Jeg har lavet en lille gennemgang af tilbehør til lægetasken, som kan bruges til når skaden sker eller i forbindelse med genoptræning. Isposer og sportstape er noget alle håndboldhold bør til træning og kamp, og kinesiotape er rigtig godt i forbindelse med genoptræning og forebyggelse af skader.
Ispose
Håndbold er en meget fysisk sport, og derfor forekommer der også mange skader. En ispose er en stor hjælp, når uheldet er ude, og det er noget alle håndboldhold bør have tilstede, når der spilles håndbold.
Isposer har den smarte egenskab at de først fryser til, når der bliver banket på dem. De kan derfor ligge i en taske eller andet uden at alt bliver vådt eller fryser til. Det kan være en fordel at bruge en rigtig lægetaske med hårde sider, så chancen for at isposen aktiveres ved et uheld reduceres betydeligt.
Hvis en ispose bliver aktiveret ved et uheld er det ikke værre end at man kan købe en ny. Isposer koster ikke særlig meget.
Ikke direkte på huden
Når isposen aktiveres bliver den meget kold, og det kan hurtigt blive for koldt, hvis den kommer direkte på huden. Det kan derfor være en god ide at have et viskestykke eller andet til at lægge ovenpå huden, så isposen ikke overfører alt for meget kulde.
Sportstape
Harpiks er hård ved huden på fingrene og det kan nemt give en vabel. Det gør ondt at spille håndbold med en vabel, da harpiksen stadig er klistret. Sportstape ovenpå en vabel hjælper utrolig, da harpiksen ikke kan rive på samme måde i huden. Så river harpiksen i sportstapen istedet for.
Det er vigtigt at du sætter sportstapen rigtig godt fast, så det ikke falder tapen ikke falder af igen. Et godt tip er at dele sportstapen midt over, og så bruge de to mindre stykker tape. De stykker tape støtter omkring hinanden og sidder generelt bedre fast end et stort stykke tape. En anden ting der er vigtigt, er at du ikke bruger for meget tape. Du skal helst kunne bevæge fingerledende. Jeg syntes ihvertfald personligt det er at foretrække.
Ømme fingre og sportstape
En mindre forstuvning af en finger eller to kan også fikses med sportstape. Du kan fx tape to fingre sammen, så den ømme kan støtte op ad den anden. Det kan dog være lidt bøvlet at spille med i starten, men det er noget man hurtigt vender sig til.
Sportstape som støtte på knæ, ankel og skulder
Sportstape er også ganske effektivt som støtte på knæ, ankel og skulder. Det kræver dog at man ved hvordan sportstapen skal ligges. Det er dog forholdsvis nemt at lære. Det er også langt billigere end kinesiotape. Sportstape har dog ikke helt den samme gode effekt, men er stadig et ok alternativ. Det store minus ved sportstape er at det gør rigtig ondt at tage af igen, hvis man har meget hård på kroppen.
Kinesiotape
Kinesiotape er rigtig godt til aflastning af muskler og bruges derfor meget til genoptræning. Der er sådan et specielt mønster på den klæbende side af tapen, og det giver en løftende effekt på huden. Tapen er derfor rigtig god til at fremme eller begrænse bestemte bevægelser. Det er guld værd i genoptræningfasen.
Jeg har selv haft stor gavn af kinesiotape i genoptræningen af min skudarm efter en operation i skulderen. Kinesiotapen hjalp rigtig meget med at aflaste skulderen i starten, så der ikke kom så meget inflammation og hævelse. Der er nemlig rigtig mange små muskler inde i skulderen, som nemt kan hæve op bare ved en forkert bevægelse i starten. Det fede ved kinesiotape er at det kan holde et par dage af gangen, så du ikke skal tapes op hele tiden.
Jeg var så heldig at have fysioterapeut Søren Damgaard tilkoblet til det håndboldholdet i Aalborg håndbold som jeg spillede på. Han hjalp mig utrolig meget, og var rigtig god til at lægge kinesiotape og kom med mange gode råd. Et godt råd er at få en kompetent person til at kigge på din skade.