Skulderbeskytter og håndbold

0
761

En skulderbeskytter sidder omkring skulderen på håndboldspilleren, hvor den varmer og støtter skulderen, så skulderskader reduceres markant.

Skulderbeskytter FAQ

Hvad er en skulderbeskytter?

En skulderbeskytter er et stykke stof, som sidder omkring skulderen, som giver håndspilleren ekstra varme og støtte i skulderleddet.

Hvorfor bruge skulderbeskytter?

En skulderbeskytter hjælper med at reducere chancen for skulderskader markant. Det er både i skud, tacklinger, fald og de steder hvor skulderen kan komme under pres. En kast med en håndbold stresser skulderen rigtig meget, og det er også grunden til at rigtig mange håndboldspillere får skader i skulderen. En håndboldspiller kaster jo flere hundrede gange under en håndboldtræning eller håndboldkamp, og det er især hårdt, hvis man ikke er i den rette form. Der sidder mange små muskler omkring skulderleddet, og her kan der nemt opstå irritation, hvis der er ubalance eller skulderen overbelastes. Det er så her en skulderbeskytter er en stor hjælp, da den hjælper skulderleddet med at få ekstra varme og støtte.

Hvilken arm skal jeg bruge skulderbeskytteren på?

Der er helt klart størst risiko for skulderskade i den arm, som du kaster håndbolden med. Hvis du kaster med højre arm, vil jeg helt klart anbefale at du bruger en skulderbeskytter på højre arm. Hvis du kaster med venstre arm, vil jeg ligeledes anbefale en skulderbeskytter til venstre arm. Du kan også godt bruge en skulderbeskytter på den arm, som du ikke kaster med, hvis du fx døjer med en anden slags skulderskade. Så får du ekstra støtte og varme til skulderen, når du fx tackler og dækker op i forsvaret. Du behøves ikke kun at bruge en skulderbeskytter på arm du kaster med.

Skulderbeskytter til højre eller venstre?

Når du vælger at købe en skulderbeskytter, skal du lige huske at vælge, om det er en skulderbeskytter til højre eller venstre arm. SELECTS skulderbeskytter kan vendes, så den passer til begge arme. De andre modeller skal købes i en højre eller venstre udgave.

Hvordan tager man en skulderbeskytter på?

Du tager en skulderbeskytter på ved at stikker armen ind i skulderbeskytteren, så du kan trykke den over skulderen med modsatte arm. Når den sidder som den skal, spænder du den fast omkring kroppen. Det gør du ved at bruge det der stykke bånd, som sidder på beskytteren. Det er super nemt at tage en skulderbeskytter på og af igen. Det gør at selv unge håndboldspillere kan bruge den.

Hvilken skulderbeskytter størrelse skal jeg vælge?

Du kan få dem i størrelser, som du kender fra almindeligt tøj. Det afhænger selvfølgelig af hvad vi har på lager, men som udgangspunkt er det S, M, L, XL. Hvis du fx bruger størrelse M i tøj, vil en skulderbeskytter i størrelse M passe på det fleste. Det kan være nogle undtagelser. Det kommer jo an på hvor stor du er omkring skulderen. Hvis den ikke passer kan du få den byttet til en større eller mindre størrelse. Husk at skulderbeskytteren har det med at skrumpe lidt, når den bliver vasket.

Skal en skulderbeskytter vaskes?

En skulderbeskytter skal vaskes lige alt andet træningstøj. Jeg vasker min 1 til 2 gange om ugen. Nu træner jeg selvfølgelig håndbold flere gange om ugen både morgen og aften, så derfor har jeg 2 par skulderbeskyttere. Det samme gælder med lyskenbukser. Grunden til dette er at det ikke altid når at blive tørt, og derfor er det godt at have ekstra. Det er helt fint at ligge skulderbeskytteren til tørre efter håndboldtræning. Du behøves ikke vaske den hver gang du har brugt den. Du skal huske at vaskemaskinen slider meget på tøj, når det bliver vasket. Hvis du har planer om at have din skulderbeskytter lang tid, er det med at passe godt på den og ikke vaske den alt for meget hver dag.

Opvarmning af skulder til håndbold

Her der nogle tips og trick, som du kan bruge i forbindelse med opvarmning af skulder til håndboldtræning eller håndboldkamp.

