Sådan laver du en underhånd i håndbold

0
1373

Underhånd er en af de mest populære skudvarianter i håndbold. Det er der flere gode grunde til. For det første er det svært for forsvaret at dække et  underhåndsskud, da skuddet kommer fra hoften og nogle gange helt nede fra gulvet. Det er også svært for målmanden at redde et underhåndsskud, da skuddet både kan komme nede og oppe i målet, og så det med at skuddet bliver skudt om hoften/mellem benene på forsvarsspillerne.

En underhånd er et også en af de skudvarianter, hvor det er muligt at skyde hårdt med håndbolden. Det er bevægelsen i tilløbet og selve skudafviklingen i underhånden, som ligger op til at skyde rigtig hårdt. Se fx Lasse Anderssons mål her.

Tilløb i et underhåndsskud

Tilløbet/bevægelsen i et underhåndsskud er ganske simpel. Helt grundlæggende er der 2 variantioner af tilløbet i et underhåndsskud.

Variation 1 er hvor du får bolden fra en medspiller, og træder frem på skudbenet, hvor du så sender underhånden afsted med det samme. Den store fordel ved denne variation, er at du får en hurtig skudafvikling. Det gør at forsvarsspillerne og målmanden ikke altid når at reagere på dit skud. Det er lidt det samme, som når du laver et hopskud på første skridt.

Variation 2 er hvor du tager tre skridt i alt. Først træder du frem på skudbenet. Derefter træder du over på det andet ben og så til sidst over på skudbenet igen. Skudafviklingen er noget langsommere i denne variation. Fordelen er så at du har mere tid til at tænke over hvor du vil skyde, og det er også nemmere at få mere fart på skuddet, da du tager tre skridt i alt + du kan få armen helt tilbage.

Skudafviklingen i et underhåndsskud

Underhåndsskuddet er meget forskelligt fra håndboldspiller til håndboldspiller. Nogle håndboldspillere foretrækker at sende underhånden afsted med en forholdsvis høj arm langt fra hoften. Sådan en slags underhånd plejer Mikkel Hansen tit at lave. Andre håndboldspillere fortrækker at sende underhånden afsted helt nede fra gulvet af. Sådan en slags underhånd er Klavs Bruun Jørgensen kendt for at lave. Du kan se dette klip med Klavs Bruun Jørgen’s underhånd, hvis du vil se hvordan han skyder en underhånd.

Det vigtigste i et underhåndsskub er at du får armen godt tilbage, så din arm har noget at arbejde med når du sender underhånden afsted. Her er det vigtigt at du også får håndleddet og kroppen med, så du kan få mest muligt power i din underhånd.

5 tips til at få en bedre underhånd i håndbold

Her finder du 5 gode tips/råd, som du kan bruge til at få en bedre underhånd i håndbold.

1. Træn din underhånd

Hvis du gerne vil blive bedre til at lave en underhånd, skal du træne din underhånd. Det er den bedste måde at du kan få en bedre underhånd på. Øv derfor din underhånd så meget du kan, så du kan blive bedre. Du kan øve dig til håndboldtræning og til håndboldkamp. Når du øver dig og får prøvet en masse, finder du hurtigt ud af hvad der virker og ikke virker. Husk at have dit håndboldudstyr i orden, så du kan få mest muligt ud af din træning af underhånd. En god håndbold og et kompressions sleeve til armen kan hjælpe med at give de sidste procenter, så du kan træne bedst muligt.

2. Kopier de professionelle håndboldspillere

Mange professionelle håndboldspillere bruger tit underhånden som skudvariant, når de spiller håndbold. Du kan derfor nemt få noget inspiration til en god underhånd, hvis du ser håndboldkampe på professionelt niveau. Der er massere af håndbold videoer på youtube, og der kommer tit gode håndboldkampe i tv’et. Prøv at kopiere de profesionelle håndboldspillere og implementer det til dit eget spil.

3. Analyser din modstander

Som håndboldspiller er det altid godt at analysere sin modstander, så du kan finde deres svage punkter. Du kan analysere din modstander før kamp ved at se video af modstanderen, eller du kan tage ud og se modstanderen spille. Når du spiller håndboldkamp analyserer du også modstanderen helt automatisk, da du selvfølgelig vil vinde håndboldkampen.

Det jeg selv gør når jeg spiller håndbold, er at holde øje med hvad målmanden og forsvarsspillerne gør. Står målmanden fx med spredte ben, er det oplagt at sende en underhånd afsted mellem benene på målmanden. Det kan også være målmanden har det med at lave mange udfald nede i målet, og her kunne det fx være smart at lave en underhånd, som sidder oppe i målet.

I forhold til forsvarsspillerne kan det være at jeg starter med at lave et par hopskud eller et par stående skud. Det kan fx gøre at forsvarsspillerne begynder at dække op med hænderne oppe i luften, da de regner med at jeg skyder på den måde næste gang. Her er det selvfølgelig oplagt lige at sende en underhånd afsted, da der er god plads til det. En anden situation kan fx være at jeg står overfor en forsvarspiller, som er større og mere fysisk end jeg er. Her ville det være dumt at prøve at vinde med fysikken. Istedet kunne jeg fx prøve med nogle skudfinter omkring kroppen. Her kunne jeg fx lave en underhånd helt nede ved jorden mellem benene på den store forsvarsspiller.

 4. Skudfinte og så underhånd

En underhånd er nogle gange nem at læse for forssvarspilleren. Du er nød til at kombinere din underhånd med nogle skudfinter en gang imellem. Du kan fx komme i høj fart med et høj skudarm, hvor du lader som om du vil lave en stående skud over forsvarsspilleren. Forsvarspilleren reaktion er næsten altid to arme i vejret for at lave en parade. Forsvarsspilleren øjne blinker også lige et splitsekund, da det er en naturlig reaktion at blinke, når der kommer nogle i hovedhøjde. Det giver dig muligheden for at sende en hurtig underhånd afsted.

5. Øv din underhånd når i varmer op

Til håndboldtræning og håndboldkamp er det altid et par minutter, hvor man lige får lov til at kaste til hinanden som en del af opvarmningen. Her er det godt lige øve underhånden i form af en aflevering. Så får du nemlig lavet bevægelsen, og det træner din underhånds teknik.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here