Playmaker

0
2103

Dette er en guide, som hjælper dig til at blive en bedre playmaker. Guiden indeholder rigtig gode tips, som du bruge til din næste træning eller kamp.

Kommunikation er vigtigt som playmaker

En playmaker spiller i midten på håndboldbanen i angrebet, og dækker som regel i midterforsvaret. Da playmakeren spiller i midten, har playmakeren det bedste overblik over spillet. Da playmakeren har det gode overblik, er det playmakerens opgave at sætte spillet op.

Det samme gælder for playmakeren, når han/hun dækker op i midterforsvaret. Forsvaret skal sættes op, og der skal være tydelig kommunikation om hvem der dækker stregspilleren, og hvem der går frem og tackler modstanderen.

Det er meget vigtigt at være tydelige i din kommunikation med medspillere, så de forstår hvad de skal gøre i forsvar og angreb. Tal derfor højt så alle er med på hvad der sker. Det er ikke altid dine holdkammerater kan huske aftalerne når i spiller, og derfor bliver du nød til at forklare dem hvad aftalerne går ud.

Der er også rigtig mange hold, som bruger dæknavne på aftalerne, fordi de fleste håndboldspiller ved hvad der sker i aftalerne, og dermed kan forsvaret nemmere gennemskue hvad der kommer til at ske.

Sørg altid for at have en aftale klar til hvert angreb, så dit hold har noget at bygge angrebspillet op ud fra. Her er de mest simple aftaler, som de fleste håndboldhold bruger.

 • Centerkryds
 • Backkryds
 • Fløjkryds
 • Russer screening
 • Rundgang
 • Bredepres
 • Fløj overgang
 • Back overgang
 • Fransk kryds

Du kan læse mere om håndboldsystemerne/aftaler i angrebsspil her:

Håndboldsystemer

Hvilke aftaler bruger jeg som playmaker

Jeg har selv spillet en del playmaker i Aalborg Håndbold de sidste par år. Personligt kan jeg rigtig godt lide centerkryds og backkryds, da jeg er rigtig god i mand-mand spil. Jeg er lige knap 1.90 høj, så jeg er ikke af det højeste håndboldspillere, men jeg derimod en rigtig god fysik.

Jeg plejer som regel at råbe en aftale lige når vi kommer op i angrebet. F.eks “Centerkryds venstre”. Andre gange prøver jeg at holde det mere hemmeligt, og aftaler det med mine holdkammerater, mens vi dækker op i forsvaret.  Efter jeg har råbt en aftale, lader jeg bolden køre rundt et par gange.

I et centerkryds venstre er det min opgave som playmaker at krydse venstreback op, som derefter kan skyde eller spille den videre.

For det første skal du altid være farlig selv. Hvis forsvaret ikke dækker dig op skyder du, og hvis de dækker dig op spiller du den videre. Når du angriber på skal det være imellem 2 forsvarsspillere, så du kan trække to mig til dig, og spille den videre. Dermed skaber du et overtal for dine holdkammerater.

Der er også et lille trick, som du kan bruge. Jeg er venstrehåndet, og jeg plejer tit at bruge min højrehånd til at holde fast i forsvarsspilleren, når jeg kører på. Det gør det meget nemmere at trække 2 mand. Sørg for at skjule det for dommeren, for du kan godt trække en angrebsfejl på det. Tricket virker rigtig godt på back-kryds(hvor backen krydser playmakeren op), da playmakeren får en motorvej på ydersiden.

Håndboldsko til Playmakeren

Her er der en oversigt af gode håndboldsko til playmakeren. Jeg har selv spillet meget playmaker på højt niveau, og jeg kan personligt godt lide håndboldsko, som ikke vejer ret meget. Når håndboldskoen ikke vejer ret meget, har jeg ikke så meget at løfte på, og det hjælper mig med at få mere speed i mit spil. Jeg kan løbe hurtigere og mine finter bliver hurtigere at lette håndboldsko. Det hjælper mig rigtig meget i mand mod mand spillet, som er en stor del af det at være playmaker.

En anden ting jeg også ligger stor vægt på, er at håndboldskoen skal overfører mest muligt energi, så jeg kan hoppe så højt som muligt. Jeg er ikke den højeste håndboldspiller af natur. Jeg er 1.89 cm høj, og jeg spiller mod modstandere der er over 2 meter høje, er det altid godt at kunne hoppe et par centimeter højere. Baseret på disse parametre passer Adidas og Puma’s håndboldsko rigtig godt til mig. Det er også grunden til at jeg har taget dem i oversigten. Aron Palmarsson og Daniel Narcisse ved jeg også har spillet meget i Adidas håndboldsko. Det er begge to meget fintestærke spillere, som også bruger hopskud i deres spil.

At være en god allaround playmaker kræver

 • Dække i midten
 • God fysik
 • Overblik over spillet
 • Altid farlig mod mål
 • Sætte spillet op
 • Tage ansvar
 • Spille stregen fri
 • Krydse backs
 • Spille fløjspilleren fri

Kosten

 • Som playmaker skal du være stor og stærk. Så jeg vil anbefale, at du ligger med 500 kalorier i overskud i forhold til ligevægtsindtaget. Hvis du er en helt ung fyr, gør det ikke noget du æder mere end de 500 kalorier i overskud.

Styrketræning

 • Du skal være seriøs i din styrketræning. Du bliver aldrig stor og stærk, hvis du ikke styrketræner. Hav godt med fokus på de tre store øvelser. Squat, dødløft og bænk.

Idéer til bedre håndboldtræning

 • Se rigtig meget håndboldvideo. Det giver dig masser af idéer til håndboldtræningen. Du skal se på, hvordan de professionelle playmakere gør. Sæt dig ind i de forskellige systemer. Centerkryds, backkryds, fløjkryds, rundgang, russerscreening på backs/midten, stort kryds, placering af stregspiller, fransk kryds, systemer i overtal, systemer i undertal.
 • Som playmaker er det rigtig godt at have masser af skudvarianter. Til håndboldtræning skal du øve en masse forskellige skud. Underhånd, kringle, stående. Træk bolden rundt i alle hjørner i målet. Målmanden har langt svære ved at læse dig, hvis du hele tiden kan hive noget nyt op af hatten. Målmænd har det med at læse dine vane skud med det samme. Hvor du plejer at skyde henne.
 • Når du laver et kryds til en af dine medspillere, er det vigtigt at du er farlig selv. Så har forsvarsspillerne fokusset på dig, og du kan trække 2 mand og spille den videre. Som regel bliver du dækket op, men du kan lade som om du spiller den videre, og så bare køre selv på mål. Kiril Lazarov bruger det i dette klip. Han fører nærmest armen bagud, så det ligner, at han vil krydse backen op. I stedet vælger han at gå selv. For det meste kan forsvarsspillerne se, hvad der kommer til at ske. De kan se, at jeg vil lave et kryds, og er klar til at tage i mod ham, som jeg krydser op. Nogle gange har de mere fokus på ham, som jeg ville krydse op, så du kan i mange tilfælde gøre som Kiril Lazarov.

Bedste videoer af playmakere i verdensklasse

Ivano Balic

Filip Jicha

Domagoj Duvnjak

Michael Kraus

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here