Skulderøvelser inden træning og kamp

Jeg har haft stor succes med at lave skulderøvelser med træningselastik og armsving inden håndboldtræning og håndboldkamp. Skulderøvelserne hjælper med at varme de små muskler omkring skulderleddet godt op, og gør dig mere klar til at kaste med håndbolden, når i skal til at varme op med håndbold.

Skulderøvelser er også rigtig sundt for skulderen, og en sund skulder er meget vigtigt, hvis du vil nå langt med håndbold.

Kast med håndbolden

Sørg for at du får kastet en masse med håndbolden i forbindelse med opvarmning af din skulder. Det er en god ide at kaste sammen med en holdkammerat, så han kan kaste håndbolden tilbage igen. Jeg plejer altid at starte med at kaste håndbolden med begge arme i starten, ligesom når du laver indkast i fodbold. Derefter begynder jeg at kaste lige så stille, så skulderen kan få lov til at blive lidt mere varm. Her varierer jeg mit kast, så jeg får brugt skulderen på forskellige måder. Derefter begynder jeg at kaste noget hårdere med større afstand til min makker. Til sidst kaster vi fra den ene side til den anden. Undgå ballonbolde. Til sidst slutter vi af med nogle aflevering med siden til. Så er armen ved at være godt varm. Du huske at du laver kastebevægelsen mange gange i forbindelse med håndboldtræning, og her er det vigtigt at du er mest mulig varm, så du kan skyde hårdt og godt med håndbolden. Vær derfor meget seriøs i din opvarmning.

Stræk skulderen ud

Udstræk hjælper med at varme og gøre skulderen mere klar til håndbold. Vi får derfor altid et par minutter under håndboldtræning og før håndboldkamp til at strække ud. Så er det også rigtig godt at lave udstræk efter håndboldtræning eller håndboldkamp. Som håndboldspiller er det godt at være smidig i skulderen, så du kan skyde hårdt og skyde på mange forskellige måder. Stræk gerne hele armen ud, når du laver dit udstræk. Biceps, triceps, skulder, bryst osv.

Træn med 2 t-shirts

Et godt tip til at få en varmere skulder er at træne med 2 t-shirts. Det vil sige at du tager 2 stk t-shirts, når du spiller håndbold. Det giver nemlig ekstra varme til skulderen, da du har en ekstra t-shirt på. En t-shirt sidder normalt forholdsvis tæt på skulderen, og når du har en ekstra t-shirt på sidder den endnu tætterer. Dette lille trick giver faktisk mere varme end du lige regner med. Så bliver du også hurtigere varmet op, da du holder bedre på varmen. Ulempen er så at du kommer til at svede rigtig meget, men det må du tage med. Jeg bruger mange gange også tech-fit eller en skulderbeskytter inden under de 2 t-shirts. Du kan altid smide en t-shirt, hvis det bliver alt for varmt. Men hvis du døjer med skulderen, er det helt klart noget, som du bør prøve. Jeg bruger også samme træk med håndboldstrømper. Her spiller jeg også tit med 2 par strømper, da det giver ekstra varme og støtte til anklen.

SELECT skulderbeskytter

SELECT skulderbeskytteren er den skulderbeskytter, som jeg tror de fleste håndboldspillere kender. Den sidder tæt omkring hele skulderen, brystmuskel, rygmuskel, biceps og triceps. Så det vil sige, at du får ekstra varme og støtte omkring hele skulderen. Det er det SELECT skulderbeskytteren vinder mange point på. Skulderen er nemlig et meget komplekst led, og her er det super godt at de omkringliggende led og muskler også får ekstra støtte.

Hvis vi kigger på skulderbeskytteren rent praktisk består den af et tykt materiale, som er meget holdbart, og så giver det dig rigtig god varme til skulderen. Stoffet er lidt tykkere end de fleste skulderbeskytterer, men stoffet er heller ikke så tykt, at det går ud over din mobilitet i skulderen. Det er noget tilvænning, men sådan er det med alle skulderbeskytterer. På selve skulderbeskytteren sidder der også et bånd, så du kan spænde den fast til kroppen.

