Forebyg skader med et træningselastik

0
1074

I håndbold forekommer der mange skader, da det er en meget fysisk sport. Et træningselastik er en rigtig god hjælp til at lave skadesforebyggende øvelser. Især skadesforebyggende øvelser til skulder og lyske.Et træningselastik med håndtag passer rigtig godt til en håndboldspillere, netop fordi de laver mange øvelser til skulderen. Træningselastikket du ser på på billedet, har solidt stykke gummi imellem hvert håndtag, som holder rigtig godt. Desto mere det bliver strukket ud desto hårdere bliver belastningen. Det giver mulighed for at du kan træne det helt små muskler, og de helt store muskelgrupper hvis der kommer godt spænd på.

Mine erfaringer med et træningselastik

I mine øjne er et træningselastik et must have for håndboldspillere. Det bliver brugt til rigtig mange skadesforebyggede øvelser, som hjælper dig til at undgå skader. Hvis du undgår skader, og træner sindsygt hårdt, er du rigtig godt på vej mod en professionel karriere indenfor håndbold.

Jeg har selv haft mange skulderproblemer og et træningselastik har løst det hver gang på nær en gang. Der skulle der en operation til, men selve genoptræningen var også med elastik. Andre gange har jeg døjet med ankel, knæ og lyske. Her har træningselastikket også været en stor hjælp.

Jeg bruger det også altid i opvarmningen til håndboldtræning og kamp. Et par hurtige øvelser til skulder og lyske giver en god varme, som hjælper mig til at varme rigtig godt op.

Sørg for at du passer godt på dit træningselastik. Jeg har selv glemt mit et par gange, og det er dumme penge at skulle betale. Lig træningselastikket i tasken når du er færdig med at bruge det.

Brug træningselastik inden træning og kamp

Det er en god ide, at varme din skulder op med træningselastikket inden håndboldtræningen eller håndboldkampen starter. På den måde kan du være med til hele håndboldtræningen fremfor at skulle stå bruge 10 min på øvelser i starten af hver håndboldtræning. Tag til håndboldtræning i god tid, fremfor at komme i sidste øjeblik. Det gælder også stort alle ting i livet. Kom i god tid, og vær forberedt inden tingene starter. Du fremstår langt mere seriøs på den måde.

Skulderøvelser til håndboldspillere

Her finder du skulderøvelser, som du selv kan bruge som håndboldspiller. Øvelserne er til dig, som gerne vil have en mere sund skulder, eller hvis du døjer med skulderen i en mindre grad. Alle skulderøvelserne er nogle, som jeg selv har haft stor succes med i forbindelse med opvarmning af skulder og genoptræning af skulder. Jeg har valgt at lave 2 små træningsprogrammer kun med skulderøvelser. Det ene træningsprogram er til opvarmning af skulder, og det andet træningsprogram er til genoptræning af skulder. Inden du går i gang med skulderøvelserne, vil jeg lige give dig et godt råd med på vejen.

Det er at jeg anbefaler alle håndboldspillere at søge læge eller fysioterapeut, hvis man har skulderproblemer på den ene eller den anden. Få gerne flere læger eller fysioterapeauter til at kigge på skulderen. Skulderen er håndboldspilleren vigtigste våben, og det er derfor meget vigtigt at du tager dine skulderproblemer seriøst. En skulderskade kan nemt sætte en stopper for din håndboldkarriere, så gør dig den tjeneste at få en kompetent person til at kigge på din skulder, hvis din skulderproblemer ikke forsvinder. Jeg har selv haft større problemer, og det er noget jeg gerne vil have været foruden. Skulderskader sucks, trust me.

Opvarmning af skulder

Jeg har i en lang periode lavet en kort opvarmning(10 min) af skulderen inden håndboldtræningen begynder, og det har virker rigtig godt for mig. Det gør at jeg altid har en nogenlunde varm skulder inden håndboldtræningen begynder, og dermed undgår jeg fx at kaste med en kold skulder. Jeg har døjet meget med min skulder i skudarmen, og det er især grunden til at jeg bruger lidt ekstra tid på opvarmning af skulder inden håndboldtræning. Jeg laver typisk en blanding af arm sving og øvelser med elastik, når jeg laver min opvarmning af skulder. Det gør at jeg får varmet min skulder godt op, da jeg både laver øvelser får gang i blodomløbet og øvelser der styrker de små muskler i skulderen.

Jeg starter altid min opvarmning af skulderen med at svinge mine arme hele vejen rundt i en cirkel. Her starter jeg med at svinge 1 arm ad gangen, hvor jeg så skifter til den anden arm kort tid efter. Derefter svinger jeg begge armene på en gang. Derefter går jeg over til elastikøvelser. Her laver jeg udadrotation 3×10 til hver skulder på skift. Derefter indadrotation 3×10 til hver skulder på skift. Derefter elastik med begge hænder op og ned. Disse 3 øvelser kan du finde i nedenstående video, hvor der er en fysioterapeaut, som viser øvelserne. Det er de tre første øvelser, som jeg typisk laver i starten med elastik.

Efter disse tre øvelser laver jeg en øvelse, som jeg kalder træk til baglommen. Den kører jeg også 3×10. Du starter øvelsen med at tage træningselastikket i hånden, hvor du så træder på den anden ende af træningselastikket, så der kommer spænding på elastikket. Hold så armen tæt ind til siden, og kør så skulderen frem, op og tilbage ned i baglommen som jeg kalder det. Det svarer til du laver en cirkelbevægelse i skulderen, som så ender i baglommen. Når jeg har lavet denne øvelse kan jeg godt finde på at tage nogle armbøjninger, eller så laver jeg nogle flere armsving. Det er sådan set det. Så er min skulder godt klar til en god håndboldtræning.

  • 1 armssving
  • 2 armssving
  • Udadrotation – 3×10
  • Indadrotation – 3×10
  • Elastik med begge hænder – 3×10
  • Træk til baglommen med elastik – 3×10
  • Armbøjninger eller flere armsving

Et træningselastik er en god investering

Et træningselastik har været en rigtig god investering for mig, da det har hjulpet med mine skulderproblemer. Det har både været mindre og større skulderproblemer, som træningselastikket har hjulpet mig med at genoptræne. Uden et træningselastik vil jeg aldrig have fået stor succes med håndbold. Det at have en sund skulder, er mange gange mere værd end hvad et træningselastik koster. Du må aldrig gå ned på træningselastik som håndboldspiller. Det er simpelthen for dumt, da du som håndboldspiller har så mange skud under træning og kamp. Især hvis du har planer om at spille håndbold mange år frem. Så skal der nogle skulderøvelse til i ny og næ.

Jeg har også brugt mit træningselastik meget til at træne mine ankler. Derudover har jeg brugt træningselastikket til at træne diverse muskler i kroppen(ryg, biceps, triceps osv).

Når du køber et træningselastik og så tager det med til træning, hjælper du også med at reducere dine holdkammeraters skulderproblemer. Jeg har fx tit lånt mit træningselastik ud til mine holdkammerater, da jeg forstår som håndboldspiller, hvor vigtigt det er at træne sin skulder. Jeg har ikke haft problemer med at låne træningselastikket ud. Hvis folk kommer og spørger pænt om de må bruge træningselastikket, og så lægger det tilbage når de er færdige med at bruge det, er jo helt fint. Hvis træningselastikket går i stykker, er dog jo bare at købe et nyt. Træningselastikker koster ikke alverden i dag, og jeg gerne betale lidt ekstra, hvis det kan spare mig selv og mine holdkammerater for skulderskader på længere sigt.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here