbi dig, da du ikke fylder så meget i det område, hvor skudarmen sidder. Du skal helst undgå at stå lige på kroppen.

Arme i skulderhøjde

Når du så står i skråstilling, skal du altid have armene ud fra kroppen i skulderhøjde, så du hurtigt kan tackle modstanderen – lave parader over hovedet – parader langs kroppen – parader nede ved fødderne.

Hvis du fx altid står med hænderne direkte i vejret, kan modstanderen nemt skyde omkring kroppen og nede ved fødderne, da det altid vil tage lidt tid, før du får armene ned. Hvis du ikke har armene i vejret på noget tidspunkt, kan modstanderen nemt skyde over hovedet på dig. Det er med at finde en mellemting, og det er arme i skulderhøjde, så kan du nå at reagere på de forskellige situationer.

Det er vigtigt at du hele tiden analysere din modstander, så du står på den bedste måde. Hvis du står overfor en modstander, som har tendens til at skyde over hovedet eller meget udefra, er det med at have armene lidt højere oppe end skulderhøjde, så du nemmere kan dække denne type modstander.

Hvis modstanderen fx kun skyder underhånd eller nede langs kroppen, kan det være en fordel at have armene lidt længere nede, så du hurtigere kan reagere på de skud der kommer. Det kan være svært at udføre i praksis, hvis modstanderen gør alle mulige forskellige ting, og det vil du tit opleve på højt niveau i håndbold. Her skal du stadig analysere din modstander så godt som du nu kan, og så kan det være at der danner sig et mønster af hvad modstanderen gør. Hvis modstanderen har haft succes med noget, er der stor sandsynlighed for at de gør det samme igen. Det er bare med at udnytte som forsvarsspiller. Især når du ligger parader.

Hold hænder og arme tæt i parader

Når du laver parader, skal du huske at holde hænder og arme tæt, så du får lavet en god blockade. Hvis du laver parader med for spredte hænder og arme, vil du tit opleve at modstanderen skyder igennem dine parader. Målmanden mister også nemt tilliden til dine parader, hvis du ikke fylder godt oppe i luften. Det er med at stå med forholdsvis tætte hænder og arme, så du kan dække et samlet område i luften mest muligt.

Parader med spredte arme gør, at du kommer til at tage mange parader med 1 arm. Det kan godt gøre ondt, hvis der bliver skudt et hårdt skud afsted. Det er ikke så smart, hvis du fx får ondt i skudarmen, så du ikke kan skyde i angrebet efterfølgende. Hvis du derimod laver parader med begge hænder og arme samlet, har du mere til at tage imod med, og det gør dermed ikke så ondt i armen.

Jeg har set flere håndspillere, som har måtte en tur på bænken på grund af parader med 1 arm. Det kan i værste tilfælde medfører albue og skulderskader, så det er med at passe godt på dig selv, når du laver parader.

Hold øjnene åbne i parader

Når du laver parader, er det også vigtigt at du øver dig i at holde øjnene åbne. Når du holder øjnene åbne, kan du nemmere rette på din parade, så den sidder bedre. Det er heller ikke altid modstanderen skyder bolden afsted, hvis du ligger en god parade, og her kan så du hurtigere tackle, hvis du har øjnene åbne.

Lukkede øjne i parader er lidt ligesom at spille casino. Nogle gange vinder man, og man laver en god parade. I de fleste tilfælde taber man, da man ikke kan se hvad man har gang i. Øv derfor så meget du kan på at holde øjnene åbne i parader. Det er svært i starten og kræver noget træning, men du vil blive glad for på længere sigt, hvis du står meget i forsvar.

Parader skal helst dække de lige skud på mål

Når du laver parader, skal du altid dække en af siderne af målet, så målmanden nemmere kan redde boldene. Vi har næsten altid dækket skytternes lige skud på mål i parader i de klubber, hvor jeg har spillet håndbold. Jeg spiller selv højreback, så det vil sige at jeg står overfor modstanderens venstre back i forsvaret, som typisk er højrehåndet. Et lige ud skud vil for modstanderen her være et skud i højre side af målet.

I forsvaret står jeg så med skråstilling, og her står jeg typisk et godt stykke indad i banen, så jeg nemt kan dække de lige ud skud i paraden. Samtidig lokker jeg modstanderen til at gå udvendig, og her kan jeg nemt tackle ham og presse ham ud af i banen, da jeg allerede står i skråstilling. Når modstanderen skyder, prøver jeg så at blockere så meget som muligt, så han er nød til at skyde i den anden side af målet. Her står målmanden så klar på at redde bolden, da vi en aftale om at jeg laver parader til skud lige på mål.

Lav altid en parade aftale med målmanden

Det er en god ide altid at lave en parade aftale med målmanden på dit hold, da det hjælper målmanden i stor grad, når han/hun står i mål. Så har målmanden noget at gå efter, og det er noget man kan vinde håndboldkampe på. Det er igen med at træne det så meget som muligt, så målmanden føler så tryg som muligt.

Jeg plejer altid lige kort at spørge målmanden, hvor han gerne vil have paraderne til at ligge, hvis jeg fx ikke har spillet sammen med målmanden før. Parader har målmanden som regel godt styr på.

Hvis målmanden ikke står godt i kampen, er det med at skride til at handling, hvor du så siger, at du laver parader i den her side af målet, hvis du ikke kan nå at tackle. Det kan faktisk hjælpe målmanden en hel del, da han/hun får noget at gå efter, hvis resten af forsvaret sejler.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here