Jeg har spillet med SELECT skulderbeskytteren i perioder, og jeg synes at den fungerer rigtig godt. Den varmer rigtig godt, og det har været guld for mig, i de perioder jeg har døjet med skulderen. Jeg har været opereret i skulderen en gang, så jeg har døjet et par gange med et par med væske/betændelse inde i skulderen, og her har en skulderbeskytter været en stor hjælp i forbindelse med genoptræningen. Jeg startede med mobilitetsøvelser efter operationen i min skulder. Så gik jeg over til skulderøvelser. Derefter begyndte jeg på små kast med tennisbold og styrketræning.Derefter kast med bold. Til sidst var jeg klar til kamp igen. Genoptræning af skulderen er tit 1 skridt frem og 2 tilbage, så det handler om at være meget forsigtig, så du ikke går for hurtigt frem. Du skal bruge rigtig lang tid på opvarmning af skulder og arm i genoptræningen, da et kast faktisk stresser skulderleddet rigtig meget. Især når skulderen er skadet. Det er så her en skulderbeskytter er så værdifuld.

SELECT er meget populært i Danmark inden for håndbold, og det er fordi, at de laver rigtig gode produkter. Jeg bruger selv SELECT lyskenbukser, da de giver en utrolig god varme omkring lysken, som ikke ret andre mange lyskenbukser gør. Skulderbeskytteren er lavet af lignende materiale, og den giver derfor en god varme til skulderen. SELECT laver også rigtig gode håndbolde. Så du kan roligt købe SELECT produkter, hvis du spiller håndbold.

Rehbands Skulderbeskytter Core Line

Denne skulderbeskytter er Rehbands konkurrent til Select skulderbeskytteren. Den er noget mindre end SELECT skulderbeskytteren, og den giver derfor mere mobilitet til skulderleddet.

Den sidder ikke omkring brystet, og det er helt klart den store fordel ved Rehbands skulderbeskytter. Skulderbeskytteren spændes fast ved hjælp af et bånd, som spændes omkring kroppen, så Rehbands skulderbeskytteren sidder godt fast.

Rehbands laver generelt rigtig godt tech-fit/kompressions udstyr, som du også kan købe hos. Her finder du lyskenbukser, arm sleeves, læg sleeves og meget mere fra Rehbands. Hvis du ønsker ekstra varme og støtte i hele armen, kan du kombinerer skulderbeskytteren med et arm sleeves fra Rehbands, så du får støtte fra skulder til håndled. Der er faktisk rigtig mange professionelle håndboldspillere, som er begyndt at spille med arm sleeves de seneste par år.

Rehband Skulderstøtte X-Stable

Hvis du døjer rigtig meget med skulderen, er Rehband Skulderstøtte X-Stable noget du bør kigge nærmere på. Den har et specielt letvægts design, som er patenteret, og det gør den lidt mere anderledes i forhold til de andre skulderbeskytterer. Så er den også mere åben, som hjælper med at øge mobiliteten, når du kaster med håndbolden.

Stabilitetsmæssigt er X-stable meget støttende omkring skulderleddet, så hvis du søger solid skulderstøtte, er det her sagen. Prisen er dog lidt højere end de 2 andre skulderbeskytterer, og det hænger sammen med, at den er bygget på en lidt anden måde til håndboldspillere med meget dårlig skulder, som kræver ekstra støtte til skulderen.

Hyperice Skulder – ispose system

Rigtig mange håndboldspillere får eller døjer med skulderskader, og her kan en hyperice skulder være en stor hjælp. Det er et ispose system, som er lavet til at køle skulderen ned. Så er den lavet sådan, at den undgår at lave forfrysninger på skulderen. Det er super smart, da isposer nogle kan køle skulderen alt for meget ned, så der kommer en forfrysning.

Alt i alt er det er et rigtig smart værktøj, som kan bruges i forbindelse med skulderskader. Så det er ikke skulderbeskyttelse som sådan, men jeg synes den passede godt ind, nu når snakken gik på skulderskader og beskyttelse af skulder.

Hvad er dine erfaringer med en skulderbeskytter?

Skriv gerne en kommentar i kommentarfelter om dine erfaringer med en skulderbeskytter. Jeg er meget interesseret i at høre dine erfaringer.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here