Straffekast i håndbold

1
6334

Et straffekast i håndbold er et frit skud på mål 7 meter fra mål, som bliver taget fra straffekastlinien. Her skal der afsluttes indenfor 3 sekunder efter dommeren har fløjtet. Straffekastskytten skal skal stå med mindst en fod i jorden, når der afsluttes på et straffekast. Man må fx gerne løfte det ene ben, når der tages straffekast.

Hvornår bliver der dømt straffekast i håndbold

Straffekast dømmes typisk i håndbold, når en spiller bliver frarøvet en oplagt målchance af en modspiller eller holdofficial. Opdækning i feltet kan fx også udløse et straffekast. Du kan læse mere om, hvornår der dømmes straffekast i håndbold på DHF’s hjemmeside.

Afstand straffekast

Håndboldspilleren der tager straffekastet skal stå bag straffekastlinien, og man må ikke stå længere end 1 meter fra straffekastlinien. Straffekastlinien er 7 meter lige ud fra fra håndboldmålet. Det er fra målliniens bagerste kant til den foreste kant på straffekastlinien. Straffekastlinien er 1 m lang.

Straffekastlinien må først overtrædes, når håndbolden har forladt håndbolspillerens hånd på straffekast. Hvis straffekastlinien overtrædes bliver straffekastet annulleret.

Medspillere og modstandere skal stå uden for 3 meter linjen, når der bliver tager straffekast. Her skal de bliver stående indtil håndbolden har forladt hånden på håndboldspilleren, som tager straffekastet. Hvis medspillerne ikke overholder denne regel, bliver straffekastet annuleret.

Må man spille til en medspiller på straffekast

Håndbolden må ikke spilles til en medspiller, når der bliver taget straffekast. Man må heller ikke spille til sig selv. Der skal skydes på mål, når man tager et straffekast i håndbold. Håndbolden må først røres igen, hvis den har ramt målet eller en modstander.

Hvor langt må målmanden gå ud på straffekast i håndbold?

Målmanden må gå 4 meter ud fra håndboldmålet på straffekast i håndbold. Der er en begrænsningslinie på gulvet 4 meter fra målliniens bagerste kant, som viser hvor langt målmanden må gå ud i målfeltet. Hvis målmanden krydser begrænsningslinien, når der tages straffekast, skal straffekastet tages om, hvis der ikke bliver scoret mål.

Må man skifte målmand på staffekast i håndbold

Man må gerne skifte målmanden, når bliver dømt staffekast i håndbold. Her er det vigtigt, at man får skiftet målmanden ud så hurtigt som muligt. Man må ikke skifte målmanden, når håndboldspilleren er klar til at tage straffekast ved straffekastlinine. Her kan dommeren godt dømme usportlig optræden, hvis tiden trækkes i forbindelse med udskiftning af målmand på straffekast.

Hvem bør tage straffekastet i håndbold?

De fleste håndboldhold har en fast straffekastskytte, som tager straffekast. Det er typisk en teknisk god håndboldspiller, som er god til at score mål på straffekast. Man skal helst score hver gang på straffekast, da det er et frit skud på mål. Hvis den faste straffekastskytte brænder mere end to gange i træk i løbet af en håndbold, skifter de fleste hold straffekastskytte, så der er en ny spiller der tager de kommende straffekast. Hvis denne spiller så også brænder, skifter man igen straffekastskytte. Det gør man for at undgå, at den samme spiller bliver ved med at brænde straffekast.

Hvis du vil læse mere, kan du læse mere om håndboldreglerne i håndbold.

1 KOMMENTAR

  1. Hej
    Når man skal skyde straffe i håndbold ,skal den ene fod jo være i gulvet når man skyder ,men må den gerne glide uden at træde på stregen ,det er jo ikke at løfte den.